Ще влезем в Еврозоната, когато видим правила там

Оставаме с най-ниските данъци в Европа, заяви Борисов
Обновена: 4 окт 2011 18:58 | 4 окт 2011 18:57, Елка Василева
160
Ще влезем в Еврозоната, когато видим правила там
Бойко Борисов и Вацлав Клаус. Снимка: БТА

Ще влезем в Еврозоната само, когато там видим правила. В противен случай от място за стабилност там се получава едно място за даване на пари, за подпомагане на закъсали, а целта е съвсем друга. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на българо-чешки бизнес форум в Прага.

Той представи условията за инвестиции в България и повтори мнението си за налагане на общи правила при подпомагане на изпадналите във финансов колапс държави. Премиерът разви идеята си за препоръка към ЕС страните, които изпитват затруднения, да намалят пенсиите и заплатите си до равнището на тези в България, Румъния или Чехия, до стабилизирането им.

Още по темата

България ще остане с най-ниските данъци в Европа - 10 %, заяви още министър-председателят.

Няма да дадем да се отвори дума в ЕС на тема данъци, каза Борисов и призова чешките фирми да идват в България, да създават нови работни места и да инвестират в икономиката.

Подкрепата за Шенген не е подкрепа за България, а за европейския принцип, заяви Борисов. За всички е ясно, че България и Румъния са жертва на нова политика, на нещо ново, което се прокрадва в ЕС, цитира Борисов чешкия президент Вацлав Клаус, с когото разговаря преди бизнес форума. Ако се допусне подобно нещо, ще има проблеми в следващите месеци и години, прогнозира премиерът.

Министър-председателят се спря на темата "зелена енергия", като отбеляза, че регулаторът /ДКЕВР/ в момента вдига цената на тока, за да може да плати подписваните в миналото договори. По думите му България отдавна е изпълнила квотите за "зелена енергия".

Най-големите компании от цял свят се засилиха да инвестират у нас и то защото плащаме по 800 лв /за мегават/,  коментира Борисов. Според него само на пръв поглед електроенергията от соларните паркове изглежда евтина. "Слънце и ток без пари, само че не е без пари, а е 800 лв за мегават при положение, че АЕЦ "Козлодуй" продава електроенергията по 45 лв. за мегават”.

Според Борисов проблемът е в съществуващия закон за възобновяемите енергийни източници. Той препоръча на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който участваше във форума, да се подготви нов закон.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: Бойко Борисовпрага
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
0
 
! Отговори
Венета преди 12 години
Не били вдигали данъците - лъжа! Плащам ли по-скъпо навсякъде - плащам! Следователно отчисленията към фиска са по-големи и логичното е, че държавата получава повече от мен. А аз какво получавам?! Няма да бъда цинична...
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
nie sme edinstvenata darjava kadeto 4astnata sobstvenost nee 4astna. ako re6at da pravqt pat idvat i samo ti kazvat 4e ti vzemat 4ast ot imota i tolkova kak da doidat da investirat firmi u nas. tova go nqma nikade po sveta
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kak da kaje 4e iska da vlezem kato ot tam ne ni iskat. te danacite moje i da sa ni nai niskite ama i zaplatite sa6to. te v evropa ni se 4udqt i ni se smeqt kak jiveem s tolkova pari i kak o6te go tarpim tozi ***
151
2
 
1
 
! Отговори
kir преди 12 години
Докато държи партията която не е направила нищо положително за БГ (ДПС) настрана от властта само за Бойко ще ми е гласа :).
150
1
 
0
 
! Отговори
до 144 преди 12 години
Петьо, цените по които ще изнасяме ще си остана същите поради валутния борд. Ние еврото дефакто сме го въвели. Има страни които не са официално в евро-зоната, но са възприели еврото като официално средство за разплащане. Ако влезем в еврозоната както сме във валутен борд се пазим от обезценка на лева, докато съществува борда съществува възможноста с неговото премахване да се стигне до зимата на 1996/7. Който беше теглил милиони - върна стотинки! Явно Боко ни готви нещо такова!
149
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе защо като сме данъчен рай няма опашка от чужди фирми които искат да се регистрират данъчно тук? Може би бизнесмените и финансистите на международните корпорации не са на интелектуралното ниво на милиционер от "Симеоново"?
148
1
 
2
 
! Отговори
поля преди 12 години
Който политик дръзне да ни вкара в Еврозоната ще бъде ***
147
0
 
1
 
! Отговори
Симо преди 12 години
Бойко ,добро момче си дядо,но не всичко което хвърчи се яде.На пълен тумбак е лесно да се говори.Ето защо си Тумбак.Не си са доучил нещо моето момче!
146
3
 
2
 
! Отговори
Хайлазин преди 12 години
Борисов: "Ще влезем в Еврозоната, когато видим правила таХайлазин: Във връзка с това изказване на Борисов, ЕС забрани износа на Тикви от България
145
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Волен-Болен си го имаше и когато бяха създадени и другите партии на ДПС-СДС-НДСВ-БСП и кво направинищо! Само се върти зада има привърженици? Кога се появи и взе отношение по въпроса с Катуница?-когато видя на къде духа вятъра.А Станишев кво направи?-нищо, само гледа да извлече полза от ситуацията.
144
2
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.
143
0
 
