България и Русия пак умуват за "Белене"

Искът на "Росатом" може да бъде оттеглен, ако рестартираме проекта
7 юни 2013 16:33,
212
България и Русия пак умуват за "Белене"
Снимка: архив Reuters

Евентуалният рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ отново влезе в дневния ред на разговорите между България и Русия на ниво министри. На посещение у нас е руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски, който се срещна с новоназначения министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи БНР.

По време на срещата си на четири очи двамата са обсъдили някои от енергийните проекти, сред които и за втората ядрена централа в Белене. Според Яновски Русия е склонна да оттегли иска си срещу НЕК, чиято стойност е 1,25 млрд. евро, ако страната ни рестартира проекта.

Само преди дни по време на енергиен форум във Варна вицепрезидентът на руската държавна компания „Атомстройпроект“ Генадий Тяпкин също коментира въпроса със строителството на АЕЦ „Белене“. От неговите думи стана ясно, че "Росатом" ще внесе иска си в Арбитражния съд в Париж до края на тази седмица.

Според Тяпкин оборудването на двата блока е готово и строителството може да започне още през 2015 година.

Припомняме, че проектът беше замразен от кабинета „Борисов“ с мотива, че страната няма достатъчно средства за изграждането на централата. Правителството тогава поиска и анализ от страна на банка HSBC дали АЕЦ „Белене“ ще бъде икономически изгодна за страната.

Като цяло обаче се налага мнението, че решението за изграждането на втората ядрена централа у нас ще бъде политическо, а не на базата на икономическите обосновки.

По време на първата среща на новоизбрания министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и зам.-министъра на енергетиката Анатолий Яновски е бил обсъден още и проектът "Южен поток", става ясно още от официалното прессъобщение на Министерството на икономиката и енергетиката.

Около 70% от подготвителните работи, предхождащи строителството, вече са свършени – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности. Руският гост подчерта признателността си към България, че е една от първите държави, обявили „Южен поток“  за проект с национално значение, което значително ускорява дейността по реализацията му, са коментирали двете страни.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: АЕЦ „Белене”
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
18
 
! Отговори
Базилио преди 11 години
Радетелите за АЕЦ, разходете се до съседна Гърция, там на всеки покрив вече има слънчеви панели. Хората сами си произвеждат ток, излишното продават. Това трчбва да е бъдещето и за нас, ако искаме да ни е по - евтино, саниране и съвременни технологии, не стари руски ядрени самовари. Извадете си главите от зад*ниците, без извинение, и вижте някъде върви развитието.
135
3
 
13
 
! Отговори
ДА ИМА... преди 11 години
Типично за червените юнаци - давай да прозивеждаме каквото и да е, ама защо и за кого не е много ясно.
134
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честито, турците и националистите ни продадоха на руснаците...
133
2
 
15
 
! Отговори
пфф преди 11 години
Да платиш на някой да ти построи ядрена централа и да трърдиш че развиваш ядрената енергетка е като да си купиш Мерцедес и да твърдиш че развиваш автомобилостроене
132
3
 
16
 
! Отговори
БГ! преди 11 години
Сега всички се възмущавате на тази гадост, а във крайна сметка ги оставяте да си гласуват каквото искат и никой не излиза да протестира. За това те си позволяват да вършат всякакви гадости защото никой не ги спира. И какво като се обсъжда тази тема по форумите това няма да помогне....ОТСТОЯВАИТЕ СИ ПРАВАТА НА УЛУЦАТА КАКТО ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ ИНАЧЕ НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ КАКТО ТРЯБВА!!!12 ч. ПРЕД НАРОДНОТО СЬБРАНИЕ НА 9 ЮНИ!!!!
131
7
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
*** продажна!!!!!! На руснаците ли ни харизвате, *** червени!!! Ще ви изметем, помнете го. Българинът търпи до време и после става страшно!!!!!
130
0
 
13
 
! Отговори
val 789 преди 11 години
Предпочитам да построя къща със заем която след 20-30 години ще изплатя и ще остане на децата ми, а не да живея под наем и друг с моите пари да си гради палати!!!!!!
129
1
 
1
 
! Отговори
инженер преди 11 години
Не един път 2 пъти съм инженер, работя за голяма компания и взимам много пари. Няма логика да съм *** обратното е по-вероятно
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До инженерАма може ли да си толкова ***????????И със сигурност не си инженер!
127
4
 
