Над половината работодатели няма да наемат хора до март 2025 г.

Пазарът на труда ще се движи на първа скорост през следващите шест месеца
14 окт 2024 18:00, Александър Попов
85
Над половината работодатели няма да наемат хора до март 2025 г.

Повече от половината от работодателите в страната няма да наемат нови служители през следващите шест месеца според седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

Тридесет и два процента от анкетираните 1197 компании не очакват промяна в числеността на заетите, докато 24% прогнозират да наемат нови служители.

Други 20% планират намаление на персонала, а 24% не са сигурни дали ще разширяват или свиват екипите си между октомври 2024 г. и март 2025 г. Така нетният коефициент на заетостта — разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +4%, или намаление с 12 процентни пункта спрямо предишното шестмесечие и спад с 6 процентни пункта в сравнение със същия период на 2023 г.

„Българските работодатели преживяват изключително трудни времена и това обяснява скромната им прогноза от +4% — най-ниската от началото на изследването. Тя несъмнено е повлияна от неблагоприятните макроикономически и геополитически фактори, но според нашите наблюдения основната причина, поради която плановете им за развитие ще „буксуват“, е продължителната липса на достатъчно хора и липсата на политическа стабилност в страната“, коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

Седем от дванадесетте индустрии, включени в проучването, регистрират по-слаби прогнози за наемане на нови служители през следващите шест месеца, като в сравнение с предишния изследван период най-голям спад отчитат секторите „Информационни технологии“ (понижение от 5 процентни пункта) и „Търговия на едро и дребно“, „Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, в които плановете на работодателите намаляват с 3 процентни пункта.

„Особено обезпокоителен е спадът от два процентни пункта в сектор „Производство“, в който има над 500 хиляди заети. Намалението, от една страна, означава, че част от служителите ще загубят работата си, а, от друга, че предприятията не могат да намерят нужните кадри. Това отново ни връща в изходна точка А — липсата на стабилно правителство, което да вземе адекватни мерки по отношение на подготовката на тези кадри в комбинация с вноса им от трети страни“, допълни Надя Василева.

В същото време работодателите от четири сектора споделят по-силни планове за наемане на служители в сравнение с предишния изследван период.

Увеличението е най-голямо в секторите „Транспорт, складиране и комуникации“ и „Строителство“, където нетният коефициент на заетостта достига съответно +14% и +12%, следвани от „Публичен и социален сектор“ и „Електричество, газ и вода“ с нетен коефициент на заетостта от +7% и +3%. Прогнозата на работодателите в „Аутсорсинг“ сектора намалява с 1 процентен пункт и достига коефициент на заетостта от +12%, в сектор „Добивна промишленост“ коефициентът на заетост от -1% не търпи промяна, а в сектор „Селско, горско и рибно стопанство“ намалява с 2 процентни пункта.

По отношение на отделните региони единствено плановете на работодателите в София и Русе да наемат нови служители през следващите шест месеца регистрират увеличение и достигат нетни коефициенти на заетостта от +74% и +2%. В сравнение с предишния изследван период прогнозите на работодателите във Варна и Бургас намаляват със съответно 3 и 6 процентни пункта, докато нетният коефициент на заетостта в Пловдив от +11% остава същият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: пазар на труда
Още от Театър
Чудовищно, грозно... Театралният скандал е умален вариант на ставащото в държавата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В Русия цената на бензина е 1 лв, тока е 2 ст. цената на на всичко в магазините е на половина от тази в България, пенсионерите пътуват безплатно в градския транспорт, средната е около 150 хиляди (3 хил лева). Безработица практически няма, навсякъде търсят хора, нямаш грижа за работа, да купиш жилище с ипотека при сигурна работа. Страната е чиста и уредена, на първо място по дигитализация, на практика всичко може да се уреди с онлайн услуги. Престъпността е ниска, дори в някои държави на Русия не си заключват колите.
40
1
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
1. ЗА НЕЯ 2. Една задача. 3. Пращат екип от 3 души да те накажат. 4. Нещата се объркват. Те са вързани. 5. Джобиш ги и откриваш 3 000 гущера 3000 франка 3000 паунда. Пръстени часовници карти 6. ЧИИ са тези скъпоценности? 7. А забравих тримата са въоръжени. 8. ЧИИ са вече оръжията?
39
2
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 3 часа
До Нео - ами като ти е малка заплатата и не можеш да се издържаш, недей да работиш бе, стой си в къщи и си почивай.
38
1
 
