БСП не искали война между институциите

Импийчмънтът е крайна мярка, каза Атанас Мерджанов
Обновена: 6 юли 2013 13:31 | 6 юли 2013 13:27,
132
БСП не искали война между институциите
Снимка: архив, Булфото

Вчерашната позиция на президента Плевнелиев доказа, че България като че ли няма държавен глава, защото вместо обединител на нацията, както е по Конституция, Росен Плевнелиев показа, че е разделител на нацията.
Това каза пред ТВ7 председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от КБ Атанас Мерджанов.

“Веднъж Плевнелиев се изказва срещу правителството, сваляйки доверие от него, втори път срещу парламента, трети път, незачитайки онази част от българските, които не протестират, които може и да не са съгласни със сегашното статукво, но очакват реални действия за преодоляване на тежкото икономическо положение, искат резултати”, коментира Мерджанов. 

На въпрос задава ли се война между институциите, предвид изказването на президента, Мерджанов бе категоричен, че левицата най-малко желае да има война между институциите. "Винаги сме заявявали, че държим на спокойствието между институциите, тяхната стабилизация. Това обаче не следва от действията на президента", каза още народният представител. 

Още по темата
Той подчерта, че нито един български президент в най-новата история на страната не си е позволявал такъв подход. Според социалиста държавният глава се е изкушил да говори за задкулисие, но очевидно той е плод на задкулисие, защото не са били ясни критериите, по които той е бил номиниран за министър на регионалното развитие и благоустройството.

На въпрос дали ще се започне процедура за импийчмънт, отстраняване на българския президент, Мерджанов отговори, че това е изключително тежка процедура, крайна мярка, към която се прибягва, когато са изчерпани всички форми за диалог с държавния глава, който да си влезе в конституционните правомощия. "По този въпрос трябва да има политическо решение, да се произнесе Националният съвет на БСП и парламентарната група", обясни Мерджанов и изрази надежда да не се стигне до това.

Той подчерта, че отговорността да не се налага тази крайна мярка е на самия държавен глава. "Плевнелиев трябва сериозно да се замисли дали ще постъпва както досега - да бъде пристрастен, или ще съумее да постигне баланс първо между партиите в парламента и воденето на диалог с извънпарламентарните сили, защото начинът, по който той сформира служебния кабинет и организира изборите, показва, че не всичко е било наред", категоричен бе социалистът. 

ГЕРБ трябва да свикнат да бъдат и в опозиция, това каза Мерджанов, помолен да коментира днешното изказване на Бойко Борисов, че депутатите му ще се върнат в парламента, ако се свали имунитетът на Волен Сидеров и се определят правила за работа на парламента. Той допълни, че досега ГЕРБ са били само управляващи и това да са в опозиция явно не се вписва във философията им на поведение. Народният представител бе категоричен, че те трябва да уважават парламентарните норми на поведение. "Няма да приемаме ултиматуми. Искаме да водим нормални консултации и разговри с всяка една политическа сила, която е в парламента, в това число и с ГЕРБ, ако те влязат в НС", каза още Мерджанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
7
 
! Отговори
Долу бсп преди 10 години
Да поясня за незнаещите, че т.нар. импийчмънт е от Конституцията на САЩ. Аналогично действие в България е повдигане на обвинение за държавна измяна или неспазване на Конституцията. Решението взема Конституционния съд, а там колкото и да имат някакви пристрастия, то със сигурност не са ***, като тези дето искат оставката на президента. Това е поредно доказателство как бсп и атака вдигат пушилката, а дпс потрива ръце от насъскването между българите. Кой още не е разбрал колко ниско е тройната?
96
5
 
2
 
! Отговори
БСП/ДПС умната преди 10 години
БСП и ДПС - умната. ББ поставя условие да се откажете от АТАКА. Но направите ли тази грешка, одма си отивате. Защото първата му работа е да ви поиска вот на недоверие и да се прекрати мандата на Народното събрание. ГЕРБ се разпада с времето. Новата партия им духа в гърба.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИМПИЙЧМЪНТ НЯМА КАК СА МИНЕ, ЩОТО ТРЯБВАТ 2/3 ОТ ДЕПУТАТИТЕ ДА ГЛАСУВАТ СРЕЩУ ПЛЕВНЕЛИЕВ. ТОВА ОТ БСП ГО ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ, ИНАЧЕ АКО Г ИМАХА ТИЯ 2/3 ГЛАСОВЕ ЩЯХА НА МИГА ДА ГО ПОИСКАТ. ОКВЕН ТОВА ЗА ДА СЕ ИСКА ТАКОВА НЕЩО ТРЯБВАТ СЕРИОЗНИ АРГУМЕНТИ. ХОРАТА ИЗБРАХА ПЛЕВНЕЛИЕВ И ЧОВЕКА ЗАСЕГА СИ ВЪРШИ ДОБРЕ РАБОТАТА. БСП И ДПС ОБАЧЕ ИКАТ ЦЯЛАТА ВЛЕСТ - ПАРЛАМЕНТ, ПРЕЗИДЕНТ, СЪД, ПРОКУРАТУРА, МЕДИИ. ВСЕ ПО-ЧЕСТО СЕ ЗАМИСЛЯМ ЗА НЯКОЯ ТОПЛА СТРАНА! ДОРИ ГЪРЦИЯ Е ПО-ДОБЪР ВАРИАНТ!
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 345И ти си голям ***. Аман от *** в нашата, затова тя е на това дередже.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KUMUNDELI MNOO STE GOLEMI AMI VZEMETE PRIMER OT BOIKO BORISOV NARODA VA MRAZI VE BOKLUCI NEDNI RAZBERETEGOOOOOOOOOOOOOO
92
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До П_ПетровТи не си ***. Ти си голям ***.
91
2
 
