Орешарски: КТБ ще смени акционерите си, влиза държавата

Премиерът се съмнява сегашните собственици да запълнят недостига на средства
Обновена: 24 юни 2014 19:09 | 24 юни 2014 16:16, Веселина Йорданова
105
Орешарски: КТБ ще смени акционерите си, влиза държавата
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че Корпоративна търговска банка (КТБ) ще смени своите акционери, като на мястото на досегашните ще влязат Българската банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВ).

„По същество банката ще смени акционерите си и ще влязат Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете“, обясни премиерът пред представители на граждански организации в Министерския съвет.

Орешарски напомни, че след оценка на активите и пасивите законът изисква да бъдат поканени действащите акционери да попълнят недостига на средства и да осигурят ликвидни средства. Нещо, което се съмняваме, че ще стане, очевидно и цялото общество се съмняваше, затова се създадоха напрежения, посочи премиерът.

Както Dnes.bg писа, Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли 2014 година, след като в петък БНБ постави търговската банка под специален надзор заради недостиг на ликвидност.

Още по темата
Премиерът посочи, че е участвал лично в разработването на схемата от БНБ за поставяне на Корпоративна търговска банка под особен надзор. Банковата система се регулира и надзирава от БНБ, затова водещата роля е на БНБ, а ние активно я подкрепяме в нейните усилия да реши този въпрос, подчерта той.

Орешарски каза, че всички сме били свидетели включително на медийни атаки към банката и е последвала „класическа клиентска паника“ и тегления на депозити, което доведе до необходимостта КТБ да бъде поставена под особен надзор.

„Нито една банка не държи всички спестявания в каса, за да може да ги връща във всеки един момент, тоест под такава угроза може да попадне всяка банка“, посочи премиерът.

Министър-председателят обясни, че задачата на квесторите, посочени от БНБ, е да оценят активите и да преценят дали КТБ е декапитализирана или не.

„Това, че не е ликвидна, виждаме всички, но дали е декапитализирана, предстои да се намери отговор от оценката на активите и съпоставката със задълженията“, каза Орешарски, като допусна, че това ще отнеме поне седмица.

Премиерът декларира, че ангажиментът банката да отвори врати на 21 юли ще бъде изпълнен.

Орешарски уточни, че не знае какви са активите в кредитния портфейл на КТБ, но посочи, че на този етап не бива да се разгласява какво има в него и какво е качеството му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***! Източи фонда, после ще бъдеш линчуван или в затвора в килия с Митю Теляка.НЕКАДЪРНИК
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ти написа третото изречение?
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
може би има в предвид руската държава или новосформираната Доганистан
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ, ***,***,ЧАК ВДЛЪБНАТ.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДЪРЖАВАТА Е РЕКЕТЬОР БЕ ***!
55
2
 
10
 
! Отговори
Наивен преди 10 години
А кога прокуратурата ще разследва ръководството на банката и акционерите за умишлен фалит и умишлена злоупотреба със служебно положение и нанасяне на имуществени вреди в особено големи размери?????????????? НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС
54
4
 
11
 
! Отговори
Пом.квестор преди 10 години
КТБ раздаде частни "кредити" на своите хора и се декепитализира, сега доцентчето ще вкара държавните пари да капитализират банката - гениално - но на наш гръб - болен здрав носи. Защо не направят анализ на кредитополучателите и обслужването на кредитите. Защо явно криминални кредити не бъдет обявени за незабавноизискуеми?
53
4
 
7
 
! Отговори
мечо пух преди 10 години
Та, не разбрах, коя държава ще "влиза" в КТБ? Всеки момент очакваме правителството да си подаде оставката.
52
4
 
15
 
! Отговори
майски дъжд преди 10 години
Това което се случва с ктб е резултат от добре организиран сценарий. Само не ми е ясно чии интереси стоят зад всичко това. Василев стана неудобен за задкадрието и го елиминираха. Кой иска да вземе ктб сега?
51
3
 
9
 
! Отговори
vas преди 10 години
До чекистВие, комунистите, за всичко имате готови отговори. Само да питам : къде във вашата схема са Д.Пеевски и шефа на КТБ , раздаващ лоши кредити на фирми-фантоми? И друго- къде трябва да стоят "държавните кинти" - в офшорки на Карибите?
50
3
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
"Орешарски уточни, че не знае какви са активите в кредитния портфейл на КТБ, "Е как ще купува тогава с държавни пари нещо, което не знае колко си струва ?При обявени 2% лоши кредити на КТБ, защо се оказва, че свързани фирми на Цветан Василев без дейност, без активи имат изтеглени милиони кредити от банката , многократно надвишаващи собствения капитал на КТБ?
49
4
 
6
 
! Отговори
Petyr Paunov преди 10 години
Май заради това беше целият фарс. Искаха ктб да си смени собствениците. Явно е че се готви някаква голяма далавера
48
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия унищожиха държавата за една година...Язък за затегнатите колани и лишенията на тиквата,благодарение на които поне бяхме стабилни...Не съм вярвал,че след тази историческа вълна на недоволство през началото на 2013,тези *** ще подходят толкова свръх нагло
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Parite samo v BurkanBank. Valutnia bord pane li balgarskia lev shte se stopi .
46
2
 
18
 
! Отговори
Дебелия преди 10 години
Какво значи това, че банката ще отвори врати на 21.07? Ще имаме ли достъп до парите си?
45
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега правителството ще изтегли 2 млрд. лева заем за да спасява банката на мафията
44
4
 
13
 
! Отговори
Dora Yankova преди 10 години
Въпросът тук е защо държавата допусна подобно нещо и защо тя бе използвана като бухалка срещу банката?! КОЙ си поръча този сценарий?!
43
12
 
18
 
! Отговори
чекист преди 10 години
До АнонименНе Орешарски го докара, а този който вкара над 50% от държавните кинти в банката. Ако не знаеш кой е давам ти джокер. Прочел е една книга и аватарът му е заглавието на книгата. Роден е и живее в селце около София прочуто с минералните си извори. Ако не ти стига , позвъни на приятел:)
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски, пак наруши законите в ЕС
41
3
 
7
 
! Отговори
borkoslav преди 10 години
Тя пък държавата все едно има ресурса или това бе сценария?! Май накрая ще се окаже, че има много общо с Южен поток. Не разбирам защо се отписват останалите инвеститори, оманците например.