4
 
! Отговори
Кво да кайш... преди 12 години
Не стига, че пишат само простотии, ами и с КАПС ЛОК... Кой ви даде компютри, нещастници!
142
1
 
5
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
Влизането във евро зоната е много опасно за българия това ще принесе огромна вреда на българската икономика първо българските стоко ще поскъпнат което ще ги направи не конкорентно способни на външните пазари туризмът просто ще умре защото българия днес е популярна дистанция защото е ефтина ако цените бъдат такива както във испания няма кой да дойде със пазарът на недвижимост щее същото
141
3
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 12 години
Не е вярно ,че данъците ни са по-ниски. В България не всичко ,което плащаме се нарича данък и затова са тези изказвания. Има такси. Всяка година такса за вентилация - 72лв., такса за здравна медицина- 72лв., такса за осветеност 48лв., такса за контакти - 48лв., лиценз за алкохол - 300лв. и патентен данък - 320лв. С това едно барче започва годината. Отиваш в общината да си извадиш някакъв документ и си го плащаш ,а защо тогава служителите получават заплати? Нали заради това са назначени!
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудя се ,как вие *** гербери и *** ***,как се различавате помежду си?
139
4
 
1
 
! Отговори
Badi преди 12 години
Politikata na BG e dobra dano samo se pobrqt usloviqta na jivot. 10% danak e dopustimo ne sa nared stranite kade iskat danaci ot po 40% i nagore ot kade na kade 6te ti hrantutq razni pensioner, bezrabotni i slujiteli v darjana administraciq da polu4avat mnogo bez da davat ni6to.
138
4
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Бойко,Никой в ЕС не ни приема на сериозно, заради Американският свръхлиберализъм на Дянков, който е пагубен за България и безумие за нормалните държавници в ЕС... Смешните пенсии и заплати, както и облагане на депутатските безотчетни пари не стигат, ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕ НА НАЦИЯТА, защото в България ИМА ПАРИ за нормални заплати и пенсий, и за УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКАТА, без да се застрашава макрофинансовата стабилност?Много е просто... ТРЯБВА САМО- От американски СВРЪХЛИБЕРАЛЕН (високи косвени и ниски преки данъци), ВЕДНАГА да преминем към европейски ДЕМОКРАТИЧЕН финансово-икономически модел на ДАНЪЧНО РАВЕНСТВО, като:1. Физическите лица да плащат без таван за облагането - еднакви подоходни данъци, здравни и пенсионни осигуровки, независимо дали произлизат от труд, доходоносна собственост или социални помощи 2. Преките(за богатите) и косвените(за бедните) данъци се изравнят Сега съотношението им е 1:7, а такова чудо няма никъде в Европа!!!3. Заплатите да се повишат до нивото на реалната производителност на труда- Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските4. Печалбите се обложат по европейски- Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от експлоатация на чужд ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците, които междувременно на 2-ри август ПРАКТИЧЕСКИ ФАЛИРАХА - За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%...(за миналата година са реинвестирани само - 2 милиарда...)!- За останалата печалба данъка ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките на физическите лица от труд) и да се удържа при източника(тук в България) - тогава в бюджета след тяхното инвестиране ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!Защо да се увеличи точно данъка върху печалбата ли...? - Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД и трябва да се облага с данъци и осигуровки както при всички нормални българи, а отделно от това, съгласно Чл.60 от Конституцията ни, таваните за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!! - Печалбата ТРЯБВА да се облага като личен доход и защото тя е направена за сметка на СЪЩОТО ТОВА общество, от позицията на ИКОНОМИЧЕСКИ ПО-СИЛНИЯ!!!
137
1
 
8
 
! Отговори
Крис преди 12 години
С най ниски данъци, защото масата няма с какво да плаща за по- високи. В европа заплатите и стандарта са много по -големи и с нормална аритметична прогресия се изчислява възнаграждение спрямо данък. Мястото на Боко е в пожарната
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демек, никога! ***, ***, та вдлъбнат ...Ама това преди онова за пенсиите ли го каза или след това?!Колко точно пъти се изказа днес, че да знаем какво ни чака?!
135
1
 
4
 
! Отговори
Марио преди 12 години
НА ДЕБЕЛОКОЖИТЕ КРАТУНИ В ЕС ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ!!! САМО НЕ РАЗБИРАМ ТОВА ЗА ШЕНГЕН?!?! ВЕДНЪЖ СЕ ЗАСИЛИМ НА ТАМ, ЧЕ И СРОКОВЕ СИ СЛАГАМЕ... СЛЕД СЕДМИЦА-ДВЕ, НЕ, НЕ ИСКАМЕ, НЯМА ПРАВИЛА... ?!?!