България – следващата кандидатка за държавен банкрут

Висок дефицит по текущата сметка и нарастващи външни задължения – стряскащата прогноза е на немското издание "Ханделсблат"
31 мар 2009 17:35,
116
България – следващата кандидатка за държавен банкрут
Снимка: Булфото

България е следващата в списъка на страните от Източна Европа, застрашени от държавен фалит, посочва германският „Ханделсблат“.

В обширна публикация за икономическата криза в източноевропейските страни се посочва, че страната ни има един от най-високите в региона дефицити по текущата сметка – 24,5 процента от БВП на страната.

По-лоши са само данните за Черна гора – с близо 27 на сто.

За сравнение в страните от еврозоната усреднената стойност на този показател е само 0,6%.

Така стигаме до стряскащата прогноза на редица финансови експерти, според които България е "следващата кандидатка за държавен банкрут".

Тази оценка се подкрепя и от обезпокоителните данни на Виенския институт за сравнителни международни анализи, според които външните задължения на България растат постоянно, пише изданието, цитирано от Дойче веле.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
ротшилд преди 15 години
нали си имате къщи без ипотеки и селски имоти от дядовци и баби.никой не може да ви ги вземе дори и държавата да банкрутира.даже е по добре да го направи чистим целите дългове.банкрутираме пререгистрираме държавата и почваме да лапаме наново,да не мислите че може света да ни направи нещо гледайте америка и се учете.тя трупа дълг в долари после ги напечатва и ги връща на кредиторите а народеца и *** екстри без да се труди, така ще правим и ние. да живее америка ние сме с нея
94
0
 
0
 
! Отговори
--- преди 15 години
Сиг-О-рен ли си ?
93
0
 
0
 
! Отговори
pl преди 15 години
Абе тоя 91 нормален ли е, бе? Айде вън!!! бай Тошо искал, да окраде пак държавата с обкръжението си, такъв *** човек къде ще бъде управник? СТИГА ВЕЧЕ С ТОЯ КОМУНИЗЪМ!!! пенсиите да си мълчат!
92
0
 
0
 
! Отговори
pl преди 15 години
пише се Осреднен - с "О" !
91
0
 
0
 
! Отговори
П преди 15 години
Аз искам бай Тоши да възкръсне и да поведе страната и пак да бъдем супер държава както бяхме по негово време и хората да са щастливи и да покажем пак среден пръст на САЩ и Запада! И СССР да стане пак велика страна и да ни пази от САЩ и другите агресори...
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
България винаги се присъединява към загиваща империя: Хронология: Византийска империя Османска империя Австро-унгарска империя Трети райх Съветска империя ЕС-евро империя-колко още ли и остава?
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако дойде Б.Б. да оправя икономиката то е ясно. Айде давайте фенове - комунист ****ал, пенсионер, айде очаквам да ми пишете. :D Ама вие ще си видите бе! Щом смятате че охранител е добър оправник! ОК!
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АМА КАТО ВИ ОТКРАДНЕМЕ МЕРЦЕДЕСИТЕ И ПАРИТЕ И ГИ ПРОДАДЕМ В АФРИКА ЩЕ ВИДИТЕ КОЙ Е ПРЕД БАНКРУТ! АХАХАХ МАЙ ЕС Е ПРЕД БАНКРУТ ОТ КАКТО СМЕ ЧЛЕНКИ!
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мексико управляван от Демократическата партия поиска 40 милиарда евро заем от САЩ за да се спаси от фалит
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
KOMUNISTITE GRABIHA S DVE RAZEDOIDE KRADEZA LAGEZA ZARIA-SIMEON DA OKRADE I TOI KAKVOTO MOGE ,I LAKOMIATA MU NE SVARSHVA VSE POVE4E LAKOMI I KRADE, TURSKATA *** SE NAMARDA V PARLAMENTA SA DA KRADAT I DA SAVSEMAT TERITORII4ERVENIA PUBER STANISHKO LAGE I SAMASVA POLOGENIETO A BALGARINA STAVA VSE PO BEDEN I BALGARI OPOMNETE SE I NE GLASUVAITE SA TES NAGLI LAGZI I KRADZIVE4E NIWTO NE OSTANA SA KRADENE STE PO4NAT I VAS DA KRADAT I JDATGLASUVAITE SA JNE JNEV I KOSTOVTOGAVA VSI4KO STE SE PODOBRI
85
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 15 години
Не е тайна, нарочно и не се крие, всеки го е забелязал - в България творческа инелигенция няма. Потънала в мизерия, избягала. А това е единствената социална прослойка, от която може да научиме че сме зле. Иначе само ще ръмжим като кучета, докато ни подхвърлят поредния кокъл. А творческа интелигенция се подържа с държавни средства, тя не може да бъде пазарна, - ето, пазара сега е залят с творци. Дъвжава която не може да издържа творческа интелигенция, плаща много повече за бандити и всякакви мафии. Нещо повече, на такава държава й гласят *** творци, за да я превърнат в първа американска държава на Европа. Не очаквайте, тези дето служат за присмех, и като ги сочите с пръст на детето си, казвате - ако не си учите уроците, ще станете като тях, - щом получат нормално съществуване, ще почнат да пишат ноти. Дълъг процес е да бъдете обикнати пак, след като толкова дълго ги презирахте, - за тях изплува нова истина - вие всъщност не съществувате и връзката е прекъсната. Не вярвате? - вижте Америка, - там отдавна е ***. Мексиканци и всякакъв латинос, ***, китайци - под еврейско ръководство правят това, което някога се е наричало култура, и то така успешно, че от далече не зе забелязва агонията на този 300 милионен народ, не се забелязва даже и ниския стандарт на тези нещастници, които се водят за богати. Плановете на Синедриона не са толкова успешни. Отхвърлените от обществото са получили свобода. Те не приемат като зло вашето изчезване. Когато вие приехте че изгодата е ориентир във всичко, тръгнахте в обратна посока.
84
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 15 години
И най неосведомият разбира, за какво става дума, когато му кажат, че от негово име държгавата трупа дългове като за последно. Защото и без специално икономическо образование хората си дават сметка какво означава това прехвърляне на проблемите в бъдеще върху българския данокоплатец. Точно така постъпи соцдържавата в последната фаза от своя живот, когато Живков обясняваше, досущ като Станишев сега, какви главоломни успехи е постигнал ( на заем от Запада), за да построи две Българии. Както се изясни после, това си бяха направо две залепени Тази буря говори, че корабът ( на властта) потъва, което щеше да е добре, ако не ставаше дума за живота и смъртта на малко повече от 7 милиона пасажери, принудени да избират между смърт от удавяне, или от взривяването на арсенала с обещания.
83
0
 
