НС спря "Белене", ще ходим ли при маймуните?

Блъскане по банките и караница в парламента за централата
27 фев 2013 14:26,
274
НС спря "Белене", ще ходим ли при маймуните?

Парламентът прие окончателното спиране на проекта АЕЦ „Белене". 

НС отхвърли предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за възобновяване на проекта ”Белене”. За нов старт на втората атомна централа гласуваха 33 народни представители, 96 бяха против, а 1 се въздържа.

Народните представители приеха проекторешението на Иван Иванов от „Синята коалиция“ за прекратяването на проекта.

Часове наред депутатите се караха за бъдещето на проекта АЕЦ ”Белене”. От едната страна застанаха „Синята коалиция“ и ГЕРБ, които искат да се спре окончателно проектът, а от другата – БСП, ”Атака” и част от независимите. ДПС обясни, че референдумът е опорочен и те не виждат своето място в днешния дебат.

Още по темата
Стигна се до блъскане по банки от страна на червените депутати, крясъци в зала. Споровете възникнаха от начина на водене на заседанието от страна на Менда Стоянова. Захари Георгиев поиска процедура, но Стоянова я забави. Веднага щом той взе думата, депутатите от ГЕРБ започнаха да блъскат по масата.

„Не може да се гази по правилника на парламента с кални ботуши“, скочи Георгиев. Иван Иванов от „Синята коалиция“ направи процедурно предложение за корекция в заглавието на направеното от него проекторешение за спиране на проекта ”Белене”. Наложи се Цецка Цачева да се върне в зала, за да се опита да въведе ред. Решението на Иванов беше прието.

По думите на Ангел Найденов от БСП Иванов не е имал право да прави това предложение, защото парламентарната група не е разполагала с време, единствените процедури, за които не се взима време, е по начина на водене или за лично обяснение. Според Найденов депутатът е направил неправомерно предложението и предложи то да бъде отменено.

Няма как да не сме благодарни на ръководството на Народното събрание, защото вие създадохте всички условия решението на парламента да бъде атакувано, заяви Румен Петков. По негови думи не било ясно дали това се е случило поради некомпетентност или от желание да се построи централата.

Радвам се, че се разпуска този парламент, защото с голяма част от вас се виждаме за последен път. Парламентът завършва така както започна – с куп процедурни нарушения. Нищо не научихте за четири години, заяви и червеният депутат Антон Кутев.

По време на самите дебати депутатите отново си размятаха листове от парламентарната трибуна, обвиниха се в спекулации, лъжи, манипулации и далавери.

По думите на Лъчезар Тошев от „Синята коалиция“ страната ни не може да поеме риска да строи атомна централа в сеизмична зона. По негови думи трябва да се съсредоточим върху развитието на ядрената енергетика.

Петър Димитров от БСП категорично отхвърли сеизмичната опасност. Разберете най-накрая, че сеизмичният риск в Белене и Козлодуй е еднакъв. Димитров беше категоричен, че този парламент не разполага с нужната подкрепа, за да взема такова решение.

Следващият парламент ще отмени това решение и ще вземе решение в интерес на българите, отсече той. Не знам какво ще запомнят българите от вашите лентички, но ще запомнят една лентичка – несрязаната лентичка на първи блок на АЕЦ „Белене”, ядоса се червеният депутат.

В изказването си той повтори добре познатата теза на левицата, че мнозинството е манипулирало въпроса, че сега отказва да чуе гласа на гражданите и да се вслуша във волята им.

Думата взе и Диан Червенкондев от ГЕРБ, който се съсредоточи върху нарушенията на предишното правителство при проекта ”Белене”. Той призова депутатите от левицата да излязат при протестиращите, които сега недоволстват срещу високите сметки за ток и да им обяснят за непрозрачните договори, които са сключвали.

„Левицата е извън времето и пространството. Какво искат хората? В протестите хората искат яснота, прозрачност, контрол, да се разсекретят всички договори досега. Какво предлага БСП – „Уважаеми, хора, предлагаме ви един секретен договор и електроенергия, която е дори по-скъпа от тази на „Мариците”, заяви Червенкондев.

