Къде успя и къде сбърка Бойко Борисов

Няма обаче достойна алтернатива на този кабинет, смята Юрген Рот
Обновена: 27 фев 2013 14:46 | 27 фев 2013 11:20, Елка Василева
400
Къде успя и къде сбърка Бойко Борисов
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Бойко Борисов дойде на власт с щедри обещания. Заричаше се, че щял да разбие мафиотските структури в икономиката и политиката. А се оказа, че дори е закрилял отявлени престъпници, твърди германският журналист Юрген Рот, цитиран от Дойче веле.

Когато Борисов обещаваше, че щял да се пребори с корупцията и да разбие мафиотските структури, мнозина му повярваха. Но очакванията им така и не се сбъднаха, казва германският разследващ журналист Юрген Рот и добавя: "Дори да приемем, че Борисов е имал силни противници, които са се борели със зъби и нокти за запазване на своите привилегии, не видяхме той да полага някакви особени усилия да изпълни обещанията си. А беше избран именно заради тях."

В крайна сметка се стигна дотам, че докато обикновените хора в България мизерстваха, една малка група от хора продължиха да забогатяват. Протестът срещу високите сметки за ток беше само искрата, която подпали чергата и на политиците. Възможно е народният протест да е бил отчасти организиран, финансиран и направляван с цел да падне правителството на Борисов. Но дори да е така, това не променя с нищо ситуацията, казва Рот.

Низ от лъкатушения

Германският журналист посочва и някои от успехите на това управление - като например факта, че на една част от старата номенклатура й беше отрязан достъпът до управленски позиции. Борисов имаше освен това една отлична министърка на правосъдието, която, за разлика от него, беше с чисто агентурно минало. Основната му грешка е, че направи твърде малко за преодоляване на разделението в българското общество, а важни реформи в образованието и на трудовия пазар умряха още в зародиш. Борбата срещу корупцията се водеше спорадично, а в един определен момент дори стана ясно, че Борисов закриля отявлени престъпници, посочва германският журналист.

Юрген Рот говори и за българина Пламен Горанов, който се самозапали във Варна в знак на протест срещу огромното влияние на групировката ТИМ в правителството на Борисов. Този трагичен инцидент, премълчан от повечето български медии, е израз на отчаянието на много хора в България, убеден е германският журналист.

Той критикува и лъкатушенията на Борисов в енергийния сектор - там премиерът първо разтваряше всички врати пред руския деспот Путин и неговите наместници, след което обаче реши, че България все пак трябва да се държи като представител на голямото европейско семейство.

"Покажете ми поне един почтен политик!"

На този етап Юрген Рот не вижда достойна алтернатива на това правителство: "Покажете ми поне един представител на политическата класа, независимо от кой цвят, който да е почтен и безукорен човек! Партиите в парламента са изчерпани, а едно ново социалистическо управление би било пагубно за България", казва германският журналист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никъде не е сбъркал и си го искаме обратно,но заради някакви агресори,които се биха насред София,положението стана доста сложно и страшно,но на изборите се надявам интелигентните хора да гласуват за ГЕРБ,това са хората,които правят нещо и ги е грижа за народа,а не комунистите,които грабиха и ограбиха държавата ни,на Борисов много му отне да им замазва ла.ната ,които са из.рали,но хората просто не му дадоха шанс да си довърши работата,искам да си я довърши той ,а не някой друг.
233
1
 
1
 
! Отговори
до БОИЛ преди 11 години
Много неграмотно пишеш ,братле! Имаш ли завършен вторе клас?
232
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 224Ти нали си българин!
231
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой българин няма да гласува за дпс, които миналата година отказаха да обявят ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали защото бил рушител на османската империя. И никой българин няма да гласува за коалиционен партньор на тази партия.
230
13
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Няма друг освен Борисов . Г Е Р Б ! Другите са мишки предатели .
229
6
 
