Над половината работодатели няма да наемат хора до март 2025 г.

Пазарът на труда ще се движи на първа скорост през следващите шест месеца
14 окт 2024 18:00, Александър Попов
85
Над половината работодатели няма да наемат хора до март 2025 г.

Повече от половината от работодателите в страната няма да наемат нови служители през следващите шест месеца според седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

Тридесет и два процента от анкетираните 1197 компании не очакват промяна в числеността на заетите, докато 24% прогнозират да наемат нови служители.

Други 20% планират намаление на персонала, а 24% не са сигурни дали ще разширяват или свиват екипите си между октомври 2024 г. и март 2025 г. Така нетният коефициент на заетостта — разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +4%, или намаление с 12 процентни пункта спрямо предишното шестмесечие и спад с 6 процентни пункта в сравнение със същия период на 2023 г.

„Българските работодатели преживяват изключително трудни времена и това обяснява скромната им прогноза от +4% — най-ниската от началото на изследването. Тя несъмнено е повлияна от неблагоприятните макроикономически и геополитически фактори, но според нашите наблюдения основната причина, поради която плановете им за развитие ще „буксуват“, е продължителната липса на достатъчно хора и липсата на политическа стабилност в страната“, коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

Седем от дванадесетте индустрии, включени в проучването, регистрират по-слаби прогнози за наемане на нови служители през следващите шест месеца, като в сравнение с предишния изследван период най-голям спад отчитат секторите „Информационни технологии“ (понижение от 5 процентни пункта) и „Търговия на едро и дребно“, „Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, в които плановете на работодателите намаляват с 3 процентни пункта.

„Особено обезпокоителен е спадът от два процентни пункта в сектор „Производство“, в който има над 500 хиляди заети. Намалението, от една страна, означава, че част от служителите ще загубят работата си, а, от друга, че предприятията не могат да намерят нужните кадри. Това отново ни връща в изходна точка А — липсата на стабилно правителство, което да вземе адекватни мерки по отношение на подготовката на тези кадри в комбинация с вноса им от трети страни“, допълни Надя Василева.

В същото време работодателите от четири сектора споделят по-силни планове за наемане на служители в сравнение с предишния изследван период.

Увеличението е най-голямо в секторите „Транспорт, складиране и комуникации“ и „Строителство“, където нетният коефициент на заетостта достига съответно +14% и +12%, следвани от „Публичен и социален сектор“ и „Електричество, газ и вода“ с нетен коефициент на заетостта от +7% и +3%. Прогнозата на работодателите в „Аутсорсинг“ сектора намалява с 1 процентен пункт и достига коефициент на заетостта от +12%, в сектор „Добивна промишленост“ коефициентът на заетост от -1% не търпи промяна, а в сектор „Селско, горско и рибно стопанство“ намалява с 2 процентни пункта.

По отношение на отделните региони единствено плановете на работодателите в София и Русе да наемат нови служители през следващите шест месеца регистрират увеличение и достигат нетни коефициенти на заетостта от +74% и +2%. В сравнение с предишния изследван период прогнозите на работодателите във Варна и Бургас намаляват със съответно 3 и 6 процентни пункта, докато нетният коефициент на заетостта в Пловдив от +11% остава същият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: пазар на труда
Още от Театър
Чудовищно, грозно... Театралният скандал е умален вариант на ставащото в държавата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
2
 
