Масирани проверки на газовите уредби в колите

Гледат годината на монтиране, гаранцията и стикера
24 апр 2012 07:35,
49
Масирани проверки на газовите уредби в колите
Обгорял Голф след взрив на газова бутилка. Снимка: Булфото

Масирани проверки и нови изисквания за техническата изправност на автомобилите с газови уредби ще бъдат приети до месец, съобщи директорът на ДАИ Валентин Божков.

От началото на годината бяха закрити пунктовете за тестване на газовите бутилки, като дейността им поеха пунктовете за годишен технически преглед.

Според него това не е довело до занижаване на изискванията за сигурност, а напротив - до прекратяване на фиктивните проверки.

Предстоящите промени са консултирани от месеци с експерти в сектора и не са били провокирани от взрива на автомобил на бензиностанция в Сандански, при който пострадаха четирима души миналата седмица.
 
"Автомобилът е бил на преглед по стария ред в условията на старите системи и на старите пунктове, където не е имало видеонаблюдение. Констатирахме безкрайно много фиктивни прегледи през последните години, сега според нас допълнителният контрол, който е с видеонаблюдение, че се прави в рамките на прегледа за техническа изправност, са допълнителна гаранция, че това няма как да се повтори", каза Божков пред БНР.

Според него трябва да се извършат изменения в действащата наредба, които вече са подготвени и ще бъдат публикувани за обсъждане.

"Ще искаме да се гледа вече и срокът на експлоатация на резервоара, който е отразен от производителя с маркировката, стриктно да се следи има ли или няма знак на задното стъкло на автомобила, както и ще искаме документ за съответствие на монтажа с нормативните изисквания. Аз се надявам до месец да е факт", каза още той
 
Междувременно 31-годишен мъж пострада тежко, след като газовата бутилка на автомобила му се взриви по време на движение. Инцидентът станал вчера на Околовръстното шосе, близо до "Бояна". Мъжът е обгорял, докато се опитвал да угаси пламъците. Той е настанен в болница с 20% изгаряния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
28
 
! Отговори
Пипи преди 12 години
И този директор на ДАИ е като предишния - нищо не разбира, но се опитва да се докаже, че е шеф. Аман от некомпетентни в нова мин на транспорта. Как не се намери някой да сложи специалисти, които са прочели това онова за пропан бутан, за бензин и прочие. ПРОПАН БУТАНА НЕ МОЖЕ ДА ВЗРИВИ РЕЗЕРВОАР. КОГАТО СЕ ИЗПАРЯВА ЗА ДА ГОРИ ОТНЕМА ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ТОПЛИНА И ОХЛАЖДА МЯСТОТО ОТ КОЕТО ИЗТИЧА!
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колата ми се запали в движение и я изгасих за по-малко от 20 секунди(толкова бе действието на праховия пожарогасител), но повярвайте ми, че ако нямах такъв само след 2 минути и пожарна не би я изгасила. Само на който не се е случвало не може да повярва, колко бързо се разпространява огъня, а подхване ли салона гасене няма!
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На всички е ясно, е преглед на АГУ може да се мине само по документи без дори да виждат колата. Аз лично когато ходих на преглед изрично поисках да го направят. За 10-20 лева отгоре за преглед на инсталацията не бих си рискувал живота. А вие като сте толкова съвестни, защо не отидете на място където реално ще бъде извършен преглед ?На колата също винаги ходя на места където реално си извършват прегледа. Живота ми и този на хората които возя е по-важен от няколко лева..
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 15 - ти ако караш самоделка бомба аз платих 1200 лв за газовото и отделно всяка година по 20 лв за преглед защото държа на сигурноста, а някаква аванта май се получава след хиляди километри!
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 1..Ти ако си минал по този начин има хора, които не са. Аз на последния технически преглед на газовата уредба минах както трябва. Провериха ми всички връзки, маркучи. Да, прав си, че ако не бях го поискал този преглед можеше и аз да мина на документи само.
15
8
 
