Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС

Велев: Населението на България намалява, а администрацията расте
Обновена: 11 окт 2024 11:07 | 11 окт 2024 10:45, Анисия Иванова
125
Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС
Снимка: БГНЕС

Еврочленството, Шенген и ОИСР са трите членства, които България трябва да постигне, за да е базово наравно с останалите страни в общността, каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това, което трудно може да се оцени, е пропуснатите ползи. Не се правят инвестиции в място, до което трудно се стига. Южна България с две магистрали е много по-развита от Северна България, същото важи и за България като цяло, която не е в сухопътния Шенген. Това е много важно членство за нас, подчерта той.

Помощта на държавата за бизнеса през цените на тока е неутрална към бюджета, няма връзка с него и не представлява субсидиране, поясни Велев.

"Цените на тока на свободния пазар са над 50% по-високи като праг, над който има компенсация, от цените за бита. Ако някой е субсидиран с цените на тока, това са битовите потребители. Тук има компенсиране, връщане на надвзетото от изкривения пазар, от сбъркания пазар, от липсата на свързаност", коментира той.

По думите му, "цяла Югоизточна Европа е като някакъв остров, където цените на електроенергията са много по-високи, отколкото в Западна и Северна Европа".

ДДС трябва да е неутрален, посочи Велев. Според него в туризма и ресторантьорския бизнес няма криза и няма причини за преференциално отношение.

АИКБ е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения, каза Васил Велев в предаването "Преди всички". Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета, смята той.

"Населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление."

АИКБ е и "за" замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още председателят на асоциацията. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

"За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане."

АИКБ не е съгласна и с увеличаването на минималната работна заплата. Формулата в Кодекса на труда е грешна и противоречи на международното право, коментира Васил Велев. Според него, ако някой я атакува пред Конституционния съд, тя ще отпадне.

Догодина близо половината хора ще получават минимална заплата, предупреди той. "Работил, не работил, квалифицирал се, не квалифицирал се – накрая: равни доходи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от Страната
Димитър Ганев: Няма нищо нереално в цените на имотите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 часа
АААА СТАНА МИ ЯСНО... АЗ СЕ ЧУДЕХ ЗАЩО ПУСКАТ ТОЧНО ДНЕС ВАСИЛ ВЕЛЕВ ПО МЕДИИТЕ А ТО ДНЕС БИЛ СВЕТОВЕН ДЕН НА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ! Значи и другите ще ги слушаме днес!
38
1
 
7
 
! Отговори
рицар мафиот преди 4 часа
ОТ ТАЯ СТРАНА ХОРАТА, ЗА КОИТО ГЛАСУВАХТЕ ДОСЕГА ИЗТОЧВАТ ПО НЯКОЛКО МЛРД НА ГОДИНА ВЕЧЕ НАД 30 ГОДИНИ, КАТО НА МН МЕСТА НЯМА И ПЪТИЩА ДА ОСТАНАТ, А ТОКА СПИРА ПОЧТИ ВСЕКИ ДЕН ОТ НАД 20 ГОДИНИ ИЗ ЦЯЛАТА ДЪРЖ, СРЕДНА КЛАСА ПЕНСИОНЕРИ И НА РОМИТЕ ДЕЦАТА, ЗАТОВА НЕ СЕ ПОЛУЧАВА, ЗАЩОТО САМО СЕ КРАДЕ, А НЕ СЕ СЪЗДАДОХА УСЛОВИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СИЛНИ БИЗНЕСИ. ДНЕС ТЕ ТЕГЛЯТ МЛРД ЗАЕМИ И СИ ГИ РАЗДАВАТ ЗА ДЖОБНИ, КЪЩИ ЗА ГОСТИ И ФИНАНСОВИ СХЕМИ НЕ СА БИЗНЕСИ, ТРЯБВАТ ЗАВОДИ И ПРОИЗВОДСТВО,АМА ВЕЧЕ НЯМА
37
2
 
