Аврамова призова в НС: Не демонизирайте пернишкото ВиК

Депутатите й възложиха да изготви закон за сектора заради кризата
Обновена: 13 дек 2019 14:59 | 13 дек 2019 14:20, Камелия Цветанова
18
Аврамова призова в НС: Не демонизирайте пернишкото ВиК
Снимка: Булфото, архив

Водната криза в Перник стана тема за пореден дебат в парламента, но този пък законотворците възложиха на регионалния министър Петя Аврамова да изготви закон за сектора.
 
Разискването по въпроса беше по инициатива на БСП. Социалистите настояваха до края на март законът да бъде готов.

Ивелина Василева от ГЕРБ обаче предложи това да стане до 15 май, когато да бъде пуснат за обществено обсъждане, защото вече се работи по нормативния акт.

Още по темата
Така че мнозинството в НС възложи на министъра на регионалното развитие до 15 май 2020 г. да подготви и да обяви за обществено обсъждане проект на Закон за ВиК, който да гарантира дългосрочно решение на проблемите в сектора, в това число социална поносимост на цените на ВиК услугите и въвеждането на водни помощи, качеството на услугите и осигуряване на допълнителни финансови инструменти за увеличаване на инвестициите в сектора и повишаване на контрола по тяхното изпълнение.
 
Министърът трябва да информира два пъти годишно - през юни и декември, НС за напредъка по изпълнение на Плана за действие за изпълнение на мерките към Стратегията развитие и управление на ВиК за периода 2014 - 2023 г. и при необходимост да предложи на МС актуализация на стратегията.

От ДПС пък искаха да се оптимизира щатния състав на ВиК дружествата и да се информира на НС в срок до 6 месеца и за ежегоден отчет на реинвестициите във ВиК сектора по всички направления в дейността им. Това предложение обаче беше отхвърлено.
 
А според Петя Аврамова Стратегията за развитие на ВиК сектора е добре разработен документ, с участието на много политически сили и на този етап не е нужно тя да се актуализира и тя ще важи до 2023 година.
 
Сред основните цели на стратегията са ВиК отрасълът да достигне съответствие с националните и европейски екологични изисквания, отрасълът да е екологичен, финансово и технически устойчив, цените на ВиК услугите да са социално поносими, а качеството на услугите и ефективността на ВиК операторите да съответстват на добрите европейски практики.

Оказа се обаче, че не е осигурен пълният размер на необходимите финансови средства за сектора.

Стратегията предвижда 11 млрд. лева за периода на действие, като част от средствата са по европрограми.

Така че за Аврамова основният проблем в сектора е недофинансирането.

По темата с водния режим в Перник министърът призова да не се сатанизира ВиК дружеството и да се позволи на работещите там да се справят със ситуацията и посочи, че е опасно този проблем - в Перник и в други населени места, да се политизира. Тя апелира към обединени усилия за решаване на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Декларация на НСК - преди 4 години
От НСК Националната Служба на Крематориумите в БГ разасняват, че ще отказват да кремират тела от които преди да ги метната в пещаа не са отстранени ботоксите, филерките и силиконуткините цецки.Както се казва в комюникето тези синтеттики зафащът по скарите и после какво праиме, допълват работниците. Решение е всеки умрел да си носи нова скара, да нема после тва в урната онова от оная ли е или от още по-оная/онея или оньо
15
0
 
1
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 4 години
Чакаме .Прокуратурата в Перник се Произнесе че тази Жена е Престъпник .Документите са Изпратени на Спец Прокуратурата .Та те са Откраднали СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЕВРА от ЕС - Прокуратурата в Перника е Посочила за Престъпници - Аврамова , Лиляна Павлова и Нено Димов .Чакаме в Перник до 19 Декември - на 20 и 21 Декември Затваряме Кръговото на Магистрала Люлин Даскалово . Няма да позволим Престъпниците да отидат в Гърция за да си изкарат Празниците . Да върнат ПАРИТЕ .
14
0
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Па оти не одите у Перник да живеете с Бойчето?!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за едните няма чист въздух, за другите - вода. мутрите съсипаха държавата и най-вече Лойко и Дебелян!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кога ще разберете, че тия хора няма кой да ги накаже?!? те са недосегаеми. на тази територия законите важат за овцете, не за дупетати и министри...
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, калинките на тлъстия плешивец Бай Тиквун изпили и тоя язовир.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам, кой е виновен за тази трагедия , НО... в 21 век да допуснеш един град от 100 000 жители да останат без вода е пълна идиотщина !!;) Тези хора трябва да поискат някакво обяснение от Главанака който ще си купува НОВ самолет , а те са без вода !!!;)) Тези всичките опоменати в статията са в един или друг начин подчинени на ГЛАВАНАКА!!!;)) Той да отговори защо е така и да видим кой ще е виновен сега освен НЕГО!!!;))
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази защо все още не си е подала оставката. Когато спре водата в Делта Хил в Рударци, точно в този момент ще падне Боко3
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е как да не се политизира въпросът, като вие назначихте по политически принцип най-големите некадърници за началници на ВиК-то? А областната управителка на Перник пък да не говорил - личното протеже на Цвъко Многоапартаментния да не би да е на професионален принцип назначена?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ша въртат и сучат и накрая виновни ще излязат обикновенните хора.В БГ е така от векове!
6
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДианаЕ, не всички са класни специалисти като тебе.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом са виновни тези двамата министри, Ненов и въпросната Аврамова -ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР!ДРУГО РЕШЕНИЕ НЯМА.ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАКОНИТЕ НА РБ И ВИНОВНИТЕ ДА ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА А НЕ ДА СЕ РАЗХОЖДАТ ПО СТУДИЯТА.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха, тая от нищо не разбира, ама беше много послушна като областен координатор на ГЕРБ във Враца и Баце я воздигна в ранг министър.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екшън планове без изпълнение. Гарантирано от Борисов-Станишев
2
1
 
18
 
! Отговори
Диана преди 4 години
Виновните са в МРРБ, КЪДЕТО ВСЯКА СЕДМИЦА ПОСТЪПВАТ СПРАВКИТЕ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ ЗА ВОДОСНАБДЯВАНЕ.Но там няма специалисти, а само политически коректни кадри, които явно не се вълнуват от тези цифри .И са длъжни да подадат оставка - затова взеха главата на невинните.
1
1
 
24
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Па то ВиК-то не е виновно виновни са шефовете му и шефовете на шефовете и т.н., и се стигне до министрите. Както винаги у нас виновни нЕма да има и започва да се мисли и да се пишат стратегии след като каруцата се обърне.