Лекарите малко, болниците много! Как става това?

Някои приемали здравеопазването като бизнес, не като професия
29
Лекарите малко, болниците много! Как става това?
Снимка: Булфото, архив

Националната здравна карта може да бъда готова още този месец, смята зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Според него тя ще може да се пребори практиката – на здравеопазването да се гледа като на бизнес.

Още по темата

"През последните години непрекъснато говорим за това, че броят на лекарите в България намалява, в същото време броят на лечебните заведения се увеличава. Това е феномен. Безспорно има някакво противоречие в цялата тази история. Нека през здравната карта да поставим началото на прехода от здравеопазване като бизнес към здравеопазване като грижа за здравето на хората, защото това трябва да бъде водещото в цялата система", коментира той пред БНТ.

Той призна, че в момента "някои хора гледат на здравеопазването като на бизнес, а не като на призвание, на професия".

Колкото до опасенията от закриване на заведения и практики, д-р Шарков беше категоричен, че за последните 10 години няма фалирало лечебно заведение.

От вчера са започнали и преговорите с Българския лекарски съюз и НЗОК по Националния рамков договор.

След неговото подписване и след разпределяне на 300 милиона лева от резерва на НЗОК ще бъде гарантирано, че няма да няма лимити в основния пакет, когато заработи системата на базов пакет и допълнителен.

Д-р Шарков коментира и данък "Чипс".

"Въпросът с вредните храни различните страни са решили по различен начин и България ще го реши, защото това е пътят, по който върви целият свят, Световната здравна организация призова всички държави да предприемат действия в тази насока", посочи той.

Зам.-министърът увери, че е много по-важно здравето на хората, отколкото постъпленията в бюджета.

"В Унгария ефектът от мерките е промяна в рецептурата на тези хранителни продукти, което има отражение върху здравословното състояние на хората. Законопроектът ни е в много голяма степен подобен на унгарския, все още не е внесен в Министерския съвет, предвиждат се още обсъждания и дискусии", заяви д-р Шарков.

В законопроекта е предвидено, че средствата, които ще постъпят от този данък, да отидат в три основни направления, едното от които е здравното образование, начинът, по който трябва да се храним, другото е състоянието на физкултурните салони в училищата, за да могат децата да спортуват в по-добри условия и третото направление е майчино и детско здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
4
 
! Отговори
призвание преди 8 години
Лекарския труд е призвание и хората работещи в системата са компетентни и всеотдайни ,Но когато се влиза в кабинетите с немотивирано искане за направление "за Някъде "без информация за оплаквания и без готовност за клиничен преглед нещото яко се опорочават.Или втората възможност ......преглед , разговор , пояснения и в края ....искане за Прословутото "Второ мнение" .......вервайте ми Това си е антимедицина от всякъде....Това създава хаоса и влече преразход на ресурс без полза за болния
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички наши държавни системи - здравеопазване, образование, администрация,полиция, армия, съд - са опоскани,неефективни, корумпирани, бюрократизирани и недофинансирани, непрофесионално ориентирани и бездушни, за разлика от хората работещи в тях - но нищо не може да се промени от тях, а властимащите не искат да чуят."Вождове много, индианци малко", нека шефовете да дават 12ч.дежурства, без съботи, недели, Коледа, Нова година и т.н.за 680лв.и 20ст.нощен труд.
24
0
 
