НС спря "Белене", ще ходим ли при маймуните?

Блъскане по банките и караница в парламента за централата
27 фев 2013 14:26,
274
НС спря "Белене", ще ходим ли при маймуните?

Парламентът прие окончателното спиране на проекта АЕЦ „Белене". 

НС отхвърли предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за възобновяване на проекта ”Белене”. За нов старт на втората атомна централа гласуваха 33 народни представители, 96 бяха против, а 1 се въздържа.

Народните представители приеха проекторешението на Иван Иванов от „Синята коалиция“ за прекратяването на проекта.

Часове наред депутатите се караха за бъдещето на проекта АЕЦ ”Белене”. От едната страна застанаха „Синята коалиция“ и ГЕРБ, които искат да се спре окончателно проектът, а от другата – БСП, ”Атака” и част от независимите. ДПС обясни, че референдумът е опорочен и те не виждат своето място в днешния дебат.

Още по темата
Стигна се до блъскане по банки от страна на червените депутати, крясъци в зала. Споровете възникнаха от начина на водене на заседанието от страна на Менда Стоянова. Захари Георгиев поиска процедура, но Стоянова я забави. Веднага щом той взе думата, депутатите от ГЕРБ започнаха да блъскат по масата.

„Не може да се гази по правилника на парламента с кални ботуши“, скочи Георгиев. Иван Иванов от „Синята коалиция“ направи процедурно предложение за корекция в заглавието на направеното от него проекторешение за спиране на проекта ”Белене”. Наложи се Цецка Цачева да се върне в зала, за да се опита да въведе ред. Решението на Иванов беше прието.

По думите на Ангел Найденов от БСП Иванов не е имал право да прави това предложение, защото парламентарната група не е разполагала с време, единствените процедури, за които не се взима време, е по начина на водене или за лично обяснение. Според Найденов депутатът е направил неправомерно предложението и предложи то да бъде отменено.

Няма как да не сме благодарни на ръководството на Народното събрание, защото вие създадохте всички условия решението на парламента да бъде атакувано, заяви Румен Петков. По негови думи не било ясно дали това се е случило поради некомпетентност или от желание да се построи централата.

Радвам се, че се разпуска този парламент, защото с голяма част от вас се виждаме за последен път. Парламентът завършва така както започна – с куп процедурни нарушения. Нищо не научихте за четири години, заяви и червеният депутат Антон Кутев.

По време на самите дебати депутатите отново си размятаха листове от парламентарната трибуна, обвиниха се в спекулации, лъжи, манипулации и далавери.

По думите на Лъчезар Тошев от „Синята коалиция“ страната ни не може да поеме риска да строи атомна централа в сеизмична зона. По негови думи трябва да се съсредоточим върху развитието на ядрената енергетика.

Петър Димитров от БСП категорично отхвърли сеизмичната опасност. Разберете най-накрая, че сеизмичният риск в Белене и Козлодуй е еднакъв. Димитров беше категоричен, че този парламент не разполага с нужната подкрепа, за да взема такова решение.

Следващият парламент ще отмени това решение и ще вземе решение в интерес на българите, отсече той. Не знам какво ще запомнят българите от вашите лентички, но ще запомнят една лентичка – несрязаната лентичка на първи блок на АЕЦ „Белене”, ядоса се червеният депутат.

В изказването си той повтори добре познатата теза на левицата, че мнозинството е манипулирало въпроса, че сега отказва да чуе гласа на гражданите и да се вслуша във волята им.

Думата взе и Диан Червенкондев от ГЕРБ, който се съсредоточи върху нарушенията на предишното правителство при проекта ”Белене”. Той призова депутатите от левицата да излязат при протестиращите, които сега недоволстват срещу високите сметки за ток и да им обяснят за непрозрачните договори, които са сключвали.

„Левицата е извън времето и пространството. Какво искат хората? В протестите хората искат яснота, прозрачност, контрол, да се разсекретят всички договори досега. Какво предлага БСП – „Уважаеми, хора, предлагаме ви един секретен договор и електроенергия, която е дори по-скъпа от тази на „Мариците”, заяви Червенкондев.

