България не заслужава имиджа си по отношение на корупцията

Това заяви Росен Плевнелиев във Вашингтон
1 май 2013 12:26, Петя Славова
188
България не заслужава имиджа си по отношение на корупцията
Росен Плевнелиев във Вашингтон. Снимка: Президентство

Българската нация е скромна и консервативна, постигнали сме всичко със собствени сили и никога не сме разчитали някой да ни помага. Знаем проблемите си, не ги крием и работим за тяхното решаване. Имаме ясни приоритети и знаем как да ги постигнем."

С тези думи президентът Росен Плевнелиев обобщи ситуацията у нас на форум във Вашингтон, посветен на трансатлантическата връзка в Новата ера. Дискусията с участието на българския държавен глава е организирана от Института за културна дипломация, Факултета по международни изследвания към университета „Джон Хопкинс“ и от германския фонд „Маршал“ на САЩ. Форумът събра двама американски посланици у нас - Джеймс Пардю и Джеймс Уорлик, дипломати, учени и експерти.

Според държавния глава България и регионът имат голям потенциал за развитие, който не трябва да бъде пренебрегван. Росен Плевнелиев припомни, че в близкото минало българските стоки са били добре познати на пазарите в Близкия изток и Азия и днес именно тези пазари проявяват голям интерес към страната ни.

България не заслужава имиджа си по отношение на корупцията и престъпността, заяви българският президент. Росен Плевнелиев обясни, че опитът му в бизнеса го е научил, че 70% от успеха се дължи на добра комуникация и на доверие и тук България има проблеми. Президентът отново припомни, че европейски политици разчитат да повишат рейтингите си като говорят против българите и ги определят като заплаха за социалните им системи. Същевременно в тези държави живеят наши сънародници, които плащат данъци, осигуровки или такси за обучение, напомни президентът и отново подчерта, че страната ни трябва по-активно да показва успехите си.

Европа трябва да бъде по-амбициозна в глобален план, бяха единодушни участниците в дискусията, според които моментът е благоприятен за постигане на споразумение за търговия и инвестиции между Европейския съюз и САЩ, което ще открие нови икономически възможности, не само за всички страни поотделно, но и в глобален план.

В последния ден от работната си визита в САЩ държавният глава ще участва в дискусия, посветена на бъдещето на Европа, организирана от Европейския институт. Неправителствената организация, базирана във Вашингтон, работи за насърчаването на трансатлантическите отношения. Организацията е създадена преди 23 години и е утвърден институт за дискусия по въпросите на Европейския съюз и европейската интеграция.

В столицата на САЩ президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с представители на Международния валутен фонд и с президента на Групата на Световната банка Джим Йонг Ким.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
4
 
! Отговори
х преди 11 години
по света дали има по корунпирани държавници?
156
1
 
3
 
! Отговори
КИК преди 11 години
Плевнелиев се сополиви пред света как не го е срам!
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България все още има хора пред които тия слова на Президента-мижатурка може и да хванат дикиш,ама в Щатите да говориш така е пълно и откровено дебелоочие.Да не го подведат под отговорност за умишлена дезинформация там,бе-нашия пързидент
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Море, няма ли?
153
1
 
1
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
До Анонимен 169>Приятелю, ти защо си мислиш, че тези твоите калинки не крадат? Защото се правят на наивници ли? Ако не си се сблъсквал лично с това, поне вестници и интернет не четеш ли? Или пак ще кажеш, че това е пропаганда на Алексей, Станишев, Доган, марсианците и световните конспиратори, които всички дружно мразят Бойко?
152
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
разсипахте страната,народа гладува,никога вече герб
151
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По добре калинки отколкото крадливи до мозъка на костите си лешояди каквито сте от БСП! Между другото това ще са предпоследните избори на столетницата.На следващите избори след 4 години сте аут от парламента--->Просто ви измря електората.
150
0
 
7
 
! Отговори
Гого Идиото преди 11 години
А бре Роско, калинке герберска! Кой ти я написа тази реч? Същите онези дето ти избраха снимките за новогодишнат а реч ли? Посланието ти можеше да е на място за мероприятие в България, ама да говориш на американците: "Ние трябва повече да.....". Срам си ти за нас.
149
0
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
Ох Роско, Роско - гладък си като подметката на ***. Изтъпанил си се пред публика, половината от която не знае къде е България, а другата половина само я е чувала в новините и да им говориш за проблеми с корупция и престъпност у нас? Логиката на тези хора е такава - "щом Президентът обръща внимание на това, значи наистина е сериозно" За тези хора президентът е на пиедестал. Само ние си те знаем колко струваш.... По-добре да ни беше хвалил - това щяха да запомнят.
148
0
 
9
 
! Отговори
Тичайте и гласувайте преди 11 години
"Българската нация е скромна и консервативна,"Най-вече бедна и унизена от българските олигарси, магистрати и политици.
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо медиите крият ,че ГЕРБ напълни залата във Варна със *** , докарани под строй със десетки автобуси ? После платените герберaсти по форумите крякат ,че били "пълнили площдите и залите със симпатизанти " .... ахахахахa
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ви порасне носа, като на Пинокио, г-н Президент.
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен159 ..Само да допълня-Тия думи ,ама същите думи ,Плевнелиев ги беше казвал когато беше министър,както и преди 2 седмици.Явно са част от репертоара.
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По важното струва ми се е какво ще дискутират с представителите на МВФ и СБ?
143
2
 
4
 
! Отговори
ЧУКЧА преди 11 години
Чао засега Отивам да лепя плакати на НФСБ Приятелите от Атака пак са разлепили върху нашите
142
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бъркотията е в главата на любимия ти Президент-цитирам:''Знаем проблемите си,не ги крием и работим за тяхното разрешаване", разбираш ли какви глупости е наговорил въобще? Мисля,че и сам той не знае какво говори.Само помисли малко,след като още един път прочетеш какво е плещил ***.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 149 На кого му пука за какво е там!? По-рано ходеха в СССР сега ходят в щатите и между другото народът няма никакъв кяр от това- освен ...финансовия балон, който тръгна от Уолстрийт.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 150 Пълна бъркотия ти е в главата.
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 154Плевнелиев съм. Признавам си ;)
138
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина не го заслужава, трябва да е далеч по-лош...