България – следващата кандидатка за държавен банкрут

Висок дефицит по текущата сметка и нарастващи външни задължения – стряскащата прогноза е на немското издание "Ханделсблат"
31 мар 2009 17:35,
116
България – следващата кандидатка за държавен банкрут
Снимка: Булфото

България е следващата в списъка на страните от Източна Европа, застрашени от държавен фалит, посочва германският „Ханделсблат“.

В обширна публикация за икономическата криза в източноевропейските страни се посочва, че страната ни има един от най-високите в региона дефицити по текущата сметка – 24,5 процента от БВП на страната.

По-лоши са само данните за Черна гора – с близо 27 на сто.

За сравнение в страните от еврозоната усреднената стойност на този показател е само 0,6%.

Така стигаме до стряскащата прогноза на редица финансови експерти, според които България е "следващата кандидатка за държавен банкрут".

Тази оценка се подкрепя и от обезпокоителните данни на Виенския институт за сравнителни международни анализи, според които външните задължения на България растат постоянно, пише изданието, цитирано от Дойче веле.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Умини сме преди 15 години
Отново ***! С техните ЕВРОидиотщини! А да са чули фискален резерв от 25 милиарда евро! А за още натрупани пари в хазната поради излишъка! Може да фалира ГУДЖО дето е ял мръвки без да ги е заслужил и си е взел заем! Може да фалира местният МУНДЖО лъже капиталист с лъскавите БМВ и Мерцедес, който от икономика не разбира и е вземал кредити зада вози любовницата си на карибати! А на държавата и дреме за СУЛЮ и ПУЛЮ дето е лапал и не мислил! АМАН!
54
0
 
0
 
! Отговори
49 преди 15 години
разбира се че няма да купуваме българското защото то е 1. скъпо, 2. некачествено. това е защото българския "бизнесмен" иска да забогатее за 3 дни, е не става...
53
0
 
0
 
! Отговори
kobra преди 15 години
ami togava da se nadu.pim oo6te na bratqta otvad okeana....te 6te ni pomognat kakto vinagi.
52
0
 
0
 
! Отговори
norm преди 15 години
Колкото ти си седесар,толкова аз съм марсианец.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хиперинфлацията няма как да стопи заеми в евро а тези в лева лесно може да се превалутират в евро защото в договорите за заеми има условие че при махане на Валутния борд заемите стават изискуеми. хиперинфлацията ще ограби пенсионерите и работниците които получават заплати в лева
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
това,което стана на Майорка,стана и у наса ни предупреждаваха още 85та година да не се строиязък за всичките вложени пари,с тях можеше да се направи наистина нещо хубаво,например да имаме производства и да няма безработица,всички тези българи можеха да останат в България,вместо да скитат из света да търсят работа.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АМИ ТАКА СТАВА КАТО НИКОЙ НЕ КУПУВА БЪЛГАРСКОТОЩЕ ТЪРСИТЕ ВИЕ БЪЛГАРСКОТО,АМА НЯМА ДА ГО ИМА!
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
мен ме устройва хипер инфлация ...таман ще си върна заемите лесно /които за сега в лв./.
47
0
 
0
 
! Отговори
assen.blog.bg преди 15 години
Летния сезон ще е много надолу.Работя с хотели от Обзор до Румънската граница.През предишни години по това време са си били осигорили над 80% заетост.Сега са 30-40% и залагат на БГ туристите.Аз лично не бих почивал в България.За мое щастие съм от Варна и си имам плаж,но ако мога да почивам лятото бих отишъл например в Турция,където ще ми струва същото,но условия и обслужване са на МНОГО по-високо ниво.Летния морски туризъм в България замира:презастрояване,кратък сезон-високи цени,за да се избият разходите:кадърните кадри отдавна са отишли да работят в чужбина.....С две думи - загубихме най-ценното,СЪЧЕТАНИЕТО НА ПРИРОДА И МОРЕ.Това което ние имахме го няма никъде,но вече всичко е презастроено.Курортите ни са като градове,няма природа,няма плажове,мръсотия...Какво лято да очакваме сега и за напред?
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
председателя на Евр.Комисия към работата на некадърното ни мафиотско правителство,плачевно състоянение на домовете за сираци,липсата на равностойно здравеопазване за всички българи,засрашена земеделска реколда,криза в туризма,драстично увеличение на безработните българи,безсилие на правителството в борбата с мафиозите,които са тяхни близки приятели...И въобще,симптомите на хроничните заболявания на това правирелство,се задълбочават с всеки изминат ден,доверието на народа към него е едва 4%.
45
0
 