22
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Президентът изрази позицията на 85% от българските граждани. Единственото нещо, което обединява нацията в момента е омразата към комунистическите безродни ***, които 70 години тероризират, ограбват, предават и деморализират държавата! Ясно ли ви е гнусни червени *** !?
90
2
 
18
 
! Отговори
345 преди 10 години
Никой неиска БСП , ама те с нахалство, мошеничество и дебелоочие са се настанили в парламента , като *** в панелен блок , и дразнят цяла България ! Касиране на изборите !
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябват 161 гласа в парламента за да се махне президента, което няма как да стане в този парламент обаче се оронва престижа на институцията президент. Чакай дали разбрах всичко що не е от тройната коалиция БСП, ДПС и Атака е грешно омерзено и неправилно и погазва конституцията. А те гласуват като на партийно събрание в парламента.
88
2
 
17
 
! Отговори
dedo преди 10 години
До другара Мерджанов, нескопосаното комсомолско ченге от ентелектуалеца! Нема да можете да си легетемирате парламенто оти сте прости!С тия прости изказвания сте за СМЕХ Горките , голем зор да го легитимирате, щото искате да ни натресете Е нема да ВИ се получи!И не сте прости, ЕЛЕМЕНТАРНИ сте. И вицовете ти не струват!
87
5
 
3
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До Ali Baba Янко Станев е член на ГЕРБ бе :)
86
2
 
18
 
! Отговори
Ali Baba преди 10 години
Вече е ясно кой купува гласове.Във Варна на предните избори БСП купуваше чрез Гуцанов а сега продължават с Янко Станев който е и арестуван. Интересно защо нито една медия не споменава че той общински съветник от БСП
85
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 10 години
КОМУНИСТИТЕ-ВЪН !!!
84
1
 
27
 
! Отговори
цуро преди 10 години
Тъпите *** нямат срам и доблест.Явно без тояги няма да се изнесат от парламента...
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Афтономия за Бургас, Софиянци да си оправят ***!
82
4
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Абе де*илни ***! Вие искате президентът да вземе вашата страна. Да, но президентът е президент на всички българи и тези хиляди, които вече 23 дни са пред лицето ви, искат оставката ви и то основателно, а вие се правите на глухи!
81
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На народа му писна вече, падна му пердето. 23 г. реформи, стягане на коланите, тая криза, оная криза. Какъв е резултата от 23 годишния преход - нито здравеопазване, нито образование, мафия и държава в едно, в София по високите етажи на властта са се оплели като свински черва, вчера депутат от тая партия, днес от друга партия, синовете на бивши комунистически министри вече са министри, и какво от това, че правят гаф след гаф. Пример зам министър Гечев и простотиите, които дрънка. СТИГА ВЕЧЕ!!!
80
10
 
36
 
! Отговори
nero43 преди 10 години
знаеш какво ще последва ако поискате оставката на президента -народа ще излезе този път с цялата си сила на улицата и ще ви измете
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
PRAVILNO DRUGARI , NIKAKVA 6UNUTEVICA . KAKTO SI ZNAETE , TIHO , V NELEGALNOST I KATO V TIHO BLATO DA SI LAPKATE I BAVNO NO SIGURNO BALGARIA DA POTAVA . KAK 6TE DA SKARATE BRA4EDA OT ESNATA ADMINISTRACIA S BRA4EDA OT DRUGATA . TVA VSE EDNO E DA SKARATE BATKO I BRATKO I BORIS VEL4EV S DRUGARQ CACAROV . SAKAN NEDEI . IZA DA IMA PRIEMSTVENOS V KRADENETO VAV VELIKITE INSTITUCII DA NE HVANETE DA PRAVITE SAKRA6TENIA . NIKAKVI SAKRA6TENIA , DAJE MALKO UVELI4ENIE NA LAPA4I
78
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки който не е с тях бива заклеймен! за тях народа е враг ако не с тях