БСП и ДПС атакуваха пред КС Закона за управление на отпадъци

24 текста противоречат на Конституцията и международни договори
14 ное 2012 21:47,
7
БСП и ДПС атакуваха пред КС Закона за управление на отпадъци
Снимка: Reuters

Депутати от „Коалиция за България“ и ДПС сезираха Конституционния съд за текстове в Закона за управление на отпадъците, съобщи Любен Корнезов.

61 народни представители са подписали мотивите за искането, които са в 22 страници, уточни още депутатът от БСП.

„Това е изключително лобистки и опасен закон”, отбеляза Корнезов. Според него 24 текста от закона противоречат на Конституцията и на международни договори.

Румен Такоров, който също е сред вносителите на искането, обясни, че най-фрапиращите текстове в закона са свързани с неравнопоставеността между малките и големите общини и задължението за образуване на площадки за разделно събиране на отпадъци само в населени места с над 10 хил. жители. Според депутата, за да изпълнят това искане, общините трябва да повишат такса „смет“.

„В крайна сметка общините ще увеличат неимоверно много такса смет, за да могат да изпълняват тези функции, които държавата им възлага, но не ги обезпечава финансово”, предупреди Такоров.

Освен това Законът за управление на отпадъците прехвърля тежестта за разделното събиране на отпадъци върху общините. Според европейските директиви обаче отговорността за разделното събиране на отпадъци е на производителите, а не на общините.

В мотивите депутатите от „Коалиция за България“ и ДПС посочват още една нередност – задължението физическите лица да предават отпадъци от черни и цветни метали само безвъзмездно и само на площадки, които са организирани от кмета на общината.

Забраната да се предават черни и цветни метали с битов характер на други площадки освен на общинските и липсата на икономически стимул, ще доведе до масово изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места, се посочва в мотивите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Най-после нашите закрилници Станишев и Доган да направят нещо за бедните. Сега вече според тях ще ни забранят да бъркаме по кофите за ***. След това ще върнат откраднатите пари от държавата и ще ни повишат пенсиите. Като ги гледам как са огладнели милите К..ъ..са.. ми се сър..цето..
4
4
 
3
 
! Отговори
еколог преди 11 години
Знайте че политическия елемент няма нищо общо с така лошо написаният и приет в парламента закон за управление на отпадъците . Това че за момента тези две политически сили са се заели за оборване на лошия закон ЛОШО НЯМА, а това че не са обичани от народа това също ЛОШО НЯМА,важното е че има коректив на лошо гласуваните закони през мандата на дикторския режим на Бойко !!!!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
Sasho преди 11 години
I ДПС trqbva da bade zabranena ,ako spazvame Konstityciqta . Ne moje 3ovek vzrivqval garite s BG grajdani,da e v Parlamenta, Mqsoto my e do jivot v zatvora, i bez tova okrade Bg
2
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ДПС и БСП като дупе и *** - без използвана тоалетна хартия.
1
0
 
7
 
! Отговори
Съдията Дред преди 11 години
Закона да се допише, както следва:1. Руския -турския *** от биесипе/депесе да се преработва с предимство.