Американците спряха "Южен поток", коментира руската преса

в. "Монд": България спря проекта след критики от Брюксел
9 юни 2014 07:11,
240
Американците спряха "Южен поток", коментира руската преса

Американците спряха "Южен поток" в България, пише вестник "Росийская газета".

Руският официоз отбелязва, че българският премиер Пламен Орешарски е обявил преустановяването на работата по проекта за газопровод, докато бъдат отстранени всички забележки от страна на Брюксел, след среща с американски сенатори.

Още по темата

До последния момент българското правителство отбиваше опитите на Еврокомисията да спре "Южен поток" напълно успешно, посочва "Росийская газета". Премиерът и министърът на икономиката и енергетиката непрекъснато уверяваха колко е важно строителството на газопровода за България. "Визитата на тримата американски сенатори Джонсън, Мърфи и Маккейн обаче показа нагледно, че доларът командва европейската политика", коментира руският ежедневник. "Всичко, за което София възнамеряваше да се договори с Брюксел, просто бе отнесено от американците", заключава "Росийская газета".

Главният редактор на руското списание "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов коментира пред РИА Новости, че въпросът за строителството на "Южен поток" в България не е закрит. "Борбата между страните в конфликта ще продължи", подчертава той.

Според Лукянов Европейската комисия е категорично против "Южен поток", тъй като "той влиза в разрез с линията на съкращаване на зависимостта от Русия". "На България се оказва гигантски натиск от страна на Европейската комисия, която формално не може да спре строителството на (руския газопровод), но предявява много претенции, касаещи конкретни въпроси", обяснява той.

Руският политолог отчита, че "България не е такава страна, която може да се противопоставя сериозно на натиска на Европа", като дава пример с резкия обрат в позицията на премиера. "Борбата ще продължи. За Русия това означава много допълнителни главоболия. Въпросът не е закрит, но той, естествено, силно се усложнява", обобщава Лукянов.

Изправена пред критиките на Запада, България замрази строителството на "Южен поток", пише вестник "Монд".

Френският ежедневник отбелязва, че София е преустановила подготовката за изграждането на руско-италианския газопровод след критики от страна на Вашингтон и Брюксел.

Европейската комисия поиска във вторник от България да преустанови строителството на руския проект за газопровод с аргумента, че не е спазила европейското законодателство. Експерти от Брюксел са очаквани тази седмица в България за разговори с правителството, посочва "Монд".

Вестникът цитира изявлението на американския сенатор Джон Маккейн, направено вчера в София, че Съединените щати подкрепят "усилията на българското правителство да се стреми, с висок приоритет, към енергийна независимост от която и да било страна". Маккейн освен това призова проектът "Южен поток" да бъде осъществен от "организации, независими от Русия".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баба ви Меркел мълчи ,като поср*на не казва нищо Германия е засегната също и търпи загубиТръбите за проекта се изработват Юропайп-немски консорциум един от най големите в бранша ,какво излиза , че ЕС е лицемерна колония на САЩ
16
2
 
2
 
! Отговори
Zashto amerikancite преди 10 години
Zashto amerikancite triabva da spirat iujen potok. Nie niamame li si um v glavite i neznaem li da vzemame nashi reshenia. Yujen potok ako ne otgovaria na prozrachni dogovori i krie tamni strani da se spre, da se koregira spored iziskvaniata i ako vsichko e nared da prodalji , no ako krie mafiotski kombinacii estestveno che shte bade sprian.
15
28
 
10
 
! Отговори
Евродепутат преди 10 години
Как простите и неграмотни *** на Позитано 20 не разбраха едно. България е член на ЕС и НАТО и като такава, тя вече е страна и се съобразява с политиката на ЕС и НАТО. Как не го разбрахте и продължавате да ставате смешни. Разбирам, че ви се плаща , но все пак трябва и нещо умно да се напише. Вече не сме сателит на СССР , това е и е просто , но за умни хора.
14
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евнусите от брюксел се опитаха в/у *** на България но поради естеството си след провала повикаха us подкрепления.Такъв рекет в БГ не имало и по времето на Сталин.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 3Bita karta si ti. I detsata ti shte budat biti. Jestoko, glupako, kolkoto i da se mislish za nedosegaem. Narkotitsite i izvrashtenijata njamat prechui. Da ti e chestito.
12
5
 
18
 
! Отговори
KORUPCIA преди 10 години
Българското правителство само си вкара АВТОГОЛ избирайки без конкурс приближени до ДПС фирми да строят проекта. Те просто само дадоха нужния инструмент в ръцете на ЕС да спре проекта. Няма смисъл да се оправдават, а да подават оставка!
11
3
 
39
 
! Отговори
като оръжие преди 10 години
Брюксел вече използва Джон Маккейн като оръжие срещу България!
10
6
 
52
 
! Отговори
varg преди 10 години
Не трябваше да прекланяте глава пред лицето на американският враг !!!Никога!!!
9
1
 
54
 
! Отговори
най-вероятно преди 10 години
Най-вероятно, Джон Маккейн е казал на Орешарски, че ако Орешарски не спре Южен Поток, Джон Маккейн ще нареди на американското посолство в София, да спретне един въоръжен метеж, като в Киев!
8
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Трима американски сенатори ще посетят тази седмица България, Румъния и Полша, за да ги уверят в подкрепата на САЩ."Е, "увериха" ни.
7
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смятайте какъв натиск е оказан, щом ЕС викна тежката артилерия.
6
38
 
5
 
! Отговори
мен преди 10 години
Долу БКП и СССР
5
37
 
9
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Цяла година умните и почтени българи пишат по сайтовете, че тази тройна коалиция е престъпна и вредна за България. За съжаление всичко се оказа вярно, че и повече. БСП-ДПС-Атака-ДС се оказаха и вредни за Европа. Спирането на Южен поток и Еврофондовете от Брюксел са последния пирон в ковчега на това правителство. Всички опити на троловете на мутреса Моника да плюят по ГЕРБ се оказаха без успех, защото са изцяло лъжливи. Това е истината и тя вече се доказа.
4
4
 
67
 
! Отговори
ЖАЛКИ ТА ЖАЛКИ преди 10 години
не мога да опиша възмущението си от надупеното поведение на така наречения "български" политически "елит"
3
3
 
56
 
! Отговори
ФАШИНГТОН преди 10 години
трябва да бъде сринат за да живеят нормално хората
2
74
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По доброто България винаги да бъде с НАТО и ЕС. Русия е бита карта, много скоро ще бъде наказана заради незаконната окупация на Крим и намесата в Украйна. ОЩЕ ДНЕС ПРОТЕСТИ ПРЕД Н.С. за незабавна оставка на БСП и пред руското посолство заради агресията на Русия в Украйна.
1
5
 
77
 
! Отговори
незнам? преди 10 години
Орешака с какво ли го заплашиха ? Война, Украински сценарий, отцепване на югоизточна България, убийство , геотектонично-климатично оръжие ? Няма да разберем никога , защото нямат топки да си признаят и да кажат истината България капитулира , но да ли всъщност премиера не спаси страната от нещо много по зло и макабрено ? Остава да гадаем