Атанасова не отстъпва: Няма да подкрепя пушенето на закрито!

Министърът втвърди позицията си въпреки премиерската отстъпка
Обновена: 10 дек 2012 14:27 | 10 дек 2012 12:04, Веселина Йорданова
363
Атанасова не отстъпва: Няма да подкрепя пушенето на закрито!
Министър Десислава Атанасова. Снимка: Impact Press Group - архив

Няма да подкрепя при никакви условия връщане на стария режим на тютюнопушене на закрито, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред БНТ.

Атанасова посочи, че Народното събрание следва да прецени всички доводи и да вземе решение, но тя като здравен министър няма да подкрепи такова разрешение. Според нея здравната комисия в парламента също не би застанала зад връщане на стария начин на действие на Закона за здравето.

В четвъртък ресорната парламентарна комисия ще разгледа законопроекта, който връща стария режим за пушене на закрито. Едно от предложенията е дори връщане на тютюнопушенето на работните места. Изненадващо вчера премиерът смекчи изказванията си относно тоталната забрана и посочи, че тя може да бъде отменена след 22.00 часа.

Още по темата

Министър Атанасова обаче бе категорична, че не следва да бъдат противопоставяни бизнесът и здравето и да се коментират загубите на заведенията вследствие забраната.

„Можем да коментираме какви са разходите за здравеопазване, какви са разходите за онкология, какви са разходите за лекарства, за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Двете неща изобщо не са съпоставими“, беше категорична тя.

В периода от началото на действие на забраната 1 юни до 30 ноември са извършени 116 000 проверки на 112 000 обекта. Издадени са 1665 предписания, 390 акта и са констатирани 240 наказателни постановления на стойност 104 300 лева. Министърът посочи, че според справките, които получава, забраната се спазва.

Здравният министър заяви, че ако лекарската небрежност стане стил на поведение след последните случаи на грешки на медици и починали пациенти, ще повдигне въпроса пред ресорната парламентарна комисия санкциите да бъдат увеличени.

„Недопустимо е в болница в България в 21-ви век да не бъде приет пациент и той да почине пред вратите на лечебното заведение“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
4
 
3
 
! Отговори
тт преди 11 години
Тиквите трият. Казвах, трябва пушенето, поркането и ----нето да са задължителен предмет в училище, за да си нямат дечицата проблеми, като навлезат в реалния живот, и да не изпуснат нещо.
241
9
 
5
 
! Отговори
За 280 преди 11 години
Bеликий мислителю, онеправданий ми, отровителю. За теб има един обикновен лек *** ДА ПУШИШ ДО ***, НА ПЛАТФОРМАТА, там ще те духа вятърът, ще вдишваш приятна смрад от фекалии те са по-безвредни от отровата, която ти искаш да наложиш на възпитаните и правилни хора, които не споделят твоя порок. Да не говорим, че отровителството е престъпление. И трябва да влезе като такова в Наказателния кодекс ЗА ТЕЗИ, КОИТО ГО ПРАВЯТ СЪЗНАТЕЛНО И НАСИЛНИЧЕСКИ, КАТО ТЕБ.
240
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само така!
239
16
 
9
 
! Отговори
Пазарна икономика е! преди 11 години
Не само на закрито, но и по улиците, на спирките и по балконите на жилищните сгради пушенето трябва да се забрани. А който пуши в дома си трябва да има аспиратор. Никой не е длъжен да им диша отровите, смесени с бацили. Защото за отровителство се съзи и осъжда на затвор. И да се изисква майките-пушачки да плащат за лечението на родени от тях деца с малформации. Те съзнателно са го правили. А дечицата страдат. Жените- пушачки са повече от мъжете пушачи, несравнимо по-нахални и предизвикателни. Не може нормалните хора да плащат за тъпия им, просташки кеф, който ги поболява от най-страшните болести, които се лекуват (или не) с години, през които те не внасят лев осигуровки.
238
5
 
11
 
! Отговори
мак преди 11 години
Ще си купя мощен джип и ще карам с каквато скорост си искам, нали платих за колата и никой не може да ми налага ограничения. Не е ли същото с пушене в затворени помещения в присъствие на непушачи? Да гледаш кефа си без да се съобразяваш с никой?
237
9
 
8
 
! Отговори
:) преди 11 години
Браво Госпожа, най-смисленото ви изказване, което съм чувал откак сте министър :)
236
5
 