4
 
! Отговори
???? преди 8 години
"бизнес" означава Работа!!! Да не натоварваме думата с негативен смисъл.В този дух Бизнес като *** дума е производството на вредни храни......най- нормалното е да се създадат стандарти ида се забранят вредни добавки като аспартам например , като натриев глутамат и т н Това убива бавно и постепенно,но сигурно.......
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щяло да има образование за това как а се храним а пари да си купим тези здравословни храни има ли .Нашите баби и дядовци някои от които са преживели и двете войни достигнаха до дълбока старост ,защото се храниха с български продукти След като затриха бълг.земеделие и *** и пульо ми внася всякакви храни незнайно как узрели сьомгата стана нац.ястие а политиците се гушат с комисионни Виновни са лекарите е това е извода УРА.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие сте лесни, като няма лекари, се лекувате сами, ама ако свършат и кyрвите, кaкво ще правиме незнам.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе кво толко се пените, не мога да разбера? Мразиш лекарите? Били корумпирани, убийци, измамници, търговци, престъпници...? Ми не ходете на лекар, бе! Има врачки, баячки, билкари, знахари, гледачки...! Що не ходите при тях? Там си плащате тарифата, без много хрън-мрън, лекуват ви и сте доволни! Къв ви е проблема?Аз така не вярвам на полицията и не ползвам услугите им. 10 пъти са ме обирали, на полицай не съм ходил. Един път успях да намеря крадец, сам и му го върнах и за 10-те обира..
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаш болница, имаш кран и точиш. Друго обяснение няма.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13Освен това, тези, които работеха в провинцията, при трудни условия, освен добавки към заплатата, имаха различни привилегии. И прекрасни условия за специализация. За 25 години "демокрация" всичко хуманно, прогресивно, достойно за човека се разруши, методично, стратегически. Зъзнем, умираТ ни по и БЕЗ "ПЪТЕКИ" алчни здравни структури, античовешки правила, а реформаторският гений Москов ще ни приема в болница с ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ - КАТО ПРЕСТЪПНИЦИ. Но престъпници са негови колеги
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно! Търговци на живот, както исташ го наричай! Нема паре, нема здраве и мреш! Акощеш!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха хато да го викаш на майкaти у дупкaта, за да чуваш ехото!Информирай се бе Гьобек, после приказвай!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15Човече, не знам, кой си, какйв си, но това е най-мъдрото и точно определение от 26 години, не само за лекарите (от тях има и хора), а за цялата ни човеконенавистническа, изнудваческа, некомпетентна, садистична здравна система - ТЪРГОВЦИ НА ЖИВОТ!Господи - ТЪРГОВЦИ НА ЖИВОТ!
15
3
 
7
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименХА ХА ХААААААААААААА ЕДИН МЛАД ЛЕКАР ПОЛУЧАВАШЕ 140 ЛВ.,А САНИТАРИТЕ 120.РАБОТНИЦИТЕ ПОЛУЧАВАХА МИНИМУМ 500-600 ЛВ.СЕСТРИТЕ ПОЛУЧАВАХА 180 ЛВ.,ЛЕКАРИТЕ С ПОВЕЧЕ СТАЖ 210,А ЗАВЕЖДАЩИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ 230.ПАЦИЕНТИТЕ НАУЧИХА ЛЕКАРИТЕ ДА ВЗИМАТ ПАРИ,ЗА ДА ИМ ДАВАТ ПОВЕЧЕ БОЛНИЧНИ,А СЕГА РЕВАТ!
14
2
 
7
 
! Отговори
008/ преди 8 години
До АнонименА ОТ КЪДЕ ЗНАЕШ,ЧЕ ВСИЧКИ КАДЪРНИ ЛЕКАРИ ,КОИТО СА ЗАМИНАЛИ ЗА ЧУЖБИНА,РАБОТЯТ ТАМ КАТО ЛЕКАРИ ?!РАЗХОДИ СЕ МАЛКО ПО НА ЗАПАД ОТ ТРЪН И ЩЕ ВИДИШ КОЕ КАК Е.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като им разрешихте да са ЕТ - еднолични търговци на живот, как ще е по друг начин?
12
0
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 8 години
Забравили сте да споменете и полицаите!!Тази държава върви много качествено към пропастта.След 20 години картината в България ще е УжЪсссс :)))
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекарите по време на соца, получаваха 5 пъти по-големи заплати от един работник! Не бъркайте нещата, правите грешните сравнения!
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така, всичко е пари! Когато лекаря влезе в супермаркета и си вземе всичко безплатно, тогава и вас ще ви обслужва безплатно! До като не става тоя номер, няма начин да минавате метър, може да сте сигурни! Всичките кадърни лекари са в чужбина, там се грижат, за пациентите си и правят всичко за тях! При вас останаха мърльовците! Който не може да вдене проблема, си е за негова сметка, остава му единствено избора да мре!Господ здраве да ви дава, щото иначе сте го загазили!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги лекарите са били рушветчии . Само , че при социализЪма носехме уиски и луканки , а сега пари та да си избират марките . Това се отнася за 90 % от лекарите , защото ме е срам да напиша 100 % .
8
1
 
5
 
! Отговори
Д преди 8 години
Нема как да стане за лекар да учиш 5-6 години, после в БГ да ти предложат 500лв заплата, а в първия кол център 1000лв. В Германия заплата на лекар под 2000 евра няма, затова всички бг лекари заминават. Елементарна логика.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ганьовският манталитет тук е въпрос на чест и повод за гордост, за това и не остават млади лекари, те искат да лекуват хора, а не да се разправят с ***.