А къде бяха фармацевтите, когато затвориха аптеките по селата?

Някой проверява ли саковете от Турция, пита Андрей Чорбанов
18 сеп 2024 12:24, Петър Бойчев
50
А къде бяха фармацевтите, когато затвориха аптеките по селата?
Снимка БГНЕС

Защо фармацевтите не протестираха, когато затвориха аптеките по селата и хиляди хора останаха без лекарства? Този въпрос отправи в парламентарните кулоари д-р Андрей Чорбанов от ИТН. Той коментира готовността на аптекарите да протестират срещу законопроекта за вендинг машини за лекарства и денонощни аптеки, предложен от "Възраждане" и минал на първо четене в НС миналата седмица.

Чорбанов припомни, че в страната има изключително много населени места без аптеки, а в половината областни центрове няма денонощно отворени такива.

"Изкушавам се да попитам фармацевтите къде бяха, когато затвориха всички малки аптеки в много от селата по различни причини. Факт е обаче, че в стотици села у нас няма никакви аптеки, което значи, че местните хора нямат достъп до най-елементарни лекарства", обобщи Чорбанов.

"Що се отнася до страховете на фармацевтите, че лекарствата ще се ползват безконтролно, не съм съгласен. Тези машини ще бъдат контролирани от аптеките, а не поставени от някакви случайни хора. Машините ще са собственост на аптеките. Най-важното е, че те ще бъдат заредени с лекарства, които не са по лекарско предписание. Иначе казано - най-базовите, основни лекарства, които човек може да си купи" обясни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Общество
Икономист: Инвестициите в България се увеличават
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Вчера една обяснява, че закрили аптеките по селата, щото нямали печалба, малко се купувало. По соца как съществуваха и аптеки в селата, и лечебници с доктори и сестри, и не са ревали, че не се печели. То, верно, че и народ имаше по селата, а сега.....И от машините някой ще печели, казаха, че били доста скъпи. По-лесно е кметовете да организират транспорт до близки аптеки с рецептите на бабите и да им вземат лекарствата.
6
3
 
38
 
! Отговори
Lina преди 1 ден
Продавачите на медицинска козметика ги е яд, че бабите без шофьорска книжка ще си купят аспирин
5
5
 
27
 
! Отговори
Бул преди 1 ден
Опитват се да излъжат че,било опасно, ТЕЗИ МАШИНИ СЕ ПОСТАВЯТ В МАГАЗИНИТЕ ИЛИ КМЕТСТВОТО ПОД НАДЗОР ДА Е ЯСНО! ЛИЧНО СЕГА ЗАПОЧВАМ АГИТАЦИЯ ПО СЕЛАТА! СТИГА ПЕЧАЛБАРСТВО!
4
3
 
41
 
! Отговори
Алекс преди 1 ден
Фармацевтите искат монопол.За себе си са прави.Монополът води до високи цени и ниско качество на услугата.Обществото няма нужда от това.Законопроектът да се гласува и машините да се инсталират.По същата логика трябва да се забранят и машините за кафе,защото подбиват кафето по заведенията.
3
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Алчни са за пари. Като всички в последните години.
2
4
 
39
 
! Отговори
баба мара преди 1 ден
всичко е за пари нали си направиха 15 процента върху всяка рецепта а отавтомата няма да получат нищо
1
3
 
38
 
! Отговори
son преди 1 ден
Всичко е интереси, едва ли някой се интересува от пенсионерите по селата (освен близките )

Спонсорирани публикации