0
 
! Отговори
уууууууууууубре преди 15 години
А ЕДИН ГОЛЯМ ОБРАН ЦИРК С НЕКАДЪРНИ И КРАДЛИВИ ЧЕРВЕНИ КЛОУНИ В УПРАВАТА...хахахахахахахАХхххххххх
82
0
 
0
 
! Отговори
ККК преди 15 години
78-ми,сигур либиш анадолските керестета ,а мастиийо ***?!
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
МАСОВИ ФАЛИТИ НА ФИРМИ В ЕДНА БЕДНЯЖКА ДЪРЖАВА КАТО НАШАТА,НЕ САМО ЧЕ Я ОКРАДАХА,АМИ СЕГА НИЩО ДОБРО,АМА СЪВСЕМ НИЩИЧКО НЕ СЕ ОЧАКВА!ЗАЩО НЕ СЕ ОБЯВЯВАТ РЕАЛНИ НЕЩА В МЕДИИТЕ,КАТО ПРИМЕР-КАК В БУРГАС ИМА 13 САМОУБИСТВА ЗА 2 СЕДМИЦИ И КАК МАСОВО НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИ,И КАК В КРЕМИКОВЦИ ПРЕДИ НЯМА И МЕСЕЦ СЪКРАТИХА 6 000 РАБОТНИКА,И СЕ ЗНАЕШЕ ОЩЕ ТОГАВА,ЧЕ ЗАВОДА СЕ ПРЕТОПЯВА!!!!!ПЪЛНО ЗАТЪМНЕНИЕ!!!А СЕГА КАЖЕТЕ НЕ СМЕ ЛИ В ДЪРЖАВЕН БАНРУТ!!!!НЯМА ВЕЧЕ И КАКВО ДА КРАДАТ!ПРОСТО НЯМА !НАПАДЖИЙКАТА ОКРАДЕ ВСИЧКО ЗАЕДНО С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ,КОИТО ДАЖЕ НЕ ПОВДИГНАХА НИКАКВО ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ НЕЯ-НАПРОТИВ ЗАЩЕТИХА Я !Е--ГАРВАН ,ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ!!!!
80
0
 
0
 
! Отговори
пресен емигрант преди 15 години
Казваш: "Не се заблуждавайте , това не са онези псевдо банки от преди 12г."Отговарям ти: Да бе, и това сегашните социалисти не са онези псевдо-социалисти отпреди 12 години?? Пич, събуди се!!! Псевдо-комунисти/социалисти разграбваха тази държава не само последните 20 години, а и от много преди това!!!
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЧЕ ТО ТОВА СИ Е ЯСНО ТО СЕГА Е ПО ЗЛЕ ОТ 97 ГОДИНАПРОСТО СЕГА ХАРЧИМ ПОВЕЧЕ ЧУЖДИ ПАРИ НА БАНКИТЕЛОШОТО ,ЧЕ МНОГО ХОРА БЯХА ПОДМАМЕНИ ОТ ЛЕСНИТЕ КРЕДИТИ И КОМУНИСТИТЕ ИМ ВЗЕХА ПАРИЧКИТЕ-ХАХАХА
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-доброто което може да се случи на България е да фалира и дай боже да ни купи някоя свестна Европейска страна. Ама даже и Турция да ни купи пак ще е по-добре от сега. Жалко че не сме били английска колония да ни понаучат на ред и разум.Две неща изнасяхме досега (само тях ни разрешиха тея дето ни помогнаха да "преборим" комунизма) - туризъм и недвижима собственост. Сега и двете са в застой. Просто няма как да не глътнем въздух.
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Vie ste ovce i ni6to pove4e ..i ni6to li4no takyv e jivota ... nakraq ovcete vinagi svyr6vat po edin i sy6ti na4in
76
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Прави ли на някого впечатление че на последък данъчните много се активизираха?А че най накрая държавата затвори кранчето на Кремиковци, което и по времето на ликвидатора Костов не посмяха?А някой да споменава вече че имаме стабилен бюджетен излишък, който да ни е като буфер по време на тая криза?Щом и Бате Бойко Борисов говори че е застрашена приходната част на бюджета-правете си сметката.Ще дам един пример, който някога , отдавна , ми дадоха в час по политикономия на капитализма (изучаваше се преди политикономия на социализма):Някога, в Англия нещата бирли много зле икономически.Няма пари, инфлация...Краля вика при себе си видни икономисти ,търговци , учени .Затваря ги в една стая и ги пита след 24 часа какъв е изхода от това положение.Изхода е само един,отговорили те, да изнасяме навън повече, от колкото внасяме! Толкова ли нашите учени глави не го разбраха???Превърнаха ни в бананова република, и резултата е на лице!!!