Търговци на скрап протестират срещу промени в закон

Според тях правителството иска да монополизира бизнеса им
Обновена: 22 юни 2011 13:53 | 22 юни 2011 13:14,
120

Протестен митинг на площад „Народно събрание“, организиран от търговците на цветни и черни метали. Снимка: БТА

С лозунги "България – бунище" срещу новия закон за управление на отпадъците (ЗУО) търговци на скрап протестират пред Народното събрание.

На други плакати е написано: „Спрете далаверите с талони, къде са екотаксите”, „Ние не сме крадци, МВР тях да ги лови”.

Протестиращите се оплакаха, че от три месеца искат разговори с министъра на околната среда Нона Караджова, за да участват при писането на проектозакона, но отговор не са получили. Затова и на един от плакатите е написано "МОСВ обрича на глад над 300 000 души".

Над 5000 собственици на фирми, служители и организации за рециклиране на отпадъци са заявили участие в протеста в столицата.

Той е организиран от новосъздадената Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.

Според представителите на бизнеса новият ЗУО няма да спре кражбите на метали, защото и в сега действащото законодателство има норми за ограничаване на кражбите, но те не се прилагат.

„В бранша има много проблеми, които законът не решава, а създава нови, които ще доведат до затваряне на над 1100 работещи фирми и ще оставят без препитание близо 14 000, пряко заети в събирането, третирането и рециклирането на отпадъци“, се посочва в съобщение на организацията.

От бранша определят промените в закона, свързани с рязкото ограничаване на броя на площадките за отпадъци, като „опит на държавата да монополизира“ добре работещ сектор, за да останат само 5-6 представители на бизнеса.

Към момента действащите площадки за черни и цветни метали в страната са около 2400, за изграждането на които бизнесът е инвестирал над 1,1 млрд. лева за последните 10 години, обясняват от новосъздадената организация.

Затова от гражданското сдружение ще внесат в Народното събрание петиция с искане за замразяване на новия законопроект за управление на отпадъците, а след това и в Европейския парламент, „за да стане ясно как се пишат закони у нас“.

Пред БТА заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева заяви, че едно от двете основни предложения в новия закон е плащанията в системата за търговия с черни и цветни метали да се извършват по безкасов път. 

По думите й другият нов момент е предвидената забрана след две години металите да се продават от физически лица.

Според Манева недоволството на търговците на скрап е насочено към вече действащите промени в закона, а не към предвижданите текстове в новия закон, който трябва да се гледа от Министерския съвет следващата седмица.

Заради протеста движението в центъра на столицата е блокирано. Разрешението на общината е дадено до 16,30 в района на пл. "Народно събрание", без да се навлиза по бул. "Цар Освободител", и извън двуметровата зона за сигурност на парламента.

Пред НС има желязни ограждения, засилено полицейско присъствие, пожарникарска кола и линейка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
hagen преди 12 години
До 32 Това което пишеш е невярно.Срещу 5лв на брой акумулатор всеки *** ще ти вземе бройката даже без да изливаш киселината и да ходиш до пункта .Така че Родината ти ще остане чиста и гербаджиите ще спасят юргана.
36
7
 
7
 
! Отговори
KItov преди 12 години
Значи, да затворим определен бизнес, защото полицията не си върши работата и не спира *** като крадат. Затваряме всички фирми и какво ще стане? Как Бойко да затвори "Надин", нали и тя изкупува метали. Той и продаде Кремиковци за скрап, а сега - пълна забрана. Истината е, че само ПРАВИЛНИТЕ фирми трябва да останат на пазара.
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама вие какво мислите? Че някой иска да спре кражбите ли? Я не се излагайте. Нито един закон не може да спре кражбите. Просто се преразпределя пазара.
34
3
 
8
 
! Отговори
до Скрабаджия преди 12 години
мисля че е редно 1) да се направят специализирани кофи за тези неща като в белите страни 2) да се изкупуват безплатно или 3) да ти ги вземат обратно с отстъпка при закупуване на нов
33
3
 
22
 
! Отговори
* преди 12 години
Браво, на запад има лицезирани фирми и ако ти си собственик на *** си го караш в такива депа за съхранение (черна и бяла техника, мебели и др. - не само за метал).А тия брадче релсите заигат, кабели и т.н.ЗА - този закон!
32
3
 