! Отговори
да ви светна тука преди 2 часа
да знаете ако не знаете - руската икономика е толкова обвързана със световната, която се контролира от запада, че ако наложим санкции на Русия и я изолираме, до дни, дори до часове Русия ще рухне, гладните руснаци ще излязат на улиците и ще свалят Путин, и Русия ще се разпадне на малки демократични държави които ще живеят по нашите западни цивилизовани правила и ще ни доставят евтино суровини и енергии да си развиваме високите технологии и ще си живеем богато като самодоволни и оядени западняци.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Навсякъде в ЕС съкращават и бизнеса се свива.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Хора Тя голямата криза е тук вече, не че сега да идва.
58
4
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 2 часа
Ами като смятате, че са ви ниски заплатите, защо изобщо се хващате на работа, бе! Защо не напуснете работа, ами работите на ниска заплата, несправедливо да ви ощетяват? Напускайте, кой ви спира?
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Биизнесът има нужда от работници! Не пишете *** статии.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Българи..... Кои са собствениците на курортите по българското черноморие? Българи? Не не са българи.... над 400 хиляди имота по Бълагрското Черноморие са на руски и османски олигарси... След като Крим стана Руски... Спомняте ли си че Българският град Варна беше прекръстена на името на Йосиф Сталин по времето на Сталинизма и носеше името Сталинград... В момента имотите по река Камчия всичките са Руски .... трябва да я кръстим на името на Путин... ПуткиноваРека!
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Нашите работоподарители страдат от шизофрении и биполярни разстройства. Няма хора, ще внасяме индианци, няма хора... След месец - няма да наемаме хора до другия сезон. Гоним индианците. Е, кой ще им търпи умствените болести и лъжите?
54
2
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 3 часа
а това злато което ни пазят англетата за него нищо не казваш? или за това което изнася дънди?
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Сезонът свърши, гонят хората от курортите. Ще наемат пак другия сезон и пак ще реват, че нямат хора. Лъжат и манипулират обществото. Изкуственият интелект гони телефонарите и айтитата.
52
1
 
4
 
! Отговори
хммм преди 3 часа
При положение че външната политика на Европа е в разрез с личните интереси и хората го виждат е нормално всичко да се свива, и нищо хубаво не чака стария континент. Политиците не защитават интересите на собсвеното население което живее там, но повярвайте ми Европа не е Индия, Китай или Зимбабве,до няколко години ше започне да става много страшно, базик с тази част на света не завършва добре за никого, огъня който се запалва тук нормално изгаря и онези които са смятали че дърпат конците най-горе.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Москва е позлатена с българско злато отнесено от БНБ през 60-те години на миналия век, събирано от години като Български Народен Златен резерв, под егидата, че ни го вардят от атомни бомби..... И не ни го връщат и днес, понеже ако си го поискаме, може да ни гръмнат с Московски атомни бомби...
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 467% - спад в глобалните продажби на Volkswagen Group..)))Ти като отявлен русофил не би ли трябвало да те интересуват как вървят продажбите на ЛАДА и Масквич?
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ем ти ноември - март нилой не наема, беее еййй ... Що не казахте че инпрез август 90% не са наемали хора ...
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
500 милионен европазар на труда ще поеме без проблеми един-два милиона българи които искат по високо заплащане за своят труд,така че,родните работодатели могат да съкращават,да свиват а най добре да се изнасят от България,времето когато плашеха и рекетираха своите кадри-СВЪРШИ
47
4
 
2
 
! Отговори
а в Русия преди 3 часа
всичко е в Подем - Москва има Вид на град поне в 23-ти Век!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
7% - спад в глобалните продажби на Volkswagen Group през третото тримесечие. Това показва, че европейската автомобилна индустрия е изправена пред сериозни предизвикателства, включително слабо търсене от Китай и високи производствени разходи у дома, посочва Ройтерс.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
При Тодор Живков при социализма нямахме Киндери и Тоблерони а днес при демокрацията и американското партньорство живеем богато и във всяка бензиностанция има избор от стоки за които навремето само можехме да мечтаем, или да ги зяпаме през витрината на Кореком и да мляскаме след детето на партийния секретар което яде Киндери и Тоблерони, а ние преглъщаме сух марципан "Кума лиса".
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Кой роботодател сега е собственик на ТКЗС - ограбената българска земя от след навлизането на Сталин след 1944 г. по българските земи и въвеждане на крепостическото право. В момента населението на България е собственост на Крепосните Олигарси - деца на бивши Русофили - Комунисти, на които майките им са Рускини, а тия дето се правят ужким Русофоби - тъщите им са Рускини. Разликата между Османското и Руското крепостничество е че Османците не успяха чрез набиване на кол, а тия с концлагерите успяха!
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Виновни са 45 години комунизъм и руските проксита.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Германското правителство вече прогнозира свиване на икономиката за тази година, съобщи изданието Sueddeutsche Zeitung. При това BASF, Мерцедес, Фолксваген, БМВ все още само говорят за изнасяне в САЩ и в Китай.