Скандал! Гоце отстрелял защитен козел в Узбекистан

По време на официално посещение Първанов е убил планински козел - архар, който е вписан в Червената книга
3 дек 2008 20:15,
161
Скандал! Гоце отстрелял защитен козел в Узбекистан
Снимка: Булфото

В Узбекистан отново ловуват редки животни. Посещенията в централноазиатската страна често се съчетават със сафари, като гледката на ловуващи арабски шейхове вече не е рядкост. „А високопоставеният първопроходец от Запада е българският президент Георги Първанов“.

По време на държавната си визита в Узбекистан той е отстрелял планински козел – архар, който е вписан в международната Червена книга.

Това съобщава сензационно виртуалната информационна агенция Ferghana.ru в критичен материал, подписан от Сергей Наумов.

Според сайта след лова за Първанов (президента на приятелската страна) не е имало никакви последици.

„Та нали официално са му разрешили да извърши криминално наказуемо деяние“, коментира Ferghana.ru и припомня, че според Наказателния кодекс на Узбекистан „нарушаването на режима на охраняемите природни територии се наказва с глоба до 50 минимални заплати или от лишаване от определено право за 5 години, или изправителен труд до две години“.

Запаленият български ловец“ е пристигнал рано сутринта на 7 ноември 2008 година в района на Горен Хаят (Джизакска област на Узбекистан).

Свита от над сто човека, включително и охрана, само заради няколко изстрела по планински козел са нарушили покоя на обитателите на Нуратинския държавен резерват.

Информационната агенция отбелязва, че в официалното съобщение след приключване на визитата на българския държавен глава в Узбекистан този факт не е попаднал.

Преди пристигането на българския гост служителите в резервата са разчистили пътеките, за да не се „одраскат от клоните на дърветата и да не се спънат в камъните“ гостите. Ловът е отнел около половин ден.

„Узбекистанското правителство вероятно е дало разрешение за лова на българския президент, затова на представителите на Държавния комитет за природа и Държавния биологичен контрол не им е останало нищо друго, освен да помогнат на г-н Първанов да половува успешно“, отбелязва Ferghana.

„Изстрелът на г-н Първанов се е чул не в ловните полета, а на територията на резерват, където ловът е забранен“, подчертава сайтът.

В едно от интервютата си президентът Първанов горещо говори: „Българските политици и държавни глави са отговорни за повишаването на жизнения стандарт на населението, за защита на българската национална идентичност и култура, запазването на екологичния баланс в страната и региона“.

„Хубава страна е България, но ето, приискало му се е малко екзотика на бившия комунист Първанов, навярно още помнещ ловните забави от Живково-Брежневите времена“, коментира Ferghana, като добавя, че гостоприемните домакини са му ги осигурили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 15 години
Догодина, след парламентарните избори, след като се спечелят убедително от демократичните, антикомунистически сили, задължително трябва да се свали, този комунист от заемания пост! До кога ще търпим да ни срами из света?! Той е безсрамен и безочлив! Няма достойнството да подаде оставка! У-у-у-у-у!
122
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Не ми го защитавайте Първанов, че не знаел и прочие.При организирането на такова посещение се знае всяка стъпка.Че тези от протокола, дето ги хрантутим, ако те не знаят, тогава кой?Много добре знаят,че Първанов е ловец-жалко за него, може по други начини да си удовлетвори ловните страсти-значи трябва да са се информирали, какъв ще е отстрела и дали има някакъв риск(излагация) за шефа им.
121
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ako parvanov podade ostavka shte mi stane po-dobre.
120
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
аз не знам как може във времена, когато вече сме толкова чувствителни към съхраняване на природата който и да било да унищожава редки видове - където и да било по света - а камо ли пък политик, който разчита на общественото мнение...
119
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Е за това му плащаме на Седефчов деловите визити...да ходи да стреля по животинки, а в случая и защитени, което сигурно го кара да се чувства мъж! Надявам се четеш тези коментари за да видиш отнощението на българина към теб! Не забравят големият брой негласуващи, които само като те погледнат и си им ясен що за стока си! Думата е жалък!
118
0
 
2
 
! Отговори
Гоце в Албания преди 15 години
Докато бил на посещение в Тирана, президентът Георги Първанов изявил желание да попълни ловните си трофеи с двуглав орел.Президентският мерак хвърлил в смут протокола на албанците. Трябвало деликатно да обяснят на Първанов, че двуглавите орли са единствено хералдически символ. Освен това стрелбата по националния символ на Албания можелo да бъде изтълкувана като обида към гордата балканска нация.От друга страна, за албанците желанията на гостите са закон, затова било намерено компромисно решение. В ранните зори на 4-ти декември Георги Първанов стрелял по орел в тиранския зоопарк, но от специална пушка с упойка. След това се снимал с приспаното животно.Тези подробности бяха съобщени от български журналист придружаващ президента в задграничното му пътуване. Колегата, пожелал анонимност е първият, който разчупи омертата около президентските забавления в странство.Запитан за случая президентският пресцентър отговори лаконично, че президентът е посетил зоопарк в Тирана, съгласно планувания протокол на домакините.Пресцентърът на ДАНС съобщи, че самоличността на журналиста съобщил новината се уточнява и той ще бъде даден на прокурор за клевета
117
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
а тоя пък кво е правил в Узбекистан. Да не би да сменяме ЕС с ОНД. Не ми казвайте че има голяма полза или нужда да се укрепва Българо-узбекската дружба от векове за векове
116
0
 
