В обществото ни липсва здравна култура и профилактика

За целта стартирахме "Пейка на здравето", каза Росина Тодорова
27 сеп 2024 14:33, Анисия Иванова
13

По данни на СЗО всяка година у нас 11 000 души умират поради заболявания, причинени от замърсен въздух. Последните научни изследвания доказват, че мръсният въздух е причина за възникване на редица сърдечно-съдови, мозъчно-съдови заболявания и алергии.

"По-важно от всичко останало е профилактиката и превенцията. Стартирахме проект, който се казва "Пейка на здравето". Той обединява младежи, студенти, ученици, специалисти, учители и родители в това да се обясни колко е важно да се вземат мерки предварително, да се изследват предварително", заяви Росина Тодорова от Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София" в ефира на "България сутрин".

Създаването на култура на здравеопазване е от съществено значение, особено сред младите, които често получават информация от ненадеждни източници.

"Гражданските организации имаме дълг. Ние сме сдружение от жени, в това си качество и майки, и виждаме как нямаме достатъчното време да създадем здравната култура на децата си към профилактиката и превенцията. Нашата цел с тези дискусии, които тепърва предстоят, е това - да се опитаме да съберем всички родителите, специалистите, учителите, общопрактикуващите лекари и да говорим за силата на превенцията и профилактиката", каза Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че е необходимо да се насочим към изграждане на здравословни навици и информираност, за да можем да предотвратим множество заболявания. Също така, тя подчерта, че профилактичните прегледи са задължителни, но все още няма адекватни санкции за тези, които не ги посещават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Общество
Вземаме все по-скъпи потребителски кредити
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Бабо Маро- и ти не си млада. И за в бъдеще ще чакаш не по 2 часа , а по една седмица.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Вещицата Фандъкова е виновна за мръсния въздух и жертвите му в София, защото даваше метли на ровещите по контейнерите ромски избиратели, вместо с ИИ да се чисти качествено, както е по цял свят. Ето защо Господ наказа вещицата
11
0
 
0
 
! Отговори
Сега преди 43 минути
Го кажете на тия които провалиха снощният дебат в парламента и то право в очите а не да ми се спотайвате с вашите лаконични въпроси като едни нали знаете как Ви нарича там един господин
10
0
 
7
 
! Отговори
една жена преди 1 час
Значи здравна култура било да дишаме мръсен въздух, но да се изследваме често. А не е ли по-добре да се премахне причината за заболяванията.
9
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 час
ами почнете от генезиса защо нямаме превенция защото ни спъват личнителекари 2 часа чакане в коридора и накрая няма направление то не е по желание напациента а на лекаря ако ги нямаше щяхме да посещаваме всичките кабинети поболници мед центрове обаче направленията са огромна пречка те ни разболявати затова късно отиваме в болница а там е ад защото са стари и не отговарят на 21 век
8
0
 
5
 
! Отговори
А онзи преди 1 час
бизнесмен дето гори отпадъците на Европа у нас дали има заслуги?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Обществото ни няма никаква култура, не само здравна...
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 5 - Не знам, ама ако има наблиза производство на "наш човек", асо започват да обвиняват за замърсяването и гадните миризми, я фермери, я ТЕЦ, нищо че най0близката ферма е на 20 километра, а ТЕЦ-а на 120.
5
1
 
2
 
! Отговори
Тва дали има преди 1 час
нещо общо с безкрайните истории от "филми на ужасите", в следствие на нарочно назначени изследвания и лечения на пациенти, които нямат нужда от тях, за да докторката да кара Инфинити? Как мислите, има ли общо?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Няма нужда. Профулактиката е безмислена, за каквото и да е,само пари на вятъра. Да плащаме на такива които нищо не вършат, мерси.
3
3
 
0
 
! Отговори
В България преди 1 час
Няма общество, а крепостни селяни
2
1
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 час
Поредното усвояване на кинти.
1
1
 
3
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 час
Задължителни... санкци....винаги ги има в кратуните на хора, които не могат да разсъждават самостояъелно!