0
 
! Отговори
filip todorov преди 15 години
ima mnogo polojitelni ne6ta no i ne samo ...tuk vseki kompleksar namira vazmojnost da kaje ne6to i da bade 4ut,koqto ina4e nqma.za SAJELENIE V POVE4ETO SLU4AI TVA E TRIBUNA.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
платежният баланс е зле заради валутния борд с фиксиран курс на лева към еврото, приватизацията и ликвидацията на държавните предприятия. те бяха наложени от Международния валутен фонд (МВФ) а МВФ се управлява от американския министър на финансите. ето го и резултата - частните строителни и нестроителни фирми, мафията и банките ограбиха българския народ и натрупаха огромен външен дълг, който сега трябва да се връща от работниците и техните деца за 100 години напред
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kupuwaite bulgarski stoki, towa e naj-goliamata pomosht za wsichki nas po wreme na kriza, wyw wremena, pri koito iznosyt riazko pada
42
0
 
0
 
! Отговори
baimile преди 15 години
Ти чак сега ли разбра - ние сме най - стабилната държава в света ... нищо не може да ни събори ...... РАЗБИРАЧ !!!
41
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
bg е стабилна на кукуво лято - само лихвите по задълженията на банките към външни кредитори са 2-3 млрд. евро а износа стагнира. кажете ми какво изнасяме за да влезат тези пари в БГ. а внасяме почти всичко - домати от македония, коли от европа, *** от китай, газ и петрол от русия ... банките са на ръба след спукването на имотния балон и ако летния сезон е надолу може наистина да има фалирали. а държавата ще фалира защото е гарантирала влоговете без да има ресурс да покрие влоговете на средна бг банка.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами като е пред банкрут, то защо не запушат дупките в хазната-източването на ДДС, спре ли се това, на месец държавата ще е на плюс с около 6 милиарда лева, обаче как да го направят това родните ни депутати- все едно да отрежат ръката която им пълни джобовете-невъзможно!
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
14. - 17:55 -От: Анонименда припомняме ли откъде тръгна сегашната икономическа криза в България - от САЩ! САЩ сеят чумата по целия свят! и през 1991 и през 1996 САЩ водиха войни срещу Ирак и Югославия, които доведоха до икономически геноцид над България------------------------Естествено, САЩ ви накараха да взимате луди заеми, за да си строите палати и да си купувате мерцедеси. А вие се съпротивлявахте...
38
0
 
0
 
! Отговори
Павел Петров преди 15 години
Държавите фалират когато платежния баланс е зле.. Текущата сметка е отрицателна ,но тя е само част от платежния баланс.. Защо по дяволите журналистите се мъчат да мислят когато не разбират какво е това икономика !!!Веднага да преговорят каква е формулата на платежния баланс и да сверят от националния статистически институт всички текущи данни...Нашия платежен баланс е повече от идеален и България е стабилна макроикономически. (не казвам че сме добре , но сме 100% стабилни)
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абсолютно верно !
36
0
 
0
 
! Отговори
Vasilev преди 15 години
Не иронизирайте, не клатете лодката. Все пак Бг е стабилна за разлика от прехвалените Румъния и Балтийските страни, все пак. Не ме интересуват ГЕРБ, нито пък шмекера Костов (пак да се вреди в парламента гледа), да не говорим за АТАКА и пр. Единствените мислещи за държавата и хората са БСП. Казва ви го изстрадал кражбите на седесарите седесар