10
 
! Отговори
До програмист преди 4 часа
Ами как да имаш качествен матрЯл след като всичко можещо и знаещо не е съгласно да робува за жълти пари и се изнася скоропостижно от страната,факт-3 милиона ги няма тук и основна причина за това е мизерното заплащане на труда!Тук остават маргинали,хора на възраст или такива както казваш с нисък интелект,как тогава очакваш някой западен инвеститор да си вкара парите тук и да почне някакво производство след като няма хора подходящи за работа!
36
1
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 часа
Трябва да стоим гладни и парцаливи още 30 години за да даваме парите си на Васил Велев, Хампарцумян и т.н. и да ги чакаме да станат милиардери и да направят България богата страна. Или не????????? ИЗЛИШНО Е! Велев и подобните му вече са стари и скоро ще умрат, така че няма смисъл! Да ги забравим и да работим за България!
35
11
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 4 часа
До 26 : Точно па ти ще ми сложиш 50% данък, opъфляk. Мноого на сериозно се взе!
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Ей програмиста , бих искал да те видя наживо какво представляваш , ама май си те представям вече - западен *** девбел с уши , папка, слушка и сире мааазни гаффна , от такива дебело серковци тук нямаме нужда , аре оди си у аут сорсо!!!
33
1
 
12
 
! Отговори
До програмиста преди 4 часа
Ти си просто тр ол.И не плащаш данъци.Аз съм пенсионер и ,когато и да съм влязал в тоя сайт,ти си на линия.Кога работиш " програмисте"?
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
ОЩЕ ЛИ НЯКОЙ НЕ Е СВЕТНАЛ С ПАВЕ ВАСИЛ ВЕЛЕВ НА УЛИЦАТА? ПЛАЧЕ СИ ЗА ПОЧИВКА В САНАТОРИУМ.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Danakoplatec pozdraviava zamrazenia biznes...deteliiinii..
30
1
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 часа
ДРУГАРЯ ВЕЛЕВ ПРЕДЛАГА ДА РЕШИМ ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА КАТО УБИЕМ НАСЕЛЕНИЕТО С ГЛАД И МИЗЕРИЯ!
29
1
 
10
 
! Отговори
И? преди 4 часа
До Програмист Нищо няма да се случи, освен това банките да започнат да плащат лихви по депозити. Айде да не са 50% от парите ваши! Май си много неграмотен!
28
13
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 4 часа
До 24 : Имаше чужди инвестиции, и то много. Само че се отказаха - лошият мат'рял е с нисък интелект, ниска производителност, мрънка, пуска фалшиви болнични, краде, злоупотребява и се скатава. Сами си изгонихте инвеститорите, сега пак някой друг да ви виновен.
27
1
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 часа
Велев говори разбойнически приказки. Полуграмотен текезесера който иска българските граждани да живеят в мизерия и робство.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Nie zamraziavame biznesa i izborite. ;)
25
4
 
14
 
! Отговори
До програмиста преди 4 часа
И ти си като господин Велев !!!! Ще ти сложа 50 % данък и ако искаш върви на ..... пак си оставаш същия празноглавец с ококорени очи от монитора !
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
АСЕН ВАСИЛЕВ И ПП-ДБ СА ПРАВИ! ЗАПЛАТИТЕ ТРЯБВА ДА ВЪРВЯТ НАГОРЕ!
23
2
 
19
 
! Отговори
До програмист преди 4 часа
Добре след като имахме най ниски доходи и плосък данък какво се случи,станахме ли конкурентно способни,станахме ли магнит за чуждите инвестиции,по скоро три милиона се изнесоха извън България,инвестициите клонят към нула,бюджета предвижда огромен дефицит?Явно има нещо сбъркано в това което ни припяваха повече от 35 години и модела трябва да се промени!
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А БИЗНЕСА ИСКА ЛИ ГЛАДНИ БУНТОВЕ И БЕСЕНЕ НА РАБОТОДАТЕЛИ ПО СТЪЛБОВЕТЕ?
21
9
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 4 часа
До 20 : Ще се махнем. И стане ли това ще ми ядете дедовия. Знаеш ли какво ще се случи с банковата система, ако всички си изтеглим парите от нея и идем в чужбина? Подсказка : КТБ ще ви се види като детско чаено парти.
20
0
 
22
 
! Отговори
"Честният" преди 4 часа
Частен бизнес на Васил Велев,започва с Приватизация на Държавен фонд НТТМ.От там към неговата фондация "Еврика" са преведени 150 млн.лв.държавни пари плюс активите на 31 предприятия.Ами да ги върне!

Спонсорирани публикации