С реформи трябва да се върне чувството за справедливост

Демографската криза, ромите, престъпността тревожат ПФ
Обновена: 7 мар 2016 17:10 | 7 мар 2016 17:07, Камелия Цветанова
15
С реформи трябва да се върне чувството за справедливост
Снимка: Прессекретариат на президента

Българските граждани очакват конкретни резултати от предприетите реформи в редица сектори, които да възстановят чувството за солидарност в обществото и доверието в държавните институции.

Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и съпредседателят на Парламентарната група на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, които разговаряха днес на "Дондуков" 2.

Срещата се проведе в рамките на Месеца на политическите консултации на държавния глава с парламентарно представените политически сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата бяха единодушни, че гарантирането на независимостта и прозрачността в работата на правосъдната система, противодействието на корупцията и повишаването на стандарта на живот в България, са водещите теми за българските граждани. 

"Политическата стабилност в страната трябва да бъде съхранена", заяви държавният глава.

Президентът посочи, че парламентарно представените партии е важно да се обединят около приемането на "силно антикорупционно законодателство, което да докаже, че времето на политическите декларациите е отстъпило на действията".

Росен Плевнелиев благодари на политическите сили за постигнатия през 2012 г. консенсус за приемането на пакет от закони, които да регламентират дейността на службите в сектор "Сигурност" и призова за политическа воля и конструктивен диалог и по отношение на реформите в другите сектори.

"Много важно е да използваме постигнатия консенсус за приемане на Целите за развитие на ООН до 2030 г. и да създадем собствена национална програма за развитие с дългосрочен хоризонт", посочи президентът.

Като особено остри проблеми, Красимир Каракачанов посочи демографската криза у нас и тенденцията на маргинализация и социално изключване на големи групи от българското общество.

По думите му липсата на адекватен достъп до здравеопазване и образование е фактор както за неспособността на много хора за последваща икономическа и обществена интеграция, така и за нарастване на битовата престъпност. Според съпредседателя на ПГ на Патриотичния фронт са необходими и допълнителни мерки за повишаване на сигурността в малките населени места, както и от промени в осигурителния модел, които да стимулират преди всичко отговорното родителство в България.
 
Конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка и засиленият миграционен натиск към Европа продължават да генерират риск за сигурността на европейските държави, беше посочено на срещата.

Обща беше позицията, че ЕС трябва да засили охраната на външните си граници, както и да разграничава търсещите убежище от военните конфликти от икономическите мигранти. Държавният глава припомни, че България е единствената страна член на ЕС, която спазва напълно изискванията за регистрация на влизащите у нас мигранти и е необходимо това да бъде направено и от останалите европейски държави.
 
По време на срещата Красимир Каракачанов призова за провеждането на обществен дебат за въвеждане на военно обучение за българските граждани и подчерта, че предстои Патриотичният фронт да внесе в Народното събрание законодателен проект по този въпрос.
 
Обща беше позицията, че България се нуждае от енергийна диверсификация, която да повиши сигурността в доставките на енергийни ресурси и да осигури пазарни цени на закупувания природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Какви хубавци -- да им се ненарадваш ! Ако са коне -- по 50 илядо ще струва всеки- най-малко!!Забележете - граждани български - никой от БГ политиците не обелва и думичка за предстоящия РЕФЕРЕНДУМ ! Колко му е мълчешком - по балкански, по нашенски - да го подминат ! ..... Младите и образовани хора, колкото и да са умни, са подвласни/ по природни, човешки закони/ на амбициите и страстта. Политиката морални хора не търпи ! Алексадър Стамболийски е пример в нашата бурна история !!!!!!
9
0
 
5
 
! Отговори
Боян преди 8 години
С БЪЛГАРОУБИЙЦИ И ПОЛИТИЧЕСКИ РЕЦИДИВИСТИ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ... плевнелиев ! ''Времето е с нас и ние сме във времето'' -ВАСИЛ ЛЕВСКИ .
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прегреших,Господи!Гледах поп-фолк,ама наистина за пръв път в живота си.Аз и порно съм гледала,ама не беше толкова брутално!Луцифер изобщо да не се притеснява.Поп-фолк поколението ама никога няма да скача по площадите по политически причини.Аз се чудя защо няма млади лекари!От тези само мед.сестри стават,ама не за болнично лечение.Фройд завалията пише за сублимация на еротичната енергия в социална такава.Няма такава сублимация!Хората си карат на чиста порнография.
7
0
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Това реч за 3-ти март ли е или повода е друг?
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо и задължително да се реформира политическата каста.Лустрация задължително.От там нататък всичко друго.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОСТАН ?
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Формулата на българската демографска криза е-изнасяме висшисти,внасяме диваци на фона на един стабилен и много добър коефициент на раждемост на българката.Логичният въпрос е защо?Защото алчните и некадърни БГ олигарси не искат и не могат да заплатят достойно труда на българина.Изходът е да изкупят България чужди бизнесмени само да не са турци или араби.
3
1
 
13
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Ще потърпим още 19 г. и пак ще крещим ,,Времето е наше". И новите пак ще лаят - заповаме реформите. Само,че тогава ще скачат внуците,ние ще им се радваме отгоре. БЛАЖЕНИ СА....
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може и само да се изплюеш - май само това заслужават.
1
2
 
24
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Не знам да се смея ли, да плача ли.....