2
 
! Отговори
отчаян преди 15 години
отчаян съм
115
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Всичката ни наред, тръгнали сме да трошим държавни пари за удоволствия.Премиершата на друга страна се доказва - вместо да нахрани едно гладно дете.
114
0
 
3
 
! Отговори
spass преди 15 години
Не давайте пари на Първанов..Даже и за Коледа !!! Както и повечето неща, до които се докосва Първанов, и Българската Коледа се превърна в цинична, нагла и лишена от всякакъв човешки смисъл подигравка с хората на България. Те биват призовавани да даряват пари в една кампания, чието главно предназначение е да показва президента на републиката като състрадатален, грижовен и социалноотговорен. И хората даряват често и последните си стотинки след като държава, президентски и партийни спонсори, обръчи от фирми и друга хищна *** вече са прибрали от тях каквото са могли под формата на данъци, убийствени цени, директни кражби от бюджета. Последният случай президентските съпартийци и наглите кражби на президентските спонсори станаха причина Европа да спре 220 милиона евро, предназначени за българите. Само една от близките до президента фирми Еврофиго на Людмил Стойков и Марио Николов, беше принудена да върне на САПАРД неправомерно получени 3 милиона лева колкото вероятно ще събере и тазгодишната Българска Коледа. Затова на тези хора и най-вече на главатаря им Георги Първанов не трябва да се дарява нищо, даже на Коледа. Те убедително вече са доказали, че всички пари, до които се докоснат, изчезват с космическа скорост. Никакви пари, никаква аванта. Те и без това са си взели достатъчно. Нагло и цинично е да искаш от хората да даряват пари за уж благовидна кауза, когато правителството не спира да думка тъпана, че има 5 милиарда лева излишък. Само с един подпис на финансовия министър Пламен Орешарски в Българската Коледа могат да влязат 10 и повече пъти пари, отколкото измъчените хора са успели да съберат за 5 години досега. И с тези пари най-после да се създаде държавен фонд за лечение на тежко болни деца, та нещастните родители да не обикалят като просяци държавата. Но не. По-хубаво за президента е просълзени майки и бащи да му целуват ръка и да се просълзяват на новогодишното му слово. Солидарност дрън-дрън. И още нещо, което също е важна причина да не се дават пари, когато Първанов и компания ги искат. До този момент вече шеста година Българската Коледа не е регистрирана по законите на страната като юридическо лице. Няма ясна информация кой чисто физически нарежда плащанията, нито се знае публично кои са хората, влизащи в комисията, разпределяща средствата. За 5 години не са публикувани, нито представени на Сметната палата каквито и да било финансови отчети, нито са правени финансови одити или поне никаква такава публична информация не е огласена. Ясно е само едно Първанов прави имидж със стотинките на българите и с нещастието на болните деца. Не му давайте нито стотинка. Ако имате желание и възможност, дайте пари, но изберете вие на кого да ги дадете като свободни граждани на свободна държава. А Първанов да си вземе от спонсорите и да дарява.
113
0
 
2
 
! Отговори
GB до #104 и #112 преди 15 години
Господа не сте прави! Ако в протокола беше предложено публично съешаване с 14 годишна, пак ли щяхте да го оневинявате с думите "това му предложили, това направил"!Луд изяжда и 5 зелника, виновен е който му ги дава! Така е господа обаче аз не искам да имам ЛУД президент!
112
0
 
