Херо Мустафа: Желаем силна и просперираща България

За първи път страната ни е посетена от толкова голяма US-делегация
Обновена: 8 яну 2020 13:44 | 8 яну 2020 10:26, Веселина Йорданова
103

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си, от което ще има полза българският народ. Това увери американският посланик Херо Мустафа при откриването на конференция с премиера Бойко Борисов.
Още по темата

Това е първият кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ.

"Желаем силна и просперираща България, защото сме искрено загрижени", каза Мустафа и допълни на чист български: "Тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори".

Помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл отсъства от днешната среща, защото е трябвало да остане във Вашингтон и да работи по проблемите в Ирак, обясни Херо Мустафа. Въпреки това сега у нас е най-голямата американска делегация, която е идвала до момента.

Година и половина са подготвяни днешните разговори, даде да се разбере премиерът Бойко Борисов. Днес ще се проведат пет сесии и ще бъдат обявени споразумения в областта на енергетиката, сигурност, отбрана, ще бъде обсъдена отмяната на визовия режим, развитието на 5G мрежите, икономическото сътрудничество, върховенството на закона.

Добросъседството и мирът са ни били пример. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток, посочи Борисов. По думите му Иран, Ирак, Сирия са много близо до България, това е сложен регион, а когато се изстрелват ракети, не е най-мирното време.

Войските на НАТО там стабилизират крехкото положение, но ще се съобразим с решението на иракския парламент по въпроса, посочи премиерът относно позицията на страната ни.

Във фокуса на форума ще бъдат установените отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Ще се постави акцент също върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономическите отношения между България и САЩ.

През 2018 г. беше отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36%. Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база.

В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
????????????........................... Я ВЪН ОТ МОЯТА РОДИНА-БЪЛГАРИЯ !
92
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Херо Мустафа: Желаем силна и просперираща БългарияНе,не желаете,другари нагло-американци.Вие желаете България да бъде плацдарм за бъдеща война срещу Русия.
91
2
 
6
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Краварите навсякъде сеят войни и разруха.Да си ходят и никога повече да не стъпват у нас.На изпроводяк да минат през гробищата на София ,Враца ,Кюстендил и Г.Оряховица.Там лежат костите на над 2000 невинни жертви на тяхната агресия и жестокост.
90
3
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 години
НЕ НИ ТРЯБВА ДЪЛБОКОТО ВИ СЪТРУДНИЧЕСТВО ВЪН НАТО ОТ БЪЛГАРИЯ ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН СВЕТОВНИ УБИЙЦИ
89
1
 
6
 
! Отговори
Корен квадратен преди 4 години
Ваше Превъзходителство, Благодарим за пожеланията, но Руснаците Не желаят това да се случи. Техният слуга с прякор на зеленчук добре работи по въпроса.
88
3
 
5
 
! Отговори
Вие преди 4 години
Затривате Българите и им пожелавате по бързо затриване.Слуги на Сорос .
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснете от ваще ракети на 15-20 човека и ще стане работата.
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога колонизатора е искал в колонията да са добре?!? Това е абсолютна откровена лъжа. Трзи ни искат слаби, разединени и лижещи подметките им. Също като го искат и руснаците, германците, французите, англичаните и турците. Лицемери!!
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо стратегическо партньорство,после Белене, историята се повтаря.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тц,тц,тц....., бедната женица!!!Хем ХерМо, хем Мустафа!Мъкааа, мъка.......
83
1
 
10
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Не говоря за външен вид,самото и излъчване е лицемерно и неприятно.На такива в училище им казвахме"мазните",гледа те ,усмихва се и те лъже в очите.
82
0
 
3
 
! Отговори
А бе преди 4 години
До ХаХеро-то вина няма!Като за БГ-толкоз.Иначе в администрацият им е пълно с грозни жени.Тая поне е доста образована.Като си спомня Джен Псаки-леле мале!
81
0
 
10
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
През 1998-а излезе един доклад на ЦРУ,в който се казваше,че перспективни нации на Балканите са турците и албанците и с тях трябва да се работи,а неперспективни са сърби,македонци и българи...Та американската позиция си е ясна от едно време.
80
1
 
8
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Много неприятна визия .
79
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Верваме!
78
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
повтаряме същата грешка като в 1941 закачихме се на оста рим Берлин токио сегапак повтаряме сащ нямат приятели а интереси всичко ще ни излезе през носа
77
0
 
15
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
янките държата кравата вързана ,гладна, жадна , мокра и на студено .. от нея само доят млякото до кръв и и пожелават .. Желаем да си силна и просперираща , защото сме искрено загрижени...
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя само името като си каже и се чудим американка ли е тази посланничка.
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо най-накрая не спрете да се месите в политиката на другите държави. Ако, някой се опита да се меси в политиката на САЩ перкото Тръмп веднага обявява дадената държава за санкции. Гледай те си вашата държава, заради САЩ навсякъде сега има войни.
74
0
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ясно - изпратили са Херо Мустафа в България с мисията САЩ до 4-5 години да имат военни бази у нас...