Край на диктовката в изпита за 4-ти клас

МОН публикува промените в изпитите
28 сеп 2024 21:30, Стела Стоянова
9
Край на диктовката в изпита за 4-ти клас
Снимка БГНЕС, архив

Министерството на образованието публикува моделите на националното външно оценяване в края на 4., 7. и 10. клас, става ясно от сайта на ведомството. Моделите са изключително важни, защото задават рамката, по която учениците ще се готвят за тестовете. Обикновено те се обявяват в началото на учебната година, за да имат време децата да съобразят подготовката си спрямо тях.

Както МОН по-рано обяви, диктовката от изпита по български език и литература в 4. клас се премахва и се заменя с текст за редактиране. Остават обаче езиковите задачи, които преди бяха към диктовката. Те вече ще са 13 на брой, вместо досегашните 10. С езиковите задачи ще се проверява владеенето на книжовните норми, които са базови за езиковата култура, а с литературните задачи - уменията за четене с разбиране.

Втората част на изпита за 4-класниците е кръстен именно "литературни задачи" вместо досегашното "Текст за четене с разбиране и тестови задачи към него - с избираем и със свободен отговор". Те ще са с една повече от миналата година - 11 на брой. Третата част остава същата - речева задача с творчески характер. Тя предполага създаване на кратък текст (от 3 до 7 изречения) с помощта на словесна и/или визуална опора.

Времето за решаване на теста си остава 60 минути, а за учениците със специални образователни потребности - до 30 минути над определеното време.

Промени има и в изпита по математика в края на 4. клас. Тестът и догодина ще съдържа 25 задачи, но с различен брой от различните типове. Досега децата имаха 18 задачи с избираем отговор; 5 задачи с кратък свободен отговор; 1 задача с разширен свободен отговор и 1 текстова задача с 3 разширени свободни отговори (с три подусловия). През 2024/25 г. задачите с избираем отговор се намаляват до 16, задачи с кратък свободен отговор - до 4, задачите с разширен свободен отговор се увеличават от 1 на 4 бр, а задачата с разширен свободен отговор, съдържаща три подусловия остава една.

В моделите на изпитите за 7. и 10. клас промени не се забелязват, пише "Сега".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: МОНизпити
Още от Общество
Работодатели все по-често връчват заповеди за уволнение чрез ЧСИ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Аве стига с тия булгароглупости . В Русия започна програма за вишуу само по интернет . Дистанционо обучение което не е 5 години . Тока в смотания ЕС още ми говорят за училища . Вече няма да има училища . Влезте в 21 ви век . Стига сте били евроатлантици . Света се развива докато ЕС потъва .
7
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 час
Тия деца изобщо нещо ще учат ли???
6
0
 
0
 
! Отговори
НаПълно НеФаксиниран преди 1 час
Би- и Три- Валентно Факсинираните Аутистчета - едва имат вече Мозъчният Капацитет за Диктовка - Детето Ви в Училище ли е - до там е! никой Разумен не би Пратил Детето си и при 800-те Жендрс от ПодПиската на Хранилката на ЮдеюСемитските НПО-та!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 3Едни и същи изречения драскаш, смени репертоара, или толкова ти е капацитетът?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 2 - И това продължава с години и все с отрицателен резултат. Никой не надгражда, не използва положилното от предишните, а решава, че от него започва светът, премахва нещо и измисля поредната тъпотия. Ей така ни затриха образованието.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
КефЪт мЪ от МОН. Всеки месец нов експеримент.
1
2
 
0
 
! Отговори
Нормално преди 1 час
Вече във всеки телефон има диктофон. Или направо приложение от глас на текст.