13
 
! Отговори
До Жоро факъра преди 12 години
Ти си много далече от истината-ГЕРБ предлагат такива промени ,че да остане само една фирма монополист .Всички други ще работят за нея или ще останат без лиценз.Фирмата ,която трябва да остане е известна на всички от бранша-"НАДИН".До същата дето купи Кремиковци чрез оня 25 годишния "бизнесмен"
31
5
 
10
 
! Отговори
a преди 12 години
Браво! Не искам повече да работя за крадците! Да хванат една картешница и да ги подпукат всички протестиращи до един!
30
10
 
10
 
! Отговори
Скрабаджия преди 12 години
Гербаджиите за пореден път заради бълхата,запалиха юргана! Аз примерно, имам два стари акумулатора. По "стария" закон, можеше да си направя труда, да им излея кисилината, да ги занеса на някой пункт и да взема 5-6 лева, колкото за две двулитрови бири. Сега, след като нямам право да ги продавам, ще ги изхвърля вечерта по тъмно до кофите за ***... Пък като ги намери някой ***, да прави с тях каквото си ще! Същото ще се случи и със стария ми бойлер, със старата готварска печка и т.н... Т.е. екологията ще процъфти!!! Да ни е честито!!!
29
4
 
17
 
! Отговори
az_skeleta преди 12 години
стига сте дрънкали глупости. Проблема е че полицията хваща *** и ги пуска. Закони си има, само дето не важат за ***
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BRAVO NA BOIKO I PRAVITELSTVOTO SAMO TAKA STE SPASIM SELATA
27
5
 
20
 
! Отговори
Boyko B. преди 12 години
Да се забрани изцяло изкупуването на цветни и черни метали. Дребната (а и не само) престъпност ще спадне с пъти. Бойко, това е единствения шанс да направиш нещо полезно без да голему усилия.Крадците на метали да си намерят някаква по-смислена и нерушаща работа.
26
2
 
28
 
! Отговори
д преди 12 години
АХА ПРОТЕСТИРАТ- АМИ ДА СПРАТ ДА ТОЛЕРИРАТ *** НАБЕЗИ КАТО НЕ КУПУВАТ ЖЕЛЕЗАТА ИМ КОИТО Е ВИДНО 4Е СА КРАДЕНИ ОТ УЛИ4НИТЕ ШАХТИ И ПОДОБНИ.ЧАК ТОГАВА ДА ПРОТЕСТИРАТ СМОТАНЯЦИТЕ
25
1
 
0
 
! Отговори
niko преди 12 години
izhranvaha se ot maikati.
24
2
 
4
 
! Отговори
Глад преди 12 години
Даа , гладът е ПО - силен от тока ! За това изчезват кабелите от стълбовете .
23
1
 
35
 
! Отговори
5 преди 12 години
Два пъти вече крадат металната масичка от гроба на дядо ми. Хем е зазидана в бетона. И двете масички тежат не повече от 5-6 килограма общо. Значи някой *** поругава два пъти гроба на дядо ми, разкъртва бетона и плюе на труда ми да ги изработя и боядисам , като печалбата му е около 3-4 лева. Яд ме е ,че в собствената ми страна, едно низшо чуждо племе ми налага терор, а мазни политици като Лъчо Мозъка ми се смеят в лицето.
22
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия щом протестират значи малко или много законът е добър.
21
1
 
26
 
! Отговори
н преди 12 години
Една от най-мощните мафии в държавата трабва да бъде затворена,не да им слушаме наглите щения.Писна ни от Дамбовци и подобни,писна ни най-вече от удърната им сила пълчищата *** завличащи всичко,писна ни от безсилието на държавата и от абсолютния отказ от правосъдие на съдебната власт.Няма какво да се лъжем-с проверки не става,наглите се притъят само ден и всичко е постарому.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Izbqga mi rotvailera i edni jeleza vednaga hvanaha kraka ot dvora :)
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GA IADOHTE KIFTETATA NI RIVAHTE SIA STO RIVETE
18
2
 
31
 
! Отговори
a преди 12 години
Евала за този закон! На всички им омръзна от дребни джебчии и започнаха да мигрират зад граница! Като няма какво да правят - да ходят на село и да копаят!