25
 
! Отговори
BG преди 11 години
Ако строиме АЕЦ"БЕЛЕНЕ",кой ще даде милиардите?А какво ще правим тази енергия? Решението ще вземат не икономистите,а политиците ,които ще вземат съответните комисионни, а ще плаща народът!
126
4
 
17
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
123 Брой избиратели на Нац.Референдум - 4,345 млнБрой гласували на Нац.Референдум - 1,405 млн ЗА - 851 000 НЕ - 533 000ТОВА ЛИ Е НАРОДА ОКОЛО 12% ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС В БЪЛГАРИЯ
125
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ИСКА ДА ПОПРЕЧИ НА БЪЛГАРИЯ ДА ПОСТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ
124
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ В ХОД ! КАКВО БЕЛЕНЕ БЕ СЕГА НЕ НИ ТРЯБВА ЕНЕРГИЯ А СЛЕД 5-6 ГОДИНИ ЩЕ НИ ТРЯБВА. КОЙ ЩЕ ПЛАЩА -КОМУНИСТИТЕ ЛИ? ЖЕЛАНИЕТО НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ДА ПРИБЕРЕ ОЩЕ НЯКОЙ МИЛИАРД !
123
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Go West :1) БЕРЛИНСКИЯ ДОГОВОР НИ ГО НАПРАВИ РУСИЯ ОЩЕ СЪС САНСТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР. 2) НЬОЙ СКИЯ ДОГОВОР НИ ГО НАПРАВИХА "ТЕСНИТЕ СОЦИАЛИСТИ/КОМУНИСТИ.С ТОЗИ ДОГОВОР БЯХ НАКАЗАНИ 3 ДЪРЖАВИ ПОСЛЕДВАЛИ РУСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ - ГЕРМАНИЯ, УНГАРИЯ И БЪЛГАРИЯ. 3) С ПОДКРЕПА НА РУСИЯ ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ ЗАВЗЕМАТ МАКЕДОНИЯ И ЗАПЛАШВАТ БЪЛГАРИЯ С ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ,КОЕТО НИ ПРИНУЖДАВА ДА ПОДПИШЕМ ТОЗИ ДОГОВОР . ЧЕТИ,АКО НЕ МОЖЕШ ПИТАЙ !!! НАЙ-ВРЕДНОТО НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ Е РУСКОТО УПРАВЛЕНИЕ.
122
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Одисей 1Одисей 1,не се хаби,няма смисъл.....Тази *** е свикнала да я мачкат,поругават,контролират....Те нямат собствено мнение,те са стадо,което и свикнало да си чака стриженето....
121
0
 
1
 
! Отговори
115 xx преди 11 години
най-важното е да се слагат минуси на исторически факти. На някои хора просто им се иска да живеят в паралелна реалност :)))))
120
38
 
8
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 11 години
АЕЦ "Белене" трябва да се построи!
119
2
 
13
 
! Отговори
samo edno преди 11 години
rusiq si gleda interesite, tova e qsno, a nie 6te lapame bahura, za6to ni davaha nai-skupata gas, za6to.Edva Boiko q namali. Za6to 30 godini ne se postroi tova nenujno ne6to, za6to, za6to dosega ne se zavede delo ot ruska strana, a sega ni plashat 4e 6te go zagubim, za6toto pri boiko im be6e qsno na rusnacite 4e ni6to ne mogat da napravqt. TOVA BG NARODA NQMA DA DOPUSNE VSI4KI NA BUNT!!!! tupi betoneni komunqgi, jabite ot giola pak zakvakaha
118
7
 
24
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 11 години
Русофилите са най-голямата напаст, нанесла най-големи поражения на България. Що се отнася до енергията - в САЩ вече перките не се нуждаят от субсидия - стигнали са пазарни цени. След 10-15 години енергия от ВЕИ ще има в излишък и на цени по-ниски от АЕЦ. С парите за Белене могат да се построят няколко помпено-акумулиращи каскади от ВЕЦ-ове и много по-голяма мощ от ветропаркове. Чисто, без ядрени отпадъци и без зависимост от мракобесната московска империя-от москва, освен диктат друго не очаквай
117
3
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
121 България в периода 1998 - 2008 има постоянен икономически растеж като годишния ръст е между 5 - 8 % нещо фантастично днес , но срещу този ръст който вдига БВП на страната от 20млрд дол на 50 млрд има съвсем незначителен ръст на употребата на електроенергия и това се дължи главно на факта , че всико новопостроено отговаря на съвремените изсквания за енергойна ефективност .