Над половината работодатели няма да наемат хора до март 2025 г.

Пазарът на труда ще се движи на първа скорост през следващите шест месеца
14 окт 2024 18:00, Александър Попов
85
Над половината работодатели няма да наемат хора до март 2025 г.

Повече от половината от работодателите в страната няма да наемат нови служители през следващите шест месеца според седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

Тридесет и два процента от анкетираните 1197 компании не очакват промяна в числеността на заетите, докато 24% прогнозират да наемат нови служители.

Други 20% планират намаление на персонала, а 24% не са сигурни дали ще разширяват или свиват екипите си между октомври 2024 г. и март 2025 г. Така нетният коефициент на заетостта — разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +4%, или намаление с 12 процентни пункта спрямо предишното шестмесечие и спад с 6 процентни пункта в сравнение със същия период на 2023 г.

„Българските работодатели преживяват изключително трудни времена и това обяснява скромната им прогноза от +4% — най-ниската от началото на изследването. Тя несъмнено е повлияна от неблагоприятните макроикономически и геополитически фактори, но според нашите наблюдения основната причина, поради която плановете им за развитие ще „буксуват“, е продължителната липса на достатъчно хора и липсата на политическа стабилност в страната“, коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

Седем от дванадесетте индустрии, включени в проучването, регистрират по-слаби прогнози за наемане на нови служители през следващите шест месеца, като в сравнение с предишния изследван период най-голям спад отчитат секторите „Информационни технологии“ (понижение от 5 процентни пункта) и „Търговия на едро и дребно“, „Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, в които плановете на работодателите намаляват с 3 процентни пункта.

„Особено обезпокоителен е спадът от два процентни пункта в сектор „Производство“, в който има над 500 хиляди заети. Намалението, от една страна, означава, че част от служителите ще загубят работата си, а, от друга, че предприятията не могат да намерят нужните кадри. Това отново ни връща в изходна точка А — липсата на стабилно правителство, което да вземе адекватни мерки по отношение на подготовката на тези кадри в комбинация с вноса им от трети страни“, допълни Надя Василева.

В същото време работодателите от четири сектора споделят по-силни планове за наемане на служители в сравнение с предишния изследван период.

Увеличението е най-голямо в секторите „Транспорт, складиране и комуникации“ и „Строителство“, където нетният коефициент на заетостта достига съответно +14% и +12%, следвани от „Публичен и социален сектор“ и „Електричество, газ и вода“ с нетен коефициент на заетостта от +7% и +3%. Прогнозата на работодателите в „Аутсорсинг“ сектора намалява с 1 процентен пункт и достига коефициент на заетостта от +12%, в сектор „Добивна промишленост“ коефициентът на заетост от -1% не търпи промяна, а в сектор „Селско, горско и рибно стопанство“ намалява с 2 процентни пункта.

По отношение на отделните региони единствено плановете на работодателите в София и Русе да наемат нови служители през следващите шест месеца регистрират увеличение и достигат нетни коефициенти на заетостта от +74% и +2%. В сравнение с предишния изследван период прогнозите на работодателите във Варна и Бургас намаляват със съответно 3 и 6 процентни пункта, докато нетният коефициент на заетостта в Пловдив от +11% остава същият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: пазар на труда
Още от Театър
Чудовищно, грозно... Театралният скандал е умален вариант на ставащото в държавата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 3 часа
Сигурно взима 5000 след 10 години робски труд във фирмата и се присмива на тези които сега са почнали на 3-4 хиляди.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ами време е политическата криза да се превърне и в икономическа, особено докато хасенчо василев обяснява как свършила тая с евтината работна ръка и дига с по 30% заплатите в държавния сектор на кредити и шашми...
19
1
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 3 часа
Айде пак ти изпълзя хах
18
0
 
20
 
! Отговори
от Германия с любов преди 3 часа
До До 8Извинявай, но не знаех, че 3000-4000 лева е ниска заплата! Това си е една много добра заплата. В източните провинции в Германия много хора работят за тези пари и са ОК. Не знам как в България, дето е една тотална ***, 4000 лева да са малко пари.. Не сме Норвегия
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Че то въобще има ли хора в тая държава? Останаха ли? И за какви работодатели може да става върпос? Тези по черноморието ли? Или тези от ИТ сектора? То друго има ли в България? А за братята роми помислихте ли те ще ги наемате ли? А да забравих те всички се изнесоха в Германия.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Изкуствения интелект ще остави хората без работа.
15
2
 
17
 
! Отговори
Хора преди 3 часа
Голяма криза идва в България
14
1
 
4
 
! Отговори
До10 преди 3 часа
Аз не СЪДЯ,аз чета Стакмистиката с която родните работодатели най вече в лицето на индивиди-КРАДЦИ като Велев и сие се опитват да манипулират общественото мнение,че виждаш ли вдигането на МРЗ щяло да принуди бизнеса да не наема нови кадри!
13
1
 
5
 
! Отговори
От Киев преди 3 часа
Сега като спре войната и дойде зимата и строителството спре безработицата в България ще стане 15%.
12
1
 
11
 
! Отговори
@@@ преди 3 часа
Тия 300 хиляди дето все ги търсят са за 3 месеца по морето.Ако спре оръжейната + мариците и немските манифактури за кабели и седалки, ще останат само немските дискаунтъри и ще ни се стъжни икономиката на услугите от маникюристки и инфлуенсъри.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Съвсем нормално увеличена е минималната заплата и намаляха печалбите
10
12
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 3 часа
И по какво съдиш, че нуждата е изчезнала?! Вникна ли в написаното или наизуст си говориш? Търсенето е огромно в редица сектори. За квалифициран труд говорим и адекватни над средноевропейските заплати. Дори и в сектори с доста ниски изисквания и ниски заплати до 3-4000лв. също има огромно търсене.
9
2
 
28
 
! Отговори
До няма кадри преди 4 часа
Те самите "работодатели" са едни кадри, та ум да ти зайде. После работниците им били виновни, че фалират.
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Ама нали довчера блеяхте,че бизнесът имал нужда от поне 300-400 хиляди нови работници,как така изведнъж тая нужда изчезна?
7
10
 
2
 
! Отговори
няма кадри преди 4 часа
Кого да наемеш, като никой не си дава време да стане специалист дори да го учиш безплатно има някакви делюзии спрямо реални умения и знания и това което си мислят.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Първо ще си платите за всяка една свършена работа най малко 1077 лева през 2025 година,пък ако искате не наемайте,съкращавайте или пък се пръждосвайте от България!Та така другари"работодатели"!!!!
5
2
 
19
 
! Отговори
Сашо преди 4 часа
После *** вярвай на статистики ! Сутринта ти казват, че се търсят работници, вечерта че нямало да наемат нови работници...
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Щото пък другата половина са се затичали да наемат. Ще наемат, ако има роби да им се вържат на минималната заплата.
3
12
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 часа
Минималната заплата трябва да се премахне. Или дайте да я направим 2000лв. и всички да станат на минимална - от царя до пъдаря :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
2
2
 
22
 
! Отговори
123 преди 4 часа
Е, сега какво стана.....нямали работници в едни статии, а в други, не само че нямало да наемат, а 20 процента щели да съкращават. Кое е вярно.