Ежедневие: Отказ на магазини за плащане през ПОС

Много хора не могат да разберат поведението на търговците
20 сеп 2024 22:23, Гергана Попова
25
Ежедневие: Отказ на магазини за плащане през ПОС

Ежедневие са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал. Това каза за БНР изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов.

"Много хора не могат да разберат поведението на търговците в такива ситуации. Няма нормативно задължение търговците да използват една или друга форма на плащане. Те са свободни да избират. Могат да приемат както само в брой, така и само с ПОС терминали или и двата вида плащане. Коректността от страна на търговците изисква обаче да оповестяват, ако имат някакви специфични условия, например не приемат плащане под 10 лв. или нещо друго", коментира той.

По думите му, проблемът вероятно се крие в условията на банките, които издават ПОС терминалите. И самите банки трябва да се замислят къде е разумното, смята той.

Коментарът му бе след сигнал от журналиста от БНР Кармен Манукян, която разказа в предаването "Хоризонт за вас" как в магазин в Горна Оряховица са ѝ отказали да плати с карта при наличие на ПОС терминал. Тя е обидена и от отношението на персонала в магазина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Общество
Осакатиха жестоко жена след побой от ревност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 50 минути
Не Знам за ПОС, ама е Пълен ПОСТ, от как ПП докопаха - Власт!
24
0
 
3
 
! Отговори
Бай Брадър преди 55 минути
Не ги разбирам тия. Никога не отказваме плащане с карта на наш клиент. Комисионната е процент, и то 1.5%, а не 3%. И на 10 лв и на 1000 лв все е 1.5%. Може би просто големия процент от плащанията в магазините са до 10лв, затова като забранят плащане с карта, реално си подсигуряват примерно 80% от оборота да е платен в кеш. А, и сигурно им е гадно някой да си купи цигари с карта, без друго от цигарите не изкарват никакви пари.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 56 минути
Моето поведение, като потребител е да наказвам магазин отказал да платя с карта при условие, че има залепени стикерите на Виза и Мастъркард. Ако всеки го прави рано или късно тези търговски обекти ще фалират и ще може да се наемат от други хора.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И после същите търговци, ще се оплакват, че българите не пазаруват в бг магазините а в чуждестранните магазини.
21
4
 
0
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 час
Ако цената на транзакцията се поеме от купувача, то моментално всички ще започнат да плащат кеш !
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Изпълнителен директор на Активни потребители.. Че много голяма фирма тая бе.. И това не е единствената простотия. Капацитета предполагал че терминалите оскъпяват. Да го светна, както някои вече писаха, че има карти с 3% комисионна, Виза и Мастеркард взимат по толкова, но има карти и с много по-ниска комисионна, дебитните и особено българската Bcard, която много малко банки и Изипей предлагат. В Германия Алди приема само немската Eurocard дебитна, иначе другите скубят с комисионни. Всичко е точно
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 10И един процент да е таксата за транзакция отново някой търговец ще се направи на тарикат и ще откаже плащане.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Скоро не ми се е случвало да ми откажат плащане с карта.Според мен един такъв търговец, които отказва трябва да плаща неустойка на фирмата с която е сключила договор за плащане с карти.
17
4
 
1
 
! Отговори
Напредък преди 1 час
Ядем банани на цена 5 лв и ги плащаме с карта. Друг е въпроса, че ставаме все по-неплатежоспособни.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ми при 3% такса за транзакция при положение че търговската отстъпката за някой стоки е под 10%, просто много нагли банки, ама БНБ са праат на ударени, ония в парламента също
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 10Често тези които отказват плащане с карта под определена сума продават стоки на завишени цени. Така, че тях не ги мисли.
14
3
 
2
 
! Отговори
Пасивен потребител преди 1 час
Каква е тая щуротия закъсали "Активни потребители". Ще падна от смях.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На пазара нито терминали за карти нито касови бележки стоките и много скъпи гледат да ти продадат каквото желаят търговците и никой не и търси отговорност
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Почти във всеки магазин в нашия град има бележки, че сума под 10лв неможе да се плаща с карта, а само в брой. Аз си мислех че е проблем на пос терминала.
11
2
 
8
 
! Отговори
Муци преди 1 час
Журналистите не могат ли да направят друга дъвка още по-безсмислена. Като например умрели от глад заради забавена доставка на пица.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Причината е ясна, необосновано високите такси, минимум 3 за всяка транзакция, отделно таксите за обслужванен и подържането на отделна сметка и т.н. ТОВА Е
9
2
 
7
 
! Отговори
Мъ преди 1 час
Да изтеглят малко пари в брой. И аз обичам да плащам с карта. Но не са проблем магазините, които искат пари в брой.
8
5
 
14
 
! Отговори
Хаахх преди 1 час
И какво е нарушението визирано от така наречените активни потребители.А защо не казват какви са таксите и абонамента на банките за устроистовото от измислените активни потребители.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До АхаГорна е фалирал град от години. Последно, като ходих до там имаше много обрасли къщи с неокосена трева.Според мен търговците в горна да се радват, че няма шоп лифтъри, както е в Сащ. В малките градове и селата магазините си измислят техни правила за плащането с карта. Съвета ми е снима се и се праща материала на комисята за защита на потребителите, за да направя проверка.
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Най са ми интересни търговците които се оплакват, че клиента пазарува за малка сума с карта.Преди години в една книжарница отказваха да ми продадат 2 диска и след спор с продавачката ми ги продаде с карта.