Надценката на лекарствата пада с 2%

Намаление на ДДС за медикаментите ще се обсъжда догодина
Обновена: 18 юли 2012 15:01 | 18 юли 2012 11:26,
62
Надценката на лекарствата пада с 2%
Снимка: БТА

Здравният министър Десислава Атанасова няма да отстъпи пред фармацевтите и ще изпълни намерението си за намаляване на печалбата на търговците с 2%, въпреки протестите, съобщи тя в интервю за bTV.

"Няма да преговарям за тези два процента и те ще бъдат разписани в наредбата. Не смятам, че двата процента биха довели до затваряне на аптеки, защото и при сегашните надценки в 39 общини няма аптеки“, поясни здравният министър.

Според Атанасова пакетът мерки, който министерството предлага за поевтиняване на лекарствата, има за цел не да ощетява бизнеса на търговците, а да се понижи крайната цена за пациентите. Атанасова упрекна фармацевтите, че от една страна водят преговори с министерството, които биха довели до сближаване на позициите, а в същото време протестират.

Самите представители на бизнеса не са единни в позициите си, което според Атанасова е сигнал за това, че протестиращите не изразяват интересите на всички аптекари. Регистрираните аптеки в страната са 4 хиляди, а протестиращите са едва 150-200, коментира министърът. 

Намаляването на надценката ще стане факт в наредбата, тъй като това няма да накърни бизнеса на търговците на дребно, но ще се усети от пациентите особено за скъпите медикаментите, чиито цени надхвърлят 30 лв., посочи Атанасова.

В тази връзка министърът даде за пример някои практики в други европейски държави като в Естония, където надценките не превишават 6 евро, каза Атанасова.

По повод предложението на фармацевтите вместо да се вдигнат надценките, да бъде намален данъкът върху добавената стойност (ДДС) върху лекарствата, министърът заяви, че подобна промяна не би могла да стане още тази година. „Подобно обсъжда би могло да стане при дебатите по бюджета на държавата и на здравната каса за следващата година“, посочи здравният министър.

Атанасова коментира, че може да се помисли за диференцирана ставка за лекарствата, но това е решение, в което трябва да участва цялото правителство.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
8
 
! Отговори
asd преди 12 години
Хаха, как брутално си направиха реклама на гърба на фармацевтите и то не на всички, а на тези с малките аптечки. Ясно е, че веригите и големите аптеки им е през оная работа за 2%, те така или еднъче не се държат от фармацевти, а от "бизнесмени" с дебели вратове. Държавата за пореден път мачка дребния търговец и нагажда нещата в удобство на олигарси и монополисти. А народа ***, той си мисли че това за него го правят. Наивници! Ако някой мислеше за вас има лостове цените да станат наполовина.
46
1
 
7
 
! Отговори
Аззз преди 12 години
Не мога да разбера защо обвинявата фармацевтите основно,а не се запитате защо на Софарма и Актавис лекарствата са 3 и 2 пъти по евтини в Сърбия и Румъния съответно.Намерете си някой шофьор на бус,който пътува и за малка комисионна ви купуват лекарствата от Сърбия-така правя аз-купувам си БЪЛГАРСКИ лекарства от СЪРБИЯ с ПОСРЕДНИК и ми излизат ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИНИ,от колкото са в България.Успех
45
1
 
10
 
! Отговори
Здрасти преди 12 години
Аз па няма да гласувам за ГЕРБ-точно заради тази министърка,а да те е яд.Заради нея немога да си продам Ладата и да си купя - нова.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само така, съсипвайте средния и малък бизнес. това го можете ***-гербери
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тез наще управници хептен взеха да се бъзикат с народа СИ ! ДВА МЕСЕЦА СЕ КАНЯТ ДА НАПРАВЯТ ТОВА ВЕЛИКО ,БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО НАМАЛЕНИЕ,ВСИЧКИ СИ ДИГНАХА ЛЕКАРСТВАТА С 10-20% И СЕГА- КОЛКО СМЕ ВЕЛИКИ!!! ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, НАИСТИНА ЛИ МИСЛИТЕ ХОРАТА ЗА ТОЛКОВА *** ? НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ,ЧЕ ТОВА СЕ СЛУЧВА! НАПРАВО СЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВА С БГ. ОВЧЕДУШИЕТО!
42
0
 