0
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 3 часа
НаПравих Българите - Богати - Вече не Им трябва да Работят - аз Цял Живот не съм Работил, само Измами и Далавери, дори оня Големият Инвеститор - ми вика Мошеник!
37
1
 
8
 
! Отговори
Нео преди 3 часа
Как се издаржа 4 членно семейство с 500 евро на месец? После нямало желаещи за работа, нямало квалифицирани кадри, имало текучество и т.н. Така ще е докато нискоинтелигентни еничари, наричащи себе си незнайно защо "мениджъри" се занимават с бизнес!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"Никой не търси никакви работници. В западна Европа хората вече почват да сгъват цирка. Масови съкращения и закриване на фабрики в Германия. Срив на продажбите на автомобили. Масово ликвидиране на животновъдни ферми в цяла западна Европа. Пълен напред към зелената сделка. Вече хората ще пасат трева и ще карат тротинетки. Гарантирано от Брюксел." - Кога заминавате за пРосията в такъв случай или поне Еритрея?
35
1
 
8
 
! Отговори
Нео преди 3 часа
Отново лавина от лъжи залива медиите. Работодатели, синдикати и статистика да се разберат кой лъже най-много. За мен отговорът е работодателите. Не е редно в печеливша търговска верига да се предлага заплата под 500 евро след данъците при работа на смени и пълен работен ден. Не трябва просперираща машиностроителна фирма да предлага при същите условия заплата под 500 евро на оператор на многооперационна машина струваща 1 милион евро! Къде в ЕС предлагат такива мижави заплати за такава работа?
34
1
 
6
 
! Отговори
Народа Трябва преди 3 часа
да е като Хамстери при Капитализъмот - Цял Живот на Въртележката - да нямат Време - да Мислят, че Иначе - става Лошо!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Боко го е измислил отдавна - искаш работа - гласуваш за мен и идваш да пляскаш като дода
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
По-добре Румъния, Гърция и Турция да си я разделят България, по-добре ще е управлявана земята, отколкото тези наглите олигарси дето управляват 35 и съсипват всичко.
31
3
 
3
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 3 часа
ЩОТО МНОГО ИМ ВДИГНАХ РЕКЕТА! ХЕХЕ ГЕРБ ПОБЕДА!
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
За кой Работодател ще "Гласуваш" - за партията работодател "Легнали си двама Комунисти в Чичовата слама" или за "Чичо - Българина ги заварил и им го натоварил"?! Кажете! Само че вече Чичо - родния Ковбой веке няма слама, понеже му я взеха след 1944 г. и е останала Роботодателската Партия - "Легнали си двама в ТКЗЕ-ето в Копейковата слама" и там си лежат още от по времето на Роботодателя Бай Тошо и не стават от нея и днес, понеже не е вече на Чичо, а е тяхна вече собствена на Комунистите Слама!
29
1
 
3
 
! Отговори
Смех... преди 3 часа
....а ние заминаваме у РУСИЯ на работа....ЧЕ там плащат с пари У кафез за сибирски краставици, БЕ....
28
2
 
2
 
! Отговори
Къци преди 3 часа
Сигурно чорбаджиите ще работят вече хе хе ама че виц
27
2
 
5
 
! Отговори
България е Богата с преди 3 часа
Икономика Номер 1, какъв Труд, какво Наемане, Какви Работници?!
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Никой не търси никакви работници. В западна Европа хората вече почват да сгъват цирка. Масови съкращения и закриване на фабрики в Германия. Срив на продажбите на автомобили. Масово ликвидиране на животновъдни ферми в цяла западна Европа. Пълен напред към зелената сделка. Вече хората ще пасат трева и ще карат тротинетки. Гарантирано от Брюксел.
25
3
 
2
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
1. ЗА НЕЯ. 2. Това е лошо за мен. 3. От както воювам със запада за 20 г съм сменил 32 работи. Повечето пъти дисц. уволнен 4. Аз разчитам на това да има търсене
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Мета съкратиха хиляди хора въпреки големите си печалби.В момента има криза на пазара на труда.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Предполага се,че във всяка една средно голяма фирма,хората които получават минимални заплащане са чистачките и охраната и тук говорим не за София,Пловдив и още четири пет големи окръжни града,тук става на въпрос за фирми които се подвизават в малките градчета или пък в дълбоката провинция,та ако всички е нормално в тая държава не виждам какъв е проблема тоя хора да вземат няколко лева повече,ама явно нещата не са така и хората в провинцията масово вземат или ги водят на МРЗ!
22
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 часа
Асан Кокора във затвора!!!!!!! За трепане е тоя на място.