НС спря "Белене", ще ходим ли при маймуните?

Блъскане по банките и караница в парламента за централата
27 фев 2013 14:26,
274
НС спря "Белене", ще ходим ли при маймуните?

Парламентът прие окончателното спиране на проекта АЕЦ „Белене". 

НС отхвърли предложението на лидера на БСП Сергей Станишев за възобновяване на проекта ”Белене”. За нов старт на втората атомна централа гласуваха 33 народни представители, 96 бяха против, а 1 се въздържа.

Народните представители приеха проекторешението на Иван Иванов от „Синята коалиция“ за прекратяването на проекта.

Часове наред депутатите се караха за бъдещето на проекта АЕЦ ”Белене”. От едната страна застанаха „Синята коалиция“ и ГЕРБ, които искат да се спре окончателно проектът, а от другата – БСП, ”Атака” и част от независимите. ДПС обясни, че референдумът е опорочен и те не виждат своето място в днешния дебат.

Още по темата
Стигна се до блъскане по банки от страна на червените депутати, крясъци в зала. Споровете възникнаха от начина на водене на заседанието от страна на Менда Стоянова. Захари Георгиев поиска процедура, но Стоянова я забави. Веднага щом той взе думата, депутатите от ГЕРБ започнаха да блъскат по масата.

„Не може да се гази по правилника на парламента с кални ботуши“, скочи Георгиев. Иван Иванов от „Синята коалиция“ направи процедурно предложение за корекция в заглавието на направеното от него проекторешение за спиране на проекта ”Белене”. Наложи се Цецка Цачева да се върне в зала, за да се опита да въведе ред. Решението на Иванов беше прието.

По думите на Ангел Найденов от БСП Иванов не е имал право да прави това предложение, защото парламентарната група не е разполагала с време, единствените процедури, за които не се взима време, е по начина на водене или за лично обяснение. Според Найденов депутатът е направил неправомерно предложението и предложи то да бъде отменено.

Няма как да не сме благодарни на ръководството на Народното събрание, защото вие създадохте всички условия решението на парламента да бъде атакувано, заяви Румен Петков. По негови думи не било ясно дали това се е случило поради некомпетентност или от желание да се построи централата.

Радвам се, че се разпуска този парламент, защото с голяма част от вас се виждаме за последен път. Парламентът завършва така както започна – с куп процедурни нарушения. Нищо не научихте за четири години, заяви и червеният депутат Антон Кутев.

По време на самите дебати депутатите отново си размятаха листове от парламентарната трибуна, обвиниха се в спекулации, лъжи, манипулации и далавери.

По думите на Лъчезар Тошев от „Синята коалиция“ страната ни не може да поеме риска да строи атомна централа в сеизмична зона. По негови думи трябва да се съсредоточим върху развитието на ядрената енергетика.

Петър Димитров от БСП категорично отхвърли сеизмичната опасност. Разберете най-накрая, че сеизмичният риск в Белене и Козлодуй е еднакъв. Димитров беше категоричен, че този парламент не разполага с нужната подкрепа, за да взема такова решение.

Следващият парламент ще отмени това решение и ще вземе решение в интерес на българите, отсече той. Не знам какво ще запомнят българите от вашите лентички, но ще запомнят една лентичка – несрязаната лентичка на първи блок на АЕЦ „Белене”, ядоса се червеният депутат.

В изказването си той повтори добре познатата теза на левицата, че мнозинството е манипулирало въпроса, че сега отказва да чуе гласа на гражданите и да се вслуша във волята им.

Думата взе и Диан Червенкондев от ГЕРБ, който се съсредоточи върху нарушенията на предишното правителство при проекта ”Белене”. Той призова депутатите от левицата да излязат при протестиращите, които сега недоволстват срещу високите сметки за ток и да им обяснят за непрозрачните договори, които са сключвали.

„Левицата е извън времето и пространството. Какво искат хората? В протестите хората искат яснота, прозрачност, контрол, да се разсекретят всички договори досега. Какво предлага БСП – „Уважаеми, хора, предлагаме ви един секретен договор и електроенергия, която е дори по-скъпа от тази на „Мариците”, заяви Червенкондев.

По думите му левицата е излъгала за цената на втората атомна централа и за цената на тока, които ще се произвежда там.

„Разликата между Ямбол и Стамбул и „Белене“ и „Козлодуй“ е голяма, заяви Червенкондев в отговор на сравненията на левицата между централата в Козлодуй и тази в Белене.

АЕЦ „Белене“ е финансовата сатурнова дупка на прехода, заяви Яне Янев. По негови думи този проект е най-голямата черна каса на българската комунистическа партия. АЕЦ „Белене“, където и да бръкнеш, мирише, отсече още лидерът на РЗС.
Той отново се върна на любимата си тема за енергийната мафия, внесените папки при главния прокурор и бъдещите разкрития, които ще излязат.

„Куче влачи, диря няма, ама аз дирите ги знам и те водят към банкови сметки в Швейцария на вашите кукловоди“, заяви още Янев. По негови думи на площадка „Белене“ трябва да се построи затвор за корумпираните политици.