11
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Е не може и *** до края и душата в рая... хем да караме съмоделки бомби с гориво на половина от цената на бензин/дизел, хем да не си носим риска. Е няма такъв филм. Относно прегледа на АГУ там всеки си знае че всичко е проформа.
14
3
 
38
 
! Отговори
карам преди 12 години
Най- лесното е нормална цена на бензина = цената на газта и край на проблема !
13
2
 
47
 
! Отговори
Обир преди 12 години
Каквото и да ви говорят знайте, е става въпрос за пари и за поредния пладнешки обир над по-бедните българи ! А новата с поне 10% по-скъпа Г.О от юни ??? По логиката,че една кола се е запалила, то тогава след всяка катастрофа с автомобил трябва ходим на преглед за техническото състояние на автомобила ? А "газова полиция" нямали да направите - явно пари от глоби и данъци има бол.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 10Не е и гръм точно а възпламеняване на изтеклия обем газ.
11
6
 
16
 
! Отговори
rosenbosen преди 12 години
Всички проблеми идват от побългаряването на газовите инсталации! Повечето ни сънародници са разбирачи от класа и сами си правят и ремонтират нещата, а после оле мале....
10
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, продължат да пишат глупости, ама те и от Полицията са поръчкови мутанти, ако бутилката беше гръмнала - колата щеше да е на парчета. Просто е имало теч на пропан-бутан, който е по-тежък от въздуха и се събира в колата, при искра или огън се възпламенява и гърми.
9
0
 
8
 
! Отговори
дмт преди 12 години
а държавата, в която е поставена АГУ ще се взема ли предвид
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Старите изисквания отпаднаха, нови още няма, а тези щели да правят проверки. Не беше ли редно новите правила да са готови преди да отмените старите?
7
0
 
44
 
! Отговори
Как без пари --как преди 12 години
То *** да си ще ти е ясно ,че сьс заплати от порядька на 300--700 лв не е вьзможно да подьржаш дом семеиство и два ,,отлични в техническо сьстояние автомобила,, работил сьм в сервиз нямаше кола която да доиде и да няма дьлга поредица от проблеми , а за газови емисии ,катализатори и нива на шум да не говоря , а за дупките по пьтищата които правят лом автомобила ? Като искат перфектност да забранят всички автомобили над 5 г. и готово --- а проверките са за пари ,то е ясно !
6
0
 
3
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
4-ти Килъра, малко се отклоняваме от темата, но това е "Поло" Mark II Coupe 1981-1990 можеш да го провериш и в уикипедията.
5
0
 
19
 
! Отговори
Калин преди 12 години
а домашните бутилки .. а да те са по малко опасни :)и с тях инциденти в пъти повече не стават
4
1
 
6
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
хаха какво Поло бе ти в ред ли си??? То иначе е ясно, че не го правят, защото им пука за нас! И на моята газова като не пише до кога и е срока и като е монтирана преди години какво правим? Да си направят всичко на ГТП и готово като искат да са като хората нещата! Някой има ли представа откъде мога да си взема таква лепенка да си залепя?
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има неква засечка и сега се втурнаха да стават едни проверители и строги и загрижени...Какво значи "междувременно 31-годишен мъж пострада"Искате да кажете, че тамън им е щукнало на акъла да вземат да правят проверки дето е трябвало да ги правят без да им щука нищо по акълите и запек ! Оня взел, че ги изпреварил и си гръмнал колата непроверен един вид...т.е. някак си без разрешение "отгоре"
2
2
 
18
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
Това на снимката не е Голф, а Поло. Иначе е ясно, че пак става въпрос за смучене на пари от хората. Ако държавата не изпитваше финансов глад, проверки на куково лято щеше да има.
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Годишния технически преглед на газова уредба е само лепене на стикер нищо друго не се прави......