Трудно се намират ръководни кадри в енергетиката

Това се оплака Орешарски на среща с граждански организации
Обновена: 17 яну 2014 20:04 | 17 яну 2014 20:04, Анисия Иванова
47
Трудно се намират ръководни кадри в енергетиката
Премиерът Пламен Орешарски на среща с граждани и неправителствени организации. Снимка: БТА

Няма промяна в позицията на правителството за добива и проучването на шистов газ, каза министър-председателят Пламен Орешарски на среща с представители на граждански и неправителствени организации.

"Шистовият газ остава изключително евтин енергиен източник, но и рисков от гледна точка на начина на добиване. В сила остава мораториумът за добиване. Не обмисляме промяна в политиките по отношение на шистовия газ”, обясни премиерът.

Законовите промени, свързани със защитата на потребителите, както и антимонолното законодателство, са вече в парламента, но има спешни законопроекти като например Изборният кодекс, посочи още той по време на дискусията.

Относно споразумението с американската компания Уестингхаус той уточни, че то е за предварително проучване за изграждане на нов блок на АЕЦ "Козлодуй", а строежът на реактора не е договорен с никого. „Това може да стане само с процедура за обществена поръчка.“, каза Орешарски.

България е в процедура на съдебен арбитраж относно АЕЦ "Белене" и затова се въздържам от коментар на въпроси по темата, допълни премиерът.

По време на дискусията министър-председателят обясни, че разсекретяването на договорите в енергетика е практически невъзможно, защото другата страна в тях не би се съгласила. „Ако обаче има данни за нарушен обществен интерес, се сезират контролните органи и тогава не е необходимо да се търси съгласието на другата страна.“, посочи Орешарски.

Не е лесно да се намерят и назначат ръководните кадри в енергетиката, оправда се той и допълни, че за тези места ще продължат да се търсят подходящи професионалисти.

Лекарствената политика е сред важните теми за правителството тази година, каза още Орешарски. Неговото мнение е, че в звената, занимаващи се с лекарствената политика, има разкъсване - един взема решенията, а друг плаща. Затова са и дефицитите в НЗОК, смята той.

Парите за лекарства като относителен дял от разходите на НЗОК са много спрямо парите за болнична помощ, каза премиерът.

"Ще бъде оптимизирана цялата лекарствена политика и там, където може, ще има централизирани търгове, които да свалят цените на лекарствата. Трябва обаче да се съобразяваме с доставчиците, за да не се стига до дефицит.“, обясни Орешарски.

Той коментира и проверката за разхищение на средства от БНТ и обясни, че тя все още не е приключила. "Някои от изнесените факти се нуждаят от допълнително уточняване”, допълни Пламен Орешарски.

На срещата беше коментирана и кризата с бежанците. „Стриктното изпълнение на плана, който приехме миналата година, дава резултати. Последните няколко месеца преминаващите през границата са сведени до няколко души на ден. В някои дни има отсъствие на каквито и да е бежанци. Капацитетът на държавата отдавна е надхвърлен.”, каза още Орешарски.

На срещата днес в Министерски съвет се взе решение бъдещите срещи между гражданите и правителството да се правят по предварително определени сектори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
До 42 Анонимен преди 10 години
За твоята глупава писанка за енергетиката ни , философското оправдание е некомпетентност!През 80-те години до 1989г. имаше режими на тока , защото потреблението беше много голямо. При изградени генериращи мощности от 11 000 MW , потреблението достигаше до 10 000 MW. Тъй като използваемостта на ел.централите не е 100%, се налагаше понякога режим. Сега потреблението е 6 000 MW, защото промишлеността и икономиката ни е унищожена след 1989г. Затова сега няма режим , но ако има растеж ни трябва ток!
40
0
 
1
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Ей ***?Що обиждаш,нямало кадри?А Овчаров какъв е?Е мошенник е но е кадърен.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе как да нямате !!! Слагате Р.Овч да "руководи" енергетиката и хем имате"кадри",хем енергетиката си остава негова !!!
38
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
не съм комунист,и никога не съм ги обичал,но по отношение на кадрите,имаше създадени,технически училища,техникуми,който създаваха кадри,както на средно ниво,тъка и за по нагоре.24години псевдодемокрация разруши и това,и всичко в полза на чужди държави.
37
1
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
До Анонимен 36Пос^ерко, тези 65-70 г. изградиха най-мощната енергетика на Балканите! И сега могат повече от неграмотните дъвкаджии, които произведе "демокрацията"! Скоро ще си светим със свещи от много "енергетици" като Делянчо Добрев, сегашното ла^йно и разни подобни "експерти", бълвани от платени псевдоуниверситети!
36
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Като няма кадри какви централи ви се привиждат.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Във вашата партия трудни се намират кадри за каквото и да било.Умните и образовани хора вече добре ви познават,а тези над 65,70 год.не могат да работят,могат само да гласуват под стрий.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо да е трудно? ББ как постави един баничар за шеф на АЕЦ - Козлодуй?
33
0
 
2
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
dobrite specialisti sa veche v chujbina i nyama da se varnat dori i sreshtu obeshtaniya za po-dobro zaplashtane zashtoto veche nikoy ne vyarva na izmamnicite politici i oligarsi v balgariya.postepenno ste se doizcedyat mladite i kadarni hora v ramkite na sledvashtite 5 godini.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
викайте вальо топлото и р. овч. - велики експерти
31
0
 
4
 
! Отговори
Не търсят преди 10 години
Трудно се намират ръководни кадри в енергетиката, защото не се търсят.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България без договорка с цел далаверка нищо не става!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чрез добива на шистов газ, американските-еврейски компании укриват химически отпадъци и то от най-токсичните, за нула времен ще направят от земята ни пустиня в ЕС няма да го допуснат, ние сме в ЕС само заради природата и географията, ако беше безопосно Меркелката нямаше да се пазари с Путягата всяка година за цени, ами щяха да дупчат хмелените полета в Бавария и да отсвирят Путин!За нас най-изгоден ще е газът от Русия, но някой трябва да се пазари с тях, а не да им се огъзва за жълти стотинки
28
0
 
10
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
До бай КироС циркове, постановки и сценарии печелят време, време в което бавно но сигурно българския народ се топи.
27
5
 
14
 
! Отговори
Пъзел преди 10 години
Ей, па и нагли бееее.Нали заради вашето кадърно управление хората поеха по цял свят бе, *** нещастен !
26
4
 
13
 
! Отговори
бай Киро преди 10 години
Ама тези ***,май нямат намерение да си отиват??!!
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***!
24
3
 
7
 
! Отговори
ГАЦО преди 10 години
Е как бе ПАЦО ,що раннобудни се търкаляха пред парламента или те за *** за зеле не стават.ПОЛИТОЛОЗИ,СОЦИОЛОЗИ,АНТРОПОЛОЗИ И т.н.250 000 студенти ,умна нация.
23
2
 
13
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Ами трудно се намират! Те се разбягаха по чужбина от плашила като черепарски...
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не си ти когато си корумпиран.