ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията

Сред тях връщане на казармата и образователен ценз
14 авг 2020 14:17, Красимир Ангелов
128
ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 6 основни неща, които да бъдат променени в Конституцията, се обявиха от ВМРО, след като премиерът Бойко Борисов поиска в официално изявление да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията.

Войводите настояват за образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Още по темата
Тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено, се чете в позиция на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов във Facebook профила му.

"Напомняме, че нееднократно войводите са заявявали, че чуват разумния, необременен от задкулисни интереси глас на протеста. Неслучайно от години ние от ВМРО говорим за това, че прозрачността на изборния процес и неговата философия стоят в основата на демокрацията", смятат от една от партиите в Обединените патриоти.

Според изявлението е крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. "Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор, а задължителното гласуване омаловажава купените цигански гласове и корпоративния вот", казва още Каракачанов.

Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да се обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения. Според основния закон образованието в България е задължително до 16-годишна възраст.

"Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне минимално ниво на образование или да представи сертификат за преминат обучителен курс, който да гарантира възможността на лицето да прави информиран политически избор, то той не би следвало да има правото да избира", категорични са от ВМРО.

Според тях задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Институтът на семейството пък трябва да бъде гарантиран и да „има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол“, заявява още лидерът на ВМРО.

"Тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка", смята военният министър.

Според него трябва да бъде отворен дебата за увеличаване на правомощията на президента независимо кой представлява институцията. "Президентът трябва да има право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителствата и др.", се чете в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 3 години
Къде продават чесало за прасе?
71
0
 
3
 
! Отговори
GG преди 3 години
Образователен ценз аланколууу....Като иде на избори да вземе един химикал и в празното поле да напише собственоръчно..." Аз долуподписания Макарон Тепсиев с егн 43434343... гласувах. Дата и подпис.Ако това не може, не номерца, не хиксчета ... кви концепции кви размисли...! Капиш? ..
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко от тия байрактарки от МВРО са ходили в казарма ? като искат - те да ходят !
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече муцуните ви да не съм ги видял! Отдавна не се за слушане!Търпяхме ви крадливите ненаядни гуши и шкембета, псевдо патриоти!Отвратително!Ей, власт, та власт...Таман таласъмът се подреди с туризма.Откъде изпълзяха тези змии и лешояди?Не разбирате ли, че никой не ви иска повече, за да ни крадете и мачкате
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта им е да се държат за кокала ! Като искат казарма, да пратят там Сиди, Контрера, Джимбазки и останалите ***
67
7
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Подкрепям. Но бих добавил : за да получи право да гласува - две годишна служба в армията, независимо от пола.
66
1
 
5
 
! Отговори
до 65 преди 3 години
До АнонименМи прати децата да се бият с римляните, докато върхушката трупа килограми. Ще им осмислиш живота
65
1
 
10
 
! Отговори
Виготура преди 3 години
Значи някой примерно с основно образование, който бачка честно и изкарва пари и плаща данъци и субсидии на държавата няма да има право да гласува? Голям смях ще падне.
64
5
 
16
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
И аз съм служил 2 години в казармата.На практика нищо не правех полезно за никого,но така беше-трябваше 2 години да кибича там,да чакам да се минат 2 години.Занимавахме се по цял ден с глупости.Научих се да марширувам,да козирувам,да си гладя дрехите като ги сложа под дюшека и спя върху тях,да цикля паркета с топка от метални стружки застъпена с крак,да се бръсна на сухо.Но после нищо от това не ми трябваше.След като се уволних имах вид на подивял индивид когото всички гледаха странно.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха косплеърите много са си повярвали.
62
1
 
7
 
! Отговори
смях преди 3 години
Праси, не предложи ли и луканкаа да е безплатна.
61
6
 
15
 
! Отговори
3M преди 3 години
Бих застрелял всеки, който се опита да върне ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА служба!
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам нищо за закон за лустрацията. Нищо за дистанционното гласуване.Нищо за защита на закона за свободното изразяване.Нищо не виждам.Оставкаъ
59
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Оглупял народЕ бял господар, ако е с една рота римляни не може да се справи, какви претенции може да има към живота?Били сме в казарма, оцеляли сме. И инциденти е имало, но се е продължавало напред.
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така хора без средно без право на гласуване!За тези които нямат основно 2г казарма ,а за тези без средно 1г
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До смяхИ кое да му е ценното, ако не е полезен за обществото? Какво значение има чий точно син е? Винаги съм казвал, че бих помогнал на всеки младеж или девойка, стига да имат потенциал за развиване. Без значение чии деца са.Има три нива на личностно развитие.Ниво 1. Дом, семейство, заплата, личностно оцеляване.Ниво 2. Група, интереси, обществен живот. Ценностите от предишното ниво са засенчени.Ниво 3. Идея, ценностна система, управление на масите. Хората са бройки.Всеки е на своето ниво
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво е този цирк? Половината от тези предложения са явна дискриминация и няма как да станат, докато сме в ЕС. Ако искат излизане от ЕС, така да си го кажат.
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Войводите настояват за образователен ценз"За какво образователен ценз? За право на съществуване?И какъв ценз - професор? И без това малко остана, според слухове ..
54
3
 
14
 
! Отговори
Оглупял народ преди 3 години
До Казарма? ДА!Като иде в Каракачанската прехвалена казарма, ти наясно ли си , че вече половината население е ромско. какви веселби ще са. Наясно ли си колко инциденти стават и без да има толкова войници в казармите. А имаш ли представа, че материалната база на тия казарми е разрушена отдавна и ще трябват години и много, много, напразно хвърлени средства докато това стане. И кой ще се възползва от малкото останали грешни деца в държавата? Да не говорим, че много емигрираха именно затова.
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази пък донаборна служба защо?!?!