7
 
! Отговори
до 280 преди 11 години
Или ти трябва да се лекуваш от зависимостта си. Печелиш, харчиш - просто не пречи на останалите. Както казвате като не е кеф на непушачите да не ходят по заведения. Така и на пушачите като не им е кеф да не пушат в заведения или в спални вагони, няма да пътувате или да посещавате такива.
235
12
 
12
 
! Отговори
ромео преди 11 години
червените забраняваха много неща.но имаше работа пари и всичко което желаехме.вие госпожо.сигурен съм че не пушите.качи се на влака от софия до варна. без спален вагон и ще ви видя как ще издъжате.без да пушиш.трябва да се лекувате.ти не си тоя човек които можеда ми забрани.аз работя .аз решевам как да си харчя парите.
234
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може здравната ни система да не е наред, но все от някъде трява да се почне. Вие питате защо точно от там. А дори и да почне от някъде другаде пак ще има въпроси защо от там. Важното е, че началото е положено. Хем искате реформи, хем като някой въведе нещо ново го плюете. Бъдете по-адаптивни и не такива критикари.
233
11
 
8
 
! Отговори
Хаа преди 11 години
Алкохол, цигари, ниска лична хигиена - получовека си е ***, това не може да се изкорени. Единственият шанс е да се работи с младежта, но докато асфалтираме 2 километра до Бургас, всички виждаме как израства следващото поколение ***, а и да има някое нормално дете сред тях, веднага излита след гимназията за нормалните страни... А *** нека си пуши и да се поти по вертепите в Чалгостан, никой не се е трогнал нито в ЕУ, нито по-света.
232
3
 
6
 
! Отговори
валя преди 11 години
На празника на Бургас 06.12.12 и около тази дата в голяма част от заведенията в Бургас се пушеше в заведениято. Няма смисъл да си чешем езиците за тази забрана. Няма контрол, няма и глоби....тогава вече могат да фалират когато платят няколко солидни глоби.....иначе сме пълен смях
231
5
 
6
 
! Отговори
???? преди 11 години
о боже мой тази дето не знае къде се се намира седнала да изказва мнение май много се задържа ме съмнява????
230
11
 
13
 
! Отговори
слава преди 11 години
ходех по барове защото се пушуше.не посещавам сегабарове .пия си кафето в къщи и си пуша колкото си искам.тази госпожа иска да унищожи дискотеки и баарове.госпожо седи си до мъжа.а не да ходи по нощни барове да ми забрниш да пуша.аз съм на 54 гчервените ни забряваха да ходим с дълги коси.а вие госпожо забраняваш да посещавам нощни барове
229
11
 
13
 
! Отговори
мнение преди 11 години
*** ***, ЦЯЛАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА и е в РЕД с пушачите се занимава.Така е в БГ разлай кучетата пред кошарата за да могат вълците зад нея да пируват.Защо мъжа й да не вземе ОЩЕ някой и друг милион...!
228
5
 
8
 
! Отговори
dd преди 11 години
ne moje pe4albata da stoi predi zdraveto na horata!
227
5
 
10
 
! Отговори
Дон Кольо преди 11 години
269, а нужно ли е да ме обиждаш? А като си персонал в такова заведение, значи не ти пречи. Като ти пречи - не бачкаш там и това е. Имаше компромисен вариант, а те го махнаха - залите за пушачи и непушачи. А че вентилациите не са работили, там си има органи, които да контролират това.
226
5
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 11 години
В България тази забрана няма да се задържи.
225
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Дон КольоNe taka kogato vredish na zdraveto mi glupako , da ne govoria za personala koito disha non stop tvoia dim
224
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно, защото всички ресторанти миришат на гадно и трябва много време да мине и да се почисти и изпере за да се смени въздуха, не стигат 10 часа за тази работа, а пък ресторантите работят и сутрин и обед
223
5
 
8
 
! Отговори
до 266 преди 11 години
Като ти пречат пияниците си могъл да се оплачеш. Могли сте да се съберето от квартала и да си потърсите правата. Така и ние - хората, които не искаме да вдишваме цигарения дим - си търсим правата. Това, че ти не си го правил е твоя грешка. Иначе макар и това да е икономически закон, не значи, че е правилно.Това е днешният материализъм-парите не са най-важното, но малко хора го разбират. И после се чудим защо сме на това дередже. Днесе това, след години няма да се учудя и наркоманията да е ок.