2
 
! Отговори
tt преди 15 години
България е изправена пред тежка икономическа депресия, симптомите й стават все по-видими, големият удар, според експерти, ще почувствуваме в средата на следващата година. Глобалната криза, която напомня тридесетте години на миналия век, помита банки, производства, спестявания, човешки съдби. Дори Съединените щати, въпреки огромните финансови инжекции от Федералния резерв, навлизат в рецесия. И докато по света търсят изход от положението, нашето правителство се лута из дебрите на собствената си управленска безпомощност - неадекватно, без конкретна визия за размерите на случващото се в банковия и производствения сектор. Страната няма защитни механизми, няма и ефикасен антикризисен план за смекчаване на последиците от депресията. А той трябваше да залегне в основите на подготвяния държавен бюджет, защото белезите на предстоящата драма бяха достатъчно ясни и разбираеми още в началото на годината. Сега кабинетът се опитва панически да коригира някои от клаузите в него, да излезе от розовата си дрямка, претупвайки нещата на принципа "След дъжд - качулка". Така е, защото нашият злополучен министър-председател месеци наред заблуждаваше обществото, че глобалният финансов срив нямало да ни засегне сериозно и по тодорживковия маниер трябвало само да се понаведем малко, докато бурята ни отмине. По същото време самонадеяният ковчежник - министър Орешарски, повтаряше до втръсване любимия си рефрен: "Не се бойте, страната се намира в макроикономическа стабилност"... И това в момент, когато фондовите борси, включително и нашата, се сриваха. Когато бизнес - климатът и стопанската конюктура се влошават с главоломни темпове - с 3,5 до 8,2 пункта, особено в строителството, промишлеността, търговията на дребно и услугите. Когато чуждестранните инвестиции намаляват драстично, за сметка на увеличаващите се фалити, които се очаква да достигнат съкрушителни размери и да оставят без препитание стотици хиляди хора. Когато реалната инфлация (още сега) достига 30 процента, започват масови съкращения в металургията, БДЖ, торовите заводи, БМФ. Когато безработицата след броени дни ще надхвърли 10 на сто от трудоспособното население - подсилена и от завръщащите се у нас гурбетчии, загубили работата си в Холандия, Испания, Германия.В тази обстановка кабинетът "Станишев" продължи да ни успокоява с прословутия бюджетен излишък, той щял да ни предпази от икономически колапс. Въпреки че изтъкнати специалисти нееднократно твърдят: трупането на излишък по време на криза е крачка към депресията. И вместо парите от него да се насочват към приближени до тройната коалиция обръчи от фирми, значителна част от тях могат да се използват за наука, здравеопазване, образование, за социални плащания. Ако искаме да не изпаднем в жестока рецесия. И докато в чужбина вземат екстрени защитни мерки, нашето некомпетентно и престъпно безотговорно правителство доведе нещата дотам, че България получи още една шумна плесница от Брюксел. Загубихме толкова необходимит
111
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
И аз съм съгласен със 104, но ще добавя, че простотията ходи и по "новините" на Днес.бг. Тези сигурно са филиал на ТВ СКАТ???
110
0
 
2
 
! Отговори
tt преди 15 години
- Иван Костов в БНТ похвали АТАКА, че е единствената партия, която не е корумпирана. Трябва ли АТАКА да се коалира? - Приближаването на АТАКА до някой, който носи съмнения за корупция като Иван Костов, носи негативи на партията ни. АТАКА ще участва сама на тези избори. Това не ни плаши, но ако не ни стигне ресурс да управляваме сами, ще поставим на обсъждане принципите, с които трябва да се управлява. Ако този, към когото се обърнем, не е съгласен с предлаганите от нас реформи, значи не е с нашите възгледи. По това ще се определят политическите сили в следващия парламент - дали искат да продължат латиноамериканския капитализъм в България или искат, както АТАКА, да се въведе едно ниво на социална справедливост, да се направи една радикална реформа на икономика на доходите, така че да се приближим към евростандартите. Да, трябва да се направят много резки движения, много съкращения, ще изпищят доста кръгове, но за мен по-важно е да не пищи българският народ като цяло.
109
0
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 15 години
Доста гръмко заглавие са поставили журналистите. Всъщност кой е направил този сканадал? Нали се досещате, че Първанов не може да отиде където си поиска и да прави каквото си поиска в чужда държава, пък и дори в своята. Има организация на посещението и ако някой от домакините е решил да покаже нещо, най-напрад да е мислил какво може и какво не може. Като са му предложи лов, явно са достатъчно некомпетентни и не знаят какво е позволено в собствената им страна. За съжаление по този начин са злепоставили Първанов, без той да има вина за това.
108
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Като ходи да гърми, поне може да се запознае с това, какво не трябва да гърми! Няма значение кой колко е гърмял, всеки сам си определя за себе си. Като цело не одобрявал лова, защото го намирам за безсмислено убийство за лично удоволствие и наслада.
107
0
 
2
 
! Отговори
ЛовеЦ преди 15 години
104, напълно съм съгласен с теб. Тя май простотията не ходи по гората, а по Форумите ... :)
106
0
 
2
 
! Отговори
ЛОВЪТ И ЖЕНКАРЛЪКА С преди 15 години
...... И ПО ЖЕНИ ДА НЕ ОДИШ , А ТИ ПА ЗОР ....... И ХОП ИЗДЪНКА ! НЕ СТАВАШ ЗА ТАЯ РАБОТА БЕ ГОШЕ ! ПО ДОБРЕ ОТСТРЕЛЯЙ НЯКОЙ ,,СПОНСОР ,, - БАНДИТ , НАРОДА ЩЕ ТИ БЪДЕ БЛАГОДАРЕН !
105
0
 
2
 
! Отговори
GB преди 15 години
Случяаят с този козел дебело подчертава справедливата критика на ЕС срешу България за некомпетентност и липса на административен капацитет! В случая не президентът е толкова виновен, макар че и той има вина защото би трябвало именно при такива грешки да прояви качествата си на политик! Вината е на администрацията му и по-специално на отговорните по протокола на посещението, че са приели предложението за лов! Още повече, че сигурно са знаели за случаите с Арабските шейхове! При такава ситуация не трябва да се рискува и да се приема предложение за лов, дори там да е записано отстрелване на кокошка! Ако имаха нешо в главата си въпросните отговорни служители, включая самият президент, щяха сега да ни спестят времето да се гневим и пишем коментари!
104
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ko4a e za bay aamett nali ima bayrjam sega i shte mu iznesat orientalska programa