Алибегов за шопската салата: Разбрахме от медиите за наредбата

Експерти: Никой не ни покани на обсъждане
19 сеп 2024 19:52, Инна Ангелова
40

Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти. Задължават ресторантите да обявяват, ако в храната има имитиращ продукт вместо сирене.

"Битката на министерствата винаги е била за по-голяма информираност на потребителите. За мен сега целта не е ясна, но трябва да адмирираме дебата, който започна. На мен ми липсва въвличането на експертите от медицинския сектор. Това са на първо място кардиолозите и всички, които могат да кажат доколко е важно етикетирането", коментира Андрей Велчев от Сдружението "За достъпна и качествена храна" в студиото на "България сутрин".

Велчев допълни, че законите и глобите не винаги се спазват и подчерта необходимосттаот по-строг контрол.

Ресторантьорите имат възражения срещу наредбата

Ричард Алибегов, председателят на Българската асоциация на заведенията каза, че най-дразнещото нещо в случая е, че за пореден път се прав наредба, което сектора трябва да изпълнява и това се разбира от медиите.

"Никой не ни е поканил на обсъждане, никой не ни е поканил да си кажем, било то и писмено, мнението. Министерството на земеделието явно е решило всички проблеми в сектор "Земеделие" и сега се зае с този основен проблем на българското общество", каза  Алибегов за Bulgaria ON AIR.

Според него проблемът не е в самите продукти, а в липсата на обсъждане и участие на различни експерти в процеса на създаване на нови регулации.

Алибегов отбеляза, че клиентите рядко питат за съставките на храната, освен в случаите на алергии. В тези случаи клиентите директно уведомяват за своите изисквания, което помага за избягването на потенциални проблеми. Според него законите само ще натоварят допълнително Агенцията по храните, без да доведат до съществена промяна.

Велчев пък подчерта, че целта на регулацията е да подобри качеството на предлаганата храна, но има много по-дълбоки проблеми в системата. Той отбеляза, че потребителите все по-често четат етикетите в магазините, но същевременно посочи, че контролът върху имитиращите продукти и тяхното обозначаване в ресторантите е сложен и изисква по-добра координация между различните институции.

Велчев заяви, че новите регулации са "много шум за нищо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Наука
Здравето ни е в риск от пластмасови чинии и чаши
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
23
 
! Отговори
Гост преди 6 часа
За имитиращи продукти трябва да плащаме с . Имитиращи пари ?!?
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ама кой го интересува мнението му и защо още е по медиите. Ние връщаме и искаме да отпадне от сметката. Простаци ще правят туризъм.
13
0
 
27
 
! Отговори
мак преди 6 часа
Тарикат, иска да пробутват имитиращ продукт за истински и отгоре на всичко има претенции, че не са го уведомили, лично може би, а е близо до ума, че клиентът има право да знае и не е длъжен да пита. Май смехотворното ддс го е направило нев-меняем. Но по-скоро нагъл.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
До Анонимен 12 Как какъв им е проблема бе? Пишат, ти, че слагат истинско сирене с цена като за истинско, ама ти пробутват евтина имитация разликата в цените им е горница. Сега као ги задължат по-трудно ще печалбарства, ако има контрол като хората.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Алибегов да не се притеснява, че ще създадат работа на агенцията по храните. Също така кой чете и кой не си е лично негово наблюдение - аз чета! Вместо да губи времето на всички с магерешкото си упорство за всичко, да вземе да изпълни закона. Ресторантьорите не виждам какво им пука какво сирене слагат, стига клиента да си плати!
10
0
 
27
 
! Отговори
Хемус преди 6 часа
Аз затова спрях да ходя по-заведения!Всичко стана полуфабрикат и сурогати!Единствено като ходя да гледам мач в бар,бирата задължително стъкло и аз си я отварям!
9
0
 
31
 
! Отговори
Мда преди 6 часа
В Гърция от десетилетия има сертификат в таверните за "Гръцката салата", ясно и точно написано от какво се прави, с какво сирене и т.н. за да може таверната да сложи точно наименованието "Гръцка салата" в менюто. Показвали са ми го в над 10 заведение вече и за тях е гордост,че го имат и го спазват.Нашите мишки пак на нож,щото ще ги карат и проверяват дали нещо е истинско!После пак питайте що висите на опашки за Гърция а не идвате на имитиращия продукт мутроморие
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
да не говори от името на българите, защото не е българин и шопската салата, българското сирене и кисело мляко за него са само думи, а ние сме захранени с тях и не искаме да се правят с палмово масло
7
0
 
24
 
! Отговори
Радослав преди 6 часа
Много просто бе Ричи, правите две менюта, едното с имитиращи продукти и другото без, давате на клиент си той си избира, ама ако се направи да не стане, че това с имитиращи продукти е 90% от това което предлага заведението.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ще има ли контрол или като всички други закони няма да има?
5
1
 
17
 
! Отговори
Itso преди 6 часа
Ще намерят вратичка да заобиколят и тази наредба, винаги си намират начин, примерно ще напишат описанието на продуктите със ситен шрифт в менюто, който ще може да се чете единствено под микроскоп с увеличение x1600
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Какъв е тоя Льоольо, че трябва да му дават обяснение?
3
1
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 7 часа
Демек тоя Алибегов направо си казва че дават на клиенти най-евтините *** имитации, но ги представят като истински. Че и никой не ги бил питал!?
2
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Puчu e npaв, noлuтuцuтe geйcтвaт c вonuющa нekagъpнocт u npocтoтuя...
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
печалбари