По думите му левицата е излъгала за цената на втората атомна централа и за цената на тока, които ще се произвежда там.

„Разликата между Ямбол и Стамбул и „Белене“ и „Козлодуй“ е голяма, заяви Червенкондев в отговор на сравненията на левицата между централата в Козлодуй и тази в Белене.

АЕЦ „Белене“ е финансовата сатурнова дупка на прехода, заяви Яне Янев. По негови думи този проект е най-голямата черна каса на българската комунистическа партия. АЕЦ „Белене“, където и да бръкнеш, мирише, отсече още лидерът на РЗС.
Той отново се върна на любимата си тема за енергийната мафия, внесените папки при главния прокурор и бъдещите разкрития, които ще излязат.

„Куче влачи, диря няма, ама аз дирите ги знам и те водят към банкови сметки в Швейцария на вашите кукловоди“, заяви още Янев. По негови думи на площадка „Белене“ трябва да се построи затвор за корумпираните политици.

Бъдете сигурни, че АЕЦ ”Белене” ще се построи, ще дойдат национално отговорни политици и ще отменят решението за спиране на проекта, скочи Павел Шопов от „Атака“. Без тази висока технология отиваме при маймуните, отсече той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още по темата: БеленеНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
10
 
17
 
! Отговори
симпатяга преди 11 години
Браво, поне едно достойно решение взе парламента накрая. Който иска да строи Белене, да направи акционерно дружество, публично или частно предлагане на акции и като (ако) се съберат инвеститори, да си го строи, при спазване на технологичните изисквания, какво лошо има в това. Ама не, трябвало видите ли с държавни средства (от НЕК, ама то е все тая, щото е държавна). Еми, не става от държавната хранилка, прекалено голяма е тая хапка.
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
излиза, че дпс е по-българска парти ат бсп и атака - руските ***
144
8
 
11
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Лъжливо анонимно герберче, със скъп ток ще си останем бедни и дрипави. Ако изтървем Белене, никога няма да можем да построим АЕЦ, защото цените ще са много по-високи от сегашните. ГЕРБ съсипва България с всяко свое решение. По-скоро да изчезват
143
7
 
14
 
! Отговори
пачо преди 11 години
Не мага да ви разбера Искате евтин ток а не искате АЕЦ Ами плащайте тогава така от панелите и перките който е 20 пъти по скъп. Калпав и сбъркан народ сме това българите Кои в НС гласуваха против АЕЦ тези от ГЕРБ защото панелите и перките са техни Да си намерат пазар извън България и да си го продават.НЕК ще им осигури достъп и пренос по преносната мрежа.В цял свят е така скъпото се продава а евтиното е за себе си.
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 157Е, да. Аз проблеми с разписания нямам, а мога и пеша ;) Нито ми е тежко, нито ми изглежда мизерно. С колело не смея, че не се знае колко гадост ще изгълтам из София, дишайки въздуха с пълни дробове. А и дали няма да ме катурнат някъде пътьом ;)
141
6
 
6
 
! Отговори
НЕ! преди 11 години
Г-н Шопов явно много държи на маймунския си произход, но останалите не вярваме на теорията на Дарвин и можем да мислим и затова казваме: Не на Белене!
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във Фукушема цунамито извади от строя помпите, които транспортират охлаждаща вода.Това е извънредна ситуация.
139
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До didoпише се Онкологично, а що се отнася до продажните ***, които спряха голям и печеливш проект, който щеше да ни е само от полза - надявам се народа да ги дари с много любов:)
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де, 20-30г. са доста време. При този тепм на развитие на технологиите, ако бъде открит някой нов източник на енергия или започнат доставки на хелий 3 от Луната, какво ще я правим пустата Белене.
137
3
 
