Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС

Велев: Населението на България намалява, а администрацията расте
Обновена: 11 окт 2024 11:07 | 11 окт 2024 10:45, Анисия Иванова
126
Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС
Снимка: БГНЕС

Еврочленството, Шенген и ОИСР са трите членства, които България трябва да постигне, за да е базово наравно с останалите страни в общността, каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това, което трудно може да се оцени, е пропуснатите ползи. Не се правят инвестиции в място, до което трудно се стига. Южна България с две магистрали е много по-развита от Северна България, същото важи и за България като цяло, която не е в сухопътния Шенген. Това е много важно членство за нас, подчерта той.

Помощта на държавата за бизнеса през цените на тока е неутрална към бюджета, няма връзка с него и не представлява субсидиране, поясни Велев.

"Цените на тока на свободния пазар са над 50% по-високи като праг, над който има компенсация, от цените за бита. Ако някой е субсидиран с цените на тока, това са битовите потребители. Тук има компенсиране, връщане на надвзетото от изкривения пазар, от сбъркания пазар, от липсата на свързаност", коментира той.

По думите му, "цяла Югоизточна Европа е като някакъв остров, където цените на електроенергията са много по-високи, отколкото в Западна и Северна Европа".

ДДС трябва да е неутрален, посочи Велев. Според него в туризма и ресторантьорския бизнес няма криза и няма причини за преференциално отношение.

АИКБ е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения, каза Васил Велев в предаването "Преди всички". Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета, смята той.

"Населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление."

АИКБ е и "за" замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още председателят на асоциацията. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

"За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане."

АИКБ не е съгласна и с увеличаването на минималната работна заплата. Формулата в Кодекса на труда е грешна и противоречи на международното право, коментира Васил Велев. Според него, ако някой я атакува пред Конституционния съд, тя ще отпадне.

Догодина близо половината хора ще получават минимална заплата, предупреди той. "Работил, не работил, квалифицирал се, не квалифицирал се – накрая: равни доходи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от Страната
Димитър Ганев: Няма нищо нереално в цените на имотите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Демографията е най големият проблем за България,а тя тук е катастрофална загубихме над три милиона българи именно заради такива псевдо бизнесмени крадци като Велев и останалите ми дружки,следствие на всичко това вместо да сме една нормална европейска държава ние се превръщаме е пустиня която даже и бежанците заобикалят!
79
8
 
1
 
! Отговори
тъй де преди 3 часа
Тия дето са на МРЗ да научат програмирането. Ако програмирането не е за тях, да се научат да лепат фаянс и гипсокартон. И ще си докарват 10-12х.
78
0
 
10
 
! Отговори
Ода за бкп преди 3 часа
Комунистите родината изграждатВелев, костов, соломон пасиКомсомолците след тях вьрвятБуци, мирчев, плевнелиев, атанасовКомунисти - славен пьт ви чакаТрудов пьт
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Този господин и бизнесмените покрай него са от комунистическите среди от 50 години насам ОСВЕН да прибират за себе си друго не ги интересува А и Спрете бизнесмени да вземате пари от държавата за частният си бизнес да увеличавате цените и да прибирате печалбите за себе си
76
0
 
17
 
! Отговори
Ха ха преди 3 часа
Няма лошо да се замразят и цените от времето на живков тогаваИ без това велев и компания станаха богати капиталисти с червените куфарчета от соцаТака отведньжИ аз искам да ям само пасти и торти а сьседа черен хлябАма не става
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В провинцията,особено " дълбоката "повечето живеят на минимална раб.заплата.Високи са предимно в правосъдието и прокуратурата, правозащитните органи,държавните струкури/ не всички/,компютърните специалисти.Едно семейство с 2000лв.доходи как ще преживява? Пенсионерите ? Богатият ще става все по- богат за сметка на работещите.
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
А в България има ли бизнес НЕ
73
8
 
2
 
! Отговори
Дядо МРЗ преди 3 часа
Говорим за МРЗ бре. Само с лопата МРЗ , ако си квалифициран трябва задължително да е над МРЗ . А с това повишение на МРЗ , скоро и ти ще в доближиш прословутата МРЗ.
72
2
 
19
 
! Отговори
До68 преди 3 часа
Факта че три милиона българи отидоха да"копаят с лопати"по света говори че се справят не лошо,между другото колко германци работоспособна възраст се намират в България и заработват тук своите доходи?Отговор на тоя кух аргумент дали имаш??
71
3
 
5
 
! Отговори
До 69 преди 3 часа
И защо да се конкурираш с милиони копачи като има багери?
70
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Проблема е в качеството на бизнеса,в огромната си част работодателите са такива не заради лични качества ,а защото са хора на тая или оная партия,съответно нито могат нито искат да си организират бизнеса така че да могат да плащат адекватни заплати.От тях само мрънкане за държавно подпомагане и мерак хората да им работят без пари .
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Те не останаха германци споко, дюнерите ще ги бием на копане.
68
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 63 : Ти пък не разбираш за принципа на конкуренцията в пазара на труда. Ако можеш само да копаеш (любимия ви пример с лопатата) - ще се конкурираш с милиони копачи, което ще намали цената ти драстично. От моя страна се конкурирам само с няколко хиляди такива като мен - от което цената на труда ни се вдига. Като искаш повече пари - квалифицираш се.
67
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 62 : да, и този кух аргумент сме го чували - 5 българи с лопати срещи един германец с багер, кой ще е по-производителен? А какво ще кажете за 5 бълари с лопати срещу 5 германци с лопати? Докато германците копаят, от нашите един ще си пусне болничен, втория ще си цъка по телефона, третия ще счупи лопатата, четвъртия ще дава акъл на всички а последният ще копае (щото е най-отскоро в бригадата).
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Боже, и тук има *** с име Програмист ! Сигурно не е виждал 1000 лева накуп, ама ръси "акъл" ...
65
5
 
0
 
! Отговори
Мериджей преди 3 часа
Ето ти една лопата , пясък колкото искаш - построй пирамида до края на годината, ако не успееш не си заслужаваш минималната работна заплата.
64
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И като смъкнат минималната ще ревнат че няма кой да им работи.Те за това искат и по-ниски пенсии,за да се принудят пенсионерите да им бачкат.Половината щели да взимат минимална ами спрете да държите хората на минимална заплата и няма да е така.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Програмисте, ти не разбираш обществото и икономиката. Няма по-важна и по-неважна работа и професия.
62
2
 
14
 
! Отговори
До програмист преди 3 часа
Производителността на труда и високата принадена стойност от него не е задължение на служителя-работника а на пишман работодателите като Велев и сие,кога най сетне ще го разберат,че българина с нищо не им е задължен,той живее в 500 милионното европейско семейство и когато не е достатъчно добре оценен веднага почва да си търси място под слънцето,три милиона вече го намериха,ако продължаваме така както ни убеждава въпросният червен крадец,съвсем скоро няма да има хора за нищо!
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Ani : Искаш да кажеш мизерната заплатата, която милиони българи декларират. Хайде да си говорим честно - статистиката е изкривена от сивият сектор. Първо някой трябва да им стъпи на врата и да ги накара да си платят осигуровките върху реалната сума, после да се води от тази статистика. Aндpeшkoвци

Спонсорирани публикации