Найденов: Евросубсидии не за количество, а за качество!

Министърът обясни за стандарт "краставица" и "череша"
Обновена: 17 май 2012 14:50 | 17 май 2012 10:50,
12
Найденов: Евросубсидии не за количество, а за качество!
Снимка: Архив Булфото
Не количеството, а качеството на плодовете зеленчуците ще са определящи за отпускането на европейски субсидии за българските фермери.
 
Това обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред  bTV по повод въвеждането на новите изисквания към аграрната продукция, сред тях и най-коментираните напоследък краставици и череши. 

Досега парите за подпомагане на производителите бяха давани на базата на хектар или декар, независимо от продукцията и добива. 

 
"От тази година въвеждаме стандартите, гарантиращи качеството на продукцията. Според тях ще се дават парите на земеделците. Иначе някои ще поискат и за листата субсидии. Пари от държавата са получавали дори земеделци без реално производство", заяви Найденов. 
 
Преди месец от ресорното министерство обявиха новите критерии за зеленчуците и най-много иронични коментари имаше сред краставичарите - най-вече изискването те да са прави и с дължина 25 см и цилиндрична форма. 
 
"Който е измислил правата краставица, нека да дойде да произвежда, да видим дали може да изкара, освен на струг... да ядем дървени краставици", коментираха тогава продавачи.
 
Новият стандарт не се харесва и на производители и търговци на черешите. Някои от тях се чудят как ще се мерят плодовете им за по 15 мм.
 
Найденов за пореден път призова хората да купуват родни плодове и зеленчуци, въпреки че те са по-скъпи.
 
Министърът призна, че липсва контрол над прекупвачите и затова цените се увеличават многократно между производителя и крайния потребител. Подчерта, че няма как държавата пряко да се намеси в регулирането на цените.
 
"Все пак създаваме условия за директна доставка, производителите да могат да продават директно на крайните потребители – не само плодове и зеленчуци, но и месо и млечни продукти. Подпомагаме този процес с нова наредба. За съжаление около София не се произвежда. Производители, предлагащи директно продукцията си, има предимно на борсите около Пловдив", допълни още Найденов.
 
Той не подмина и другата актуална тема – за свирепите мерки срещу мандраджиите, използващи палмово масло за млечните си продукти. Глобата става 100 хиляди лева и затваряне на фабрики. Досегашната санкция от 1000 лв. очевидно нямала ефект.
 
Миналата година 75 мандри са произвели стряскащото количество 30 хиляди тона продукти с растителни мазнини, вместо с мляко – около една трета от цялото производство в страната. 
 
За тези близо 30 хиляди тона е използвано палмово маслко, внесено от Индонезия, Малайзия, Египет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Мила34 преди 12 години
Напълно подкрепям министър Найденов да има критерии, по които да се оценява подукцията, коята достига до пазара, и спрямо тях да се дават субсидии. Все пак този вид плащания се явяват помощни, производителите получават и своята печалба от продажбите. Съвсем разумно е бонус да получават тези, които са се справили най-добре, а не всички, които се доберат до място на пазара, става въпрос не само за принципи, а и за едно напълно нормално класифициране на продукцията.
10
0
 
1
 
! Отговори
97225 преди 12 години
"Найденов: Евросубсидии не за количество, а за качество!" Да бе, да ! А субсидии за 20 годишно ирландско месо,внесено в РБ от самия него ще има ли ?
9
1
 
12
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Миро Найденов е най-наглия и корумпиран министър на земеделието на прехода.Какви ли не схеми измисли за кражби и обогатяване-то не бяха ортофотокарти за милиони, търгове на дървесина, нарязване на скрап на тръбите на Нап.системи, стройната система за рекет и рушвети-Агенция по храните и т.н.Но изглежда е здраво вързан и снася, на Началника и си прави каквото си иска и плещи само глупости
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какъв стандарт какви 5 лева ,то няма какво да се яде всеки ден измислят нови глупости ,големи европейци станахме , това е масово убиване на бизнеса !!!!!!
7
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
И какво стана сега. -Питам аз.Тая краставица не е краставица. - Отговаря жената.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а докъде докараха стандарта за хляба ? някой да е забелязал, че хляба, освен че е леко поскъпнал, плесенясва вече на втория ден, понеже е стандартен ?
5
5
 
26
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
Преди месец от ресорното министерство обявиха новите критерии за зеленчуците и най-много иронични коментари имаше сред краставичарите - най-вече изискването те да са прави и с дължина 25 см и цилиндрична форма.ЩО ЛИ ПЪК ДО СКОРО СИ МИСЛЕХ ЧЕ ХУБАВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ СА ТЕЗИ КОИТО НЕ СА БЪКАНИ С НИТРАТИ И ТОРОВЕ?СЕГА ПЪК ОТ *** ГЕРБ НИ ОБЕСНЯВАТ ЧЕ ХУБАВАТА КРАСТАВИЦА БИЛА 25СМ И С ПРАВА ФОРМА!БОЙКО,... СТИГА С ГЛУПОСТИ! ВЗЕМАЙ МАХАЙ ТОЗИ МИНИСТЪР, ИЛИ СИ ЗАВИРАЙ 25-те СМ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ!
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мазен Миро докато не слези от мекия стол и не се изпоти малко, няма да разбер и за него всички ще са мошеници. Заради тъпите им изисквания, които стават все по-кухи, губят единствено нормалните производители. Мошеника винаги ще намери начин, а нормалният производител се мъчи ежедневно.
3
5
 
26
 
! Отговори
Хитър Петър преди 12 години
Министърът обясни за стандарт "краставица" и "череша" ...........................................Ами явно за това черешите тая година са двуцифрено число пари! Захване ли се Миро Дъртата мръвка да "стандартизира", знаем, че цената е хвръкнала в космоса!!!!!!!!!!!!!А завалията хал-хабер си няма И от стандартизация!Най ме е яд, дето лани ПОДАРИ на Йордания лаборатория за нитрати, като на НАШ ОСНОВЕН ДОСТАВЧИК на зеленчуци - според него!Поздравите до майка му - други да ги пращат! ;)
2
1
 
8
 
! Отговори
f1 преди 12 години
wsi4ko e 1 golqm cirk , poznawam hora i to mladi deto maikite im rabotqt w obstinata i kwo da wi kaga , mislq 4e i Wie go znaete , 4udq se sto sme takiwa gadowe bgtata , nasto pokolenie 84 85 86 , sywsem ni e.... m.... , we4e neznam kakwo da kaga ..... , komentarite sa izlishni
1
0
 
25
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
Досега парите бяха раздавани от Калинка и разни други бръмбари. Даваш кинти и те подпомагат, даваш един ТИР - внасяш три с месо на 23 г., дупета, кожи, обрезки и карантии за вкусни кремвирши и салами от месо.