По думите му левицата е излъгала за цената на втората атомна централа и за цената на тока, които ще се произвежда там.

„Разликата между Ямбол и Стамбул и „Белене“ и „Козлодуй“ е голяма, заяви Червенкондев в отговор на сравненията на левицата между централата в Козлодуй и тази в Белене.

АЕЦ „Белене“ е финансовата сатурнова дупка на прехода, заяви Яне Янев. По негови думи този проект е най-голямата черна каса на българската комунистическа партия. АЕЦ „Белене“, където и да бръкнеш, мирише, отсече още лидерът на РЗС.
Той отново се върна на любимата си тема за енергийната мафия, внесените папки при главния прокурор и бъдещите разкрития, които ще излязат.

„Куче влачи, диря няма, ама аз дирите ги знам и те водят към банкови сметки в Швейцария на вашите кукловоди“, заяви още Янев. По негови думи на площадка „Белене“ трябва да се построи затвор за корумпираните политици.

Бъдете сигурни, че АЕЦ ”Белене” ще се построи, ще дойдат национално отговорни политици и ще отменят решението за спиране на проекта, скочи Павел Шопов от „Атака“. Без тази висока технология отиваме при маймуните, отсече той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още по темата: БеленеНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе *** гербери изкукуригали тотално НЕ ВИ ЛИ УВРЯХА ТИКВИТЕ КУХИ ЧЕ ИВАН КОСТОВ ПРЕКАРА БОРИСОВ И ГЕРБ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ "ПРИЧИНАТА Я ЗНАЕ ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА ПЛАЩАМЕ СКЪП ТОК ОТ КОСТОВО-АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ"
225
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
260 лошото е че тези протести наливат вода в мелницата на коалицията Атака-ВМРО и БСП и разбира се втвърдяват ДПС, друго няма да се случи ще видиш
224
0
 
2
 
! Отговори
До 256 преди 11 години
Фонтан ти ли си бе? Отрезней най после че пак нещо не си разбрал
223
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези *** от атака ше ги изтърпим още 2 месеца и после ще ги видим в редиците на дпс защото атака няма да я има а лудия и лидер получи достатачно пари от дпс.
222
5
 
3
 
! Отговори
ГЕРБотрошач преди 11 години
Това защо не е водеща новина?!ГЕРБерската *** отново показа безочието си, 60 % гласуваха ЗА АЕЦ Белене, *** приеха становището на малцинството!!!!Супер яка демокрация!!!Няма образован човек, който да е против АЕЦ Белене, освен ако няма личен интерес в противното, останалото граничи от необразованост до отявлена тъпота.
221
5
 
1
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ЧЕРВЕНКОНДЕВ,АЕЦ-БЕЛЕНЕ ЩЕ СЕ СТРОИ!- Цената на АЕЦ-Белене ДО КЛЮЧ, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени) и остават за доплащане 3,06 милиарда евро, които НЕК взема от ББР с лихва 2%, а БНБ от ЕЦБ с лихва 0,4%. - Защо никой не сеща за най-евтиното финансиране- фондовата борса, а постоянно се говори за лихви. В населението има спестявания за около 30 млрд. лв.- ЧЕРВЕНКОНДЕВ, ЛЪЖЕШ,А КАЖИ МИ КОЛКО ЩЕ Е ИНФЛАЦИЯТА ДО ЗАВЪРШВАНЕТО И, И АЗ ЩЕ ТИ КАЖА КРАЙНАТА ЦЕНА!
220
1
 