5
 
! Отговори
Bob преди 12 години
Ако и теглим по една чемуга ведра, какво ли ще стане с цените на лекарствата...
41
1
 
6
 
! Отговори
turist преди 12 години
шефетЬрсягтЬпомобифонЬ...-койВеамМишо,МИШОБИРАТЬ
40
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и да аптекарите сте просто едни прадавачи , подавачи и лапачи . нищо повече
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
52, аз съм завършила стоматология , и съм доста навътре в нещата . другото което е не мисля да слизам на нивото на * като тебе и това с тиквата просто ще го пропусна . явно са ти свършили аргументите щом започна с обидите
38
5
 
9
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
*** учи 5-6 години фармация да видиш колко търговия се учи и после кажи същото:)
37
1
 
10
 
! Отговори
До 35 преди 12 години
Вероятно си посетил някоя от верижните аптеки на "Магарешки". Там повечето дори не са фармацевти, а прости продавачи, на които чичко паричко е купил дипломка ... myvido1/AZwA3dhJDZwJFVClmY6lUP_-1-2 А за това кой колко изкарва - винаги чуждата чинийка е по-пълничка, нали сме БЪЛГАРИ все пак! Ето и кой може да си позволи Бентли: paper.standartnews/bg/article.php?d=2010-07-30&article=334465 Не сравнявайте "бизнесменчето" с Магистър Фармацевта моля. Това е обидно.
36
0
 
10
 
! Отговори
бре преди 12 години
Сега вече цените в БГ спрямо околните страни ще се формират по нова формула - цената х 3/според тв репортажите/ - 2% .Цялата новина е балон с въздух. Крепко здраве на всички.
35
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не може един търговец, какъвто е аптекаря, и нищо повече, защото той не произвежда лекарството а само ти го подава, да взима по- голяма заплата от лекарите, и да търгува със здравето на цял народ, като прави на гърба му космически печалби .
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
46 , анархия ли ? когато става въпрос за физическото оцеляване на един народ ? първи в челрната статистика не само в Европа но и в целия свят по смърност, инфаркти , инсулти, рак и т н .. нима българите нямат право на съществуване ?
33
3
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 12 години
По тази логика: да буторясаме адвокати, бензинджии, енергетици, полицаи, и т.н.! да оставим само бедните потребители! това май се нарича анархия! Босия в тръните, болния на леглото! кога българиа ще се научи да се бори с причините, ане със следствията? никой на никого не печи да стане адвокат, аптекар и т.н.! Но з атова се иска нещо повече от дрсакане по форумите и развяване на знамена!
32
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
успех на министърката, от сърце й желая . днес с 2 ,утре с 20 % . хората нямат пари за хляб , кво остава за лекарства, затова не се лекуват повечето въобще . давате ли си сметка господа фармацефти ?? или гушите ви толкова вече са пълни че са ви затворили очите ???
31
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще гласувам за Герб на следващите избори и то само заради тази министърка . и ако видя че действията й имат някакъв резултат .
30
2
 
10
 
! Отговори
. преди 12 години
неосведомени платени драскачи и "коне с капаци" - тази т.н. "лекарствена политика" която се опитва да прави министърката е точно ПРОТИВОПОЛОЖНА на тази която се води в развитите европейски страни :) а има и доста специалисти в Бг които разбират от тази материя, но не ми е ясно защо все слагат някой който си няма и идея за какво става въпрос... ;)
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аптекарите заедно с банкерите са с най голямо лоби в парламента, защото бутат пари с куфарите под масата за да им се приемат удобни само за тях закони .
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И счетоводителите на болницата не са лекари! И не мисля че трябва да е така! както и секретарките! работата на лекарите е да лекуват! както и работата на управителите на аптеките е да управляват бизнеса, а на фармацевтите да обслужват клиенти! В САЩ има хипермаркети за лекарства! без обслуъжваш персонал! И се продава без рецепта за повечето медикаменти! както и няма здравна каса! Но не дай боже, ако се наложи....много хора предпочитат да се лекуват навън! тоест?!