3
 
! Отговори
Антонио преди 11 години
ВНИМАНИЕ!!!Тези от ЕВН-то са засечени пак да крадат ток.С техни уреди закачат,когато уж записват цифрите и пускат слаб ток.Какво се получава:Уредите в нашите домове напарят,за да си набавят необходимата енергия,която им е необходима.Да,но електромера в това време върти,като за световно.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 5 години ще ви се осъществи мечтата за бананите, които ги нямаше преди промяната. Банани има по 3 лева килото, само не знам на какви клони ще висите, защото на "еколозите" не им прави впечатление, че няколко завода смляха горите и ги изнесоха.Не съм отворил аз приказка за бетона, но ще кажа, знам за този бетон - това е фундамент от специален вид, много устойчив-това се изчислява, сорт. Знам, че е разбит по специална технология и знам един познат как изведнаж просперира.
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 151Не съм 147, ама аз лично бих взел градски транспорт. Обаче такива луди като мен са малко.
134
5
 
1
 
! Отговори
ставри преди 11 години
До Анонимен129:Къде има 30 метра дебел бетон?Я ни обясни,защото нас не ни обяснява спеца Р.Овч.
133
3
 
7
 
! Отговори
Енергийната мафия преди 11 години
Б.Б. да внимава да не изпие плутоневия чай или се набоде на чадъра. Спря Белене, ама някой да не му пусне на него радиация. Доган инфаркт искаше да му докара по поръчка, ама Бойко як - само с хипертония се размина.При Руснаците пропуск няма обаче.
132
9
 
11
 
! Отговори
dido преди 11 години
На гол корем чифт макаров.Опомнете се всеки 10 в страната ни има ункологично заболяване - причината Чернобил. Тези дето искат да строят Белене барабар с цялата си челяд с комисионните които ще вземат , ще задухат кой за Швейцария , кой за Англия, кой за франция, някои за омразната им Америка.....И никой от тях няма да остане тук или да емигрира в любимата им Русия.ЕКОЛОЗИ КЪДЕ СТЕ? За 5 дървета в Банско оревахте света, а за Гьола Белене нито дума.
131
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Крис до 82Няма какво да се чудиш. Повтарям това, което е моето мнение - нямам доверие в лицата, които са или ще бъдат избрани за строителство и наблюдение на този проект. Всичко показва, че рядко се назначават компетентни хора заради качествата им. Хич не ме успокоява мисълта, че други АЕЦ около нас не са сигурни и могат да гръмнат. Обаче не искам заради псевдо поевтиняване на тока и несигурна енергийна независимост да давам възможност на някой, назначен кой знае как, да се упражнява.
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Г.Х.Да ако е истински БСП ще си купи лада и ще кара служебен мерцедес.
129
7
 
4
 
! Отговори
Г.Х. преди 11 години
кви маймуни ве нешастници тва е провален проектидеята е много добра но е безмислен. Специално за *** ще го обясня така:все едно дядо ви да е искал да си купи лада и започнал да плаща преди 20г., да не е можал да я дочака, след това баща ви я плаща, тегли заеми плаща, плаща и така остарял човека.......та питам ви ще я искате ли тая лада сега ???????????или ще си купите нов мерцедес
128
7
 
8
 
! Отговори
икононист преди 11 години
Засега нямаме нужда от Белене. Няма кой да купува тока от там. И в момента имаме излишни мощности.След 10г. когато цената скочи над 20ст. и масово навлезат електро-автомобили и автобуси тогава може и да е икономически изгодно.Първо да инвестираме за енерго-ефективност, конкурентноспособност и стимулиране на икономиката. После за допълнителни мощности.
127
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕКРОТИЗИРАЛА ДЪРЖАВНОСТ, НЕВРОТИЗИРАН НАРОД, НАЕЛЕКТРИЗИРАНИ СТРАСТИ, ОТЧАЙВАЩИ ПЕРСПЕКТИВИ, МАКСИМАЛИЗИРАНИ РАЗХОДИ, МИНИМАЛИЗИРАНИ ДО СВЪРХ КРИТИЧНОСТ ДОХОДИ - ТОВА Е БЪЛГАРИЯ - И ТОВА НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА ДА ПРОДЪЛЖАВА