2
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
МАСОНЧЕТО ДОБРЕВ ЛЪЖЕ,ИСТИНАТА, МИ Е ПО-СКЪПА от всичко! - Дори сребролюбеца Касчиев призна, че доклада на за сигурността на правещите зелен ток АЕЦ в Европа се оказа гадост, за- ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ЛЪЖЦИ И КЮМУРДЖИЙСКИТЕ ПРОПАГАНДАТОРЧЕТА на кафявата енергия! Защо се крие информацията за БЪЛГАРСКИТЕ РЕАКТОРИ (от доклада на ЕС за проверката на всички реактори в Европа)1. Защото 5 и 6-ти блокове са в "ТОП-10" на реакторите в Европа по ядрена безопасност 2. Защото 3 и 4-ти блокове н Козлодуй са в "ТОП-30" ПО БЕЗОПАСНОСТ... и ЗАТОВА НИ СПИРАТ ПАРИТЕ ЗА ЯДРЕНА БЕЗОПАСНОСТ
219
2
 
2
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПЛАНИРАНО Е... ОТ ЦВЕТЕЛИНКА БОКОВА...БОКО Премиерът заяви, че правителството в следващите, дай Боже, години ще вложи усилия в енергийната ефективност- ДО 2016 ГОДИНА 2 500 000 БЪЛГАРИ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ЖИЛИЩА...! ЧЕ СИ ГО И КАЗАХА...!- КАРАТ НИ НАСИЛА ДА РЕГИСТРИРАМЕ ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ-АД, КАТО ЗАЛАГАМЕ НЕПРИКОСНОВЕННАТА СИ СОБСТВЕНОСТ ЖИЛИЩАТА!!!- Е ТЕ ТОВА, ПРИЯТЕЛИ, Е СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗМА ЕКСПРОПРИЯЦИЯ НА СОБСТВЕНОСТ, ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ДЪРЖАВАТА (СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ ОТ СВОЯ НАРОД)- УХ, ЧЕ СМЪРДИ НА МАФИЯ ВСЪЩНОСТ НЕ! НА РЕАЛИЗИРАЛА СЕ
218
5
 
3
 
! Отговори
Нотес преди 11 години
Всички депотати, гласували против Белене ще отидад в Белене, но не в централата.
217
3
 
2
 
! Отговори
до 249 преди 11 години
Браво.Точно в Десятката. Икономика не се прави със зелена енергия.Поне до 2030 ще е така.
216
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
POJELAVAM SI NIKOGA V BALGARIA DA NE BADAT POSTROENI 400 AECA . AMIN. SQDAM I 4AKAM DA SA VARNE
215
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нито едно ново производство няма да се открие в България докато цената за промишлеността не падне до 3-6 евроцента за киловат, както е в сащ или германия. А това няма как да стане с американските тецове и зелените енергии на мутри, политици и банкери. Затова не само с най ниските заплати в ЕС да сме, а и без пари да работим, никой няма да инвестира тук.
214
5
 
3
 
! Отговори
до 243 от славянин преди 11 години
На Бат ти Бойко само шкембето му е голямо - сърцето му е заешко!
213
2
 
2
 
! Отговори
до 245 от славянин преди 11 години
Сигурен ли си, че нищо няма да стане!? Аз съм сигурен че ще стане, като ни вдигнат още няколко пъти тока ще видиш дали няма да стане, тогава ще има протести за строежа на Белене!
212
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господа членове и симпатизанти на БСП Петър Стоянов ви го каза отдавна " Фабриката за илюзии затвори " !!!
211
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
242 нищо няма да стане славянче Белене е окончателно затворено , имаше ли Референдум имаше ,с пази ли се Конституцията спази се , какво повече искаш
210
5
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Отдъхнах си! Едно комунистическо безумие по-малко !
209
6
 
6
 
! Отговори
кк преди 11 години
Дай Боже по-бързо Бойко да оздравява и да ги почва с големите ритници!и ако пак ББ спечели изборите с толкова голямо мнозинство им предлагам да се изселят цялото бсп и дпс с роднините си до9то коляно в съседната им родина.
208
1
 
2
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Интересно ако БСП-то вземе властта на следващите (или по-следващите) избори какво ще стане с Белене!? Да познаем от три пъти!
207
0
 
0
 
! Отговори
Г.Х. преди 11 години
До Крайни МеркиДа се самозапалят и да изчезнат безкрайнооооооооооооооооооооо