Най-новата китайска атомна подводница потъна

Властите опитали да скрият информацията
27 сеп 2024 07:30, Стела Стоянова
210
Най-новата китайска атомна подводница потъна
Снимка БГНЕС, архив

Най-новата китайска атомна подводница е потънала в корабостроителница близо до град Ухан, съобщиха световните агенции, като се позовават на високопоставен американски военен служител.

Властите на Китай са се опитали да скрият информацията за извънредната ситуация, а според медиите инцидентът е станал в периода между края на май и началото на юни. Потънала е подводница клас Zhou, построена от China State Shipbuilding Corp. в корабостроителницата Wuachang. Тя е била първият плавателен съд от този тип. За последен път подводницата е видяна в река Яндзъ в края на май.

Поредица от сателитни изображения от Planet Labs от юни обаче показват кранове в корабостроителницата, разположени за да извадят подводницата от дъното на реката, пише "Сега".

Към края на 2022 г. Китай е разполагал с шест подводници с ядрени балистични ракети, шест щурмови подводници с ядрено захранване и 48 щурмови подводници с дизелов двигател (общо 60), според доклад на Пентагона за китайската армия. Очаква се тази подводна сила да нарасне до общо 65 до 2025 г. и до 80 до 2035 г., твърди министерството на отбраната на САЩ.

Китай вече има най-големия военен флот в света с над 370 кораба и започна производството на ново поколение ядрени подводници.

Не е известно каква е причината за инцидента, няма и информация за пострадали. Не се знае и дали на борда е имало ядрено гориво в онзи момент.

„В допълнение към очевидните въпроси за стандартите за обучение и качеството на оборудването, инцидентът повдига по-дълбоки въпроси за вътрешната отчетност на НОАК (Китайската народноосвободителна армия) и надзора на отбранителната индустрия, която отдавна е засегната от корупция. Не е изненадващо, че военноморските сили на НОАК се опитват да прикрият потъването“, твърди американският военен служител.

Говорител на китайското посолство във Вашингтон заяви, че няма информация: „Не сме запознати със ситуацията, която споменахте, и в момента нямаме информация, която да предоставим“, твърди той.

В сряда Китай заяви, че е извършил успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в Тихия океан за първи път от 4 десетилетия - ход, който предизвика международна загриженост относно ядреното натрупване на страната. Китай активно изгражда въоръжените си сили в съответствие с целта на държавния ръководител Си Дзинпин за изграждане на армия от „световна класа“ до 2049 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още по темата: Китайподводница
Още от За да се разбираме
Меркурий във Везни: Какво да очаквате според зодията си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Според написаното в материала, произшествието трябва да е станало преди няколко месеца и като доказателство казват, че виждали кранове в реката. Само че не казват колко време са виждали кранове, там ли са още и видели ли са на извличат нещо. Защото съвсем не ми се вярва, че при възможностите на Китай да строи огромни мостове и сгради, ще се мотаят няколко месеца да извлекат каквато и да е подводница от реката. Апропо: а какво става с британските подводници?А с германските?Щот' писаха преди време
26
4
 
3
 
! Отговори
КАЧЕСТВОТО преди 11 часа
е чуждица при монголоидите и чайниците.... факт
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До 23. Кажи бе какво си създал за простащини че можеш да пишеш ясно. То и без друго некадърник като теб друго и не може.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Колкото по сложна е една техника толкова повече се поврежда.Преди време гледах в нета клипче с ф35Б онзи с променливият вектор и възможност за вертикално излитане и кацане като хеликоптер.Издигна се на 50 метра кацна и малко преди да докосне земята се удари в нея стана неуправляем и пилотът катапултира.Това е самолет който най-добрите умове на САЩ в самолетостроенето правят вече 25 години и още не е изчистен от грешки и проблеми.Можете да видите в нета какво технологично чудо е.И пак. Фейл.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Ние винаги говорим за Китай и Русия, че в срмиите им няма контрол и има корупция. Те даде отвреме навреме сами хващат разни генерали и ги пращат в затвора. Но в нашите армии, разбира се, няма никаква корупция и контролът е на ниво. Ние се радваме на потъналата китайска подводница. Нашите подводници не потъват., но ги пращаме на скрап. Единствената оцеляла е в музея, на сигурно.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Подводница е. Потъва. Не лети.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До Анонимен 25. А вашата каква е похвали се нещо ?
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Всичката ви работа е такава
19
2
 
6
 
! Отговори
СЕМ преди 11 часа
Това е фейк...
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До 20. Ти пак стааш... Какво си създал досега ? Похвали се с нещо.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До Хахахахахаах 17,. Страшно си зле в глъвътъ бе чуек. Кво общо колите с една евентуално потънала подводница ? Прай кардинални изводи по Алекоконстантиновски ли ?
16
8
 
9
 
! Отговори
Хахахахахаах преди 11 часа
Къде е оня дето ни обясняваше колко са хубави китайските коли. И той потъна някъде
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До Анонимен 134. Аз не съм официален източник и моем да си ги пишем както си щем.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До до 11. След като не му е изписано името е анонимен бе умник.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До 9 - Пиеше се можеш, а не "моеш".
12
4
 
6
 
! Отговори
бачкатор преди 11 часа
Сега се води война с дезинформацията, но кога ще се поведе война и срещу американските анонимни служители? Ако някой каже подобна новина, трябва да стои зад името си. И аче по всички правила, се квалифицира като ДЕЗИНФОРМАЦИЯ! Аз съм анонимен тук примерно, макар че имам айпи и т.н. Но тия анонимници в САЩ нямат ни IP, ни име. Не е ли чиста дезинформация новина, написана от някой без име, представвщ се за анонимен служител? Ето, аз съм анонимен служител и казвам, че тая новина не е истина.
11
8
 
13
 
! Отговори
до простия бачкатор преди 11 часа
Никъде не пише АНОНИМЕН! Пише високопоставен! Има и официално изявление на Пентагона. Аман от пр0000cти бачкатори копейки!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Ама нали е подводница?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До Анонимен 4. А ти как си с копирането и производството ? Моеш ли ги ? Или даже и туй не моеш ?
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Имат количество, но нямат качество.