Умъртвяват над 11 000 фазани, пуйки и яребици заради птичи грип

Огнището е открито в село Стряма, община Раковски
29 сеп 2024 18:22, Красимир Ангелов
32
Умъртвяват над 11 000 фазани, пуйки и яребици заради птичи грип
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на птичи грип в птицевъдна ферма в село Стряма, община Раковски. В нея се отглеждат 6 842 фазана, 375 диви американски пуйки и 3 750 яребици.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат следните населени места в област Пловдив: общ. Раковски - с. Стряма; общ. Марица – с. Калековец и с. Трилистник. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Раковски – гр. Раковски и с. Момино село; общ. Марица- с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Труд, с. Желязно, с. Войводиново, с. Скутаре, с. Рогош, с. Маноле, с. Манолско Конаре; общ. Пловдив – гр. Пловдив.

С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Страната
Никак не е престижно: БГ селата ни нямат канализация
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
Да ни е честито северноатлантическото управление. Кози, ***, сега и птици , някои си тупат топката, други ушите им към Запада обърнати само, играят си игрите, за сметка на гърба на народа.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Що само 11000, всичките, всичките, на Бг не и трябват.:)), само грип носят. Ковидо от чине прилепи, тия птичи грип.:))
28
0
 
3
 
! Отговори
чете се м/у редовете преди 24 минути
а фермата с толкова много "стока" е чия? е на един покрай Сокола..
27
1
 
6
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 32 минути
Това идва от украинските био лаборатории
26
1
 
13
 
! Отговори
Ха ха ха преди 36 минути
Спомням си баба Дора и нейните козички. След време се оказа, че без причина избиха козите и овцете на хората. Същото беше и със свинската чума. Свинеферми с 30-40 хиляди животни бяха ликвидирани. Целта е да нямаме нито селско стопанство, нито производство. А докато бяхме под руско робство не преставаха да строят заводи, язовири, централи. Населението то 6, стана 9 милиона ... жив тоталитаризъм.
25
0
 
7
 
! Отговори
Руси преди 38 минути
Поредните измекярщини !
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Идва ред на населението.
23
0
 
6
 
! Отговори
poto преди 42 минути
обезглави ха ни,унищожиха ни животновъдството и сега внасяне ГМО от тези които ни унищожават за съжаление това е българският политик :)--
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
А Азия ядът плъхове и мишки и им няма нищо а в ЕС фазаните ( храната на благородниците) са опасни . Хахахахахаха
21
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 50 минути
Ловното стопанство до село Стряма ще фалира бре. Сега четох в 24 часа че древните хора са ловували групово мамути и много се смях. Някой мислят ли като пишат ??
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Само негативи за татковината ни България от както сме в Европейският съюз . Ползите са за 240 човека в нашата Родина . А другите кучета ги яли .
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
тоз птичи грип е пилешкия ковид - мачкааааййй
18
2
 
0
 
! Отговори
от бузлуджа преди 1 час
къде е нинова , къде е мая да организират един протест и да се снимат с птиците и некоя баба ? ааааа , да , те не си говорят , сърдити са си хахаха
17
0
 
8
 
! Отговори
Събудете СА! преди 1 час
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Значи уличните кучета са животни и попадат под защита, а полезните птици не са и няма милост за невинни и здрави. Напълно е сигурно, че не става дума за опазване на животните, а за бизнес за изтрбване. Всики тези животни в едно помещение ли са били, че ги трепят безжалостно????? ако са били на едно място, трябва друг подход, трябва да променят изискванията за обем на помещенията!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
А връбчетата? преди 1 час
Тях ще ги разстрелят от хуманитарни организации на ООН,
14
0
 
6
 
! Отговори
Пуйките на САЩ преди 1 час
Ще ни донесат големи проблеми. Убийството им без съд и присъда е нарушение на човешките им права, пардон, пуешките им права. Нищо чудно да ни бомбардират съгласно женевската конвенция.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Абе от както сме в ЕС само за болести по животните чувам и умъртвяване. Тези гадини наистина са решили да ни оставят без скотовъдство.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
мьрсула също плаща за всеки изгонен/убит българин. целта е да се смени населението с африканци
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пак някоя "наша" фирма ще внася от чужбина