Бъдете сигурни, че АЕЦ ”Белене” ще се построи, ще дойдат национално отговорни политици и ще отменят решението за спиране на проекта, скочи Павел Шопов от „Атака“. Без тази висока технология отиваме при маймуните, отсече той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още по темата: БеленеНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
1
 
! Отговори
ТОЙ/ТЯ/ТО преди 11 години
УМРЕТЕ ВЕДНАГА!!!
125
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно!Щом не зависи от 20% от българите, защо да зависи от 100-тина депутати при 6% доверие в Парламента?Времето ще покаже.Това беше най-важно , нали? Частните интареси!Какво става с вародерството на правителството на Бойко Борисов спрямо народа, който нищо не забравя!Колкото и да му се иска!
124
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се построят два енерго-блока ,но експерти да пояснят освен руските ,кои са най-добри?
123
9
 
14
 
! Отговори
Крис до 82 преди 11 години
А, ако гръмне румънската, която е на 100 км от нас ? А, ако гръмне турската, която ще е на нашата граница?! Колко централи са гърмяли , една украинска и японската, но там имаше цунами , нещо , което при нас няма как да се случи , поне в експлоатацията на този АЕЦ. Чудя се защо всички противници на АЕЦ -Белене , немогат да дадат едно адекватно и смислено мнение, подкрепено от факти, защо са против, а повтарят костовите, и хамерикански интереси, като папагали. Бойко беше ЗА, преди срещата с Хилари
122
3
 
11
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Защо никой не обръща внимание на това, че още нито една АЕЦ в света досега не е спряна напълно и никой не знае каквацена стои на края на този процес?
121
3
 
9
 
! Отговори
жоро преди 11 години
Бойко Борисов е пътник. До два-три месеца руската енергийна мафия ще го ликвидира. Помнете ми думата. Навремето *** очистиха двама депутати от СДС само защото бяха ивадили два-три документа за кражби и далавери на енергината мафия.
120
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Ами смятай де...изплаща се за 11-14 години и после още 48 печелиш....Ти мислиш от днес за вчера....при фиксирана цена за целият период/60 г./от 15 ст...Можеш ли да сметнеш колко ще е цената след 15 години...а след 50?....Спомни си цената преди 10...и си отговорписам...ако в главата си имаш мозък а не боза от речите на вождовете имащи лични интереси да не се случи това.
119
5
 
4
 
! Отговори
Сталин преди 11 години
Електрификация и Съветска Власт. Това е решението на кризата другари!
118
0
 
4
 
! Отговори
време е преди 11 години
Мисля, че моментът е подходящ кресливите маймуни вътре в парламента да бъдат залостени и смълчани. Явно не разбират ситуацията.
117
8
 
5
 
! Отговори
нели преди 11 години
гербераците и потурнаците пак плюха на народният вот, егати скапаняците - мечтая си за един уличнонароден съд
116
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 102...***...смяташ по зле и от Бойко, Костов и Мартин взети заедно...То Бойко щом на 30 метров дебел бетон за фундамент на реактора вика гьол...показва колко е грамотен....и ти си като него поне...
115
1
 
4
 
! Отговори
"НЕРАЗБРАЛА&quo преди 11 години
ЧЕ ТОГАВА ЩО ПОТРОШИХМЕ БЕЛИ ПАРИЦИ ЗА РЕФЕРЕНДУМААААААААА,ЕХ, ТЕЗИ ХРАНТУТНИЦИ ДИПУТАТИТЕ И ДИПУТАТКИТЕ - НЕ СА НИ НУЖНИ, ТОВА Е!!!НИКАЪВ КЕЛЕПИР НЯМАМЕ ОТ ТЯХ САМО ЛАПАТ И ЯХАТ... ИЛИ АКО ЛИ ГИ ИМА ДА СА САМО ПО ЕДИН ЧОВЕК ЗА ГРАД - ВСЯКА ПАРТИЯ ДА СИ ИЗЛЪЧИ ПО ЕДИН ХРАНТУТНИК И ПОСЛЕ ИЗЛЪЧЕНИТЕ ДА СЕ СЪРЕВНОВАВАТ, НО - САМО ПО ЕДИН!!! ОТ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ДА Е ОПРЕДЕЛИ И АЙДЕЕЕ : ДА СЕ ВЗЕМВА БОХЧИЧКАТА И АЙЙЙЙЙДЕ У СОФИЯТА ДИПУТАТИН ДА СТАНЕ...
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да оставим настрана политиката и да се обърнем към математиката. Плащаш 20 млрд. лв /толкова ще струва според реалистичните прогнози/ и след това имаш едно нещо което произвежда евтин ток. Добре ама ти вече си с 20 млрд. назад. Все едно да си купиш суперикономичен джип за 100 000 лв. за да пестиш от бензин...
113
0
 
9
 
! Отговори
Г.М.Димитров преди 11 години
А бе, от ДПС какво се снишиха за енергетиката,Доган да не ги е отпуснал или той си взе своето и чака накъде ще задуха вятърът.Истина е,че не мислят за благополучието на страната и дори на електората си,а дебнат за нови,сигурни далавери в личен интерес.И на ибрикчиите им текат лигите...
112
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TAPI TAPI GERBERI
111
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неустойките към росатом нека да ги плащат тея от БСП и НДСВ
110
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен...Ха честито! Следва отказ от Росатом да продължи експлоатацията на 6 и 6-ти блокове на Козлодуй...и плямпалата да ги линчуваме...че сметките от януари ще ни се сторят като билет за градския транспорт спрямо това, което ни чака... Да ви е честито противници на референдума...пазете си сега и Костов и Кунева и онова *** гъзолизец Мартин
109
1
 
4
 
! Отговори
келеш преди 11 години
Заради този сега какви неустойки ще плащаме... Пък той си е сит.
108
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** гербероиди . Само комунисти има в главите ви.Ама то е така- не можеш да избягаш от същноста си.
107
5
 
5
 
! Отговори
Tina преди 11 години
Сбъркаха.Или - не.По-скоро умишлено допогребаха българската икономика.Нищо, и преди се е случвало да градим България от пепелта.