6
 
! Отговори
ЗА 246 преди 11 години
До АнонименТОЗИ ПЪТ ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА НА ГЛУПОСТИТЕ ЧЕРВЕНИ, ЗАЩОТО ВИЕ 4 ГОДИНИ НИЩО УМНО НЕ КАЗАХТЕ.
228
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единствения печеливш ход на Борисов преди 3 години беше, омразата на някои с репресирани баби и дядовци, към БКП.Този път, няма да стане, защото и към ГЕРБ се натрупа достатъчно. Сега! В този момент! Не преди 50 години!
227
13
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Спрете чалгата за да ви се развиделят мозъците бре *** .Искате западния стандарт на живот , а сте си завъртели наср...те *** на исток . Ами карайте москвичи и запорожки тогава . Лицемери и хейтари.
226
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БЪЛГАРИНЕВТИНИЯ ПОПУЛИЗЪМ Е КАТО ЕВТИНАТА РАКИЯ - НА ДРУГИЯ ДЕН ТЕ БОЛИ ГЛАВАТА. САМО ПРИЧИНИТЕ ЗА ГЛАВОБОЛИЕТО СА РАЗЛИЧНИ.
225
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Управлението на Борисов беше добро в общи линии, но има и един друг важен факт днес. БСП не могат да направят самостоятелно правителство, хората не искат социализъм, а също не искат и коалиционно правителство с дпс, а социалистите с други не могат да се коалират, защото никой не ги иска. Така че за да успее бсп да дойде на власт трябва всички да пожелаем да се върне социализма, обаче никой не желае това, дори дпс.
224
9
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
ЗАШО СЕ ХВАЩАТЕ НА БРЪТВЕЖИТЕ НА СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТНИ ЖУРНАЛИСТИ КАТО ЮРГЕН РОТ!ВСЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ Е НИСКО ПЛАТЕН ПОРЪЧКОВ ЖУРНАЛИСТ !КАКВО ПИШЕШе ЗА БОКО ПРЕДИ И КАКВО ПИШЕ СЕГА?А БОКОВОТО УПРАВЛЕНИЕ Е ПЪЛЕН ПРОВАЛ!НАПРЕД КЪМ НОВА БЪЛГАРИЯ!
223
1
 
1
 
! Отговори
ДУЛО преди 11 години
До хан АСПАРУХБРАВО СИНЕ!!!!!!
222
4
 
10
 
! Отговори
акуд преди 11 години
Юрген Рот май пее само покрай изборите защото мизата тогава е най голЕма
221
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като сложи Еврейската шапчица и му тръгна на долу!
220
11
 
21
 
! Отговори
До Боил 225 преди 11 години
Интересно как ГЕРБ ни спаси от фалит след като докараха държавата до фалит?Страната приключва 2008 г с прилични резултати. За една година като редовен член на ЕС, в условията глобална криза България се изкачва на 3-то място в съюза по темп на икономически растеж с ръст от 6% и се нарежда в групата на страните с най-високи темпове на развитие. Заема 1-во място по инвестиции в основен капитал като % от БВП сред 33 европейски страни по данни на Евростат. Инфлацията от 11.6% в края на 2008 г се е снижила до 4.0 %. За три години размерът на работната заплата отбелязва ръст от 60% , въведено е индек
219
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори червения Рот обясни, че социализма е пагубен за България.
218
17
 
11
 
! Отговори
@$@$@$ преди 11 години
Борисов бръкна на тройката в г...за и те му спретнаха оставката.
217
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе приятели, на Орлов мост имаше няколко счупени глави от палките на джандарите. Много кофти история наистина. И то в деня на Левски.Хайде обаче да не се вързваме на приказки като за малки деца, че това и хората по улиците "свалили правителството". Хич не ги мислете за толкова плашливи властите.На мачове Левски - ЦСКА сме имали къде-къде повече сблъсъци.Просто ГЕРБ, както се казва в шаха дойде до положение цунг-цванг. Няма полезен ход. И се покри.
216
13
 
13
 
! Отговори
хан АСПАРУХ преди 11 години
"едно ново социалистическо управление би било пагубно за България", казва германeц - запомнете
215
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКЪДЕ НЕ Е СБЪРКАЛ, РАБОТИ СИ И ВЪРШИ ТОВА, ЗА КОЕТО ГО ИЗБРАХА ХОРАТА.