България има три искания към Р Северна Македония

Ще приеме ли Зоран Заев анекс към Договора за добросъседство?
11 дек 2020 19:05, Екип на Bulgaria On Air
73
България има три искания към Р Северна Македония
Снимка: МВнР

Основното искане на България към Скопие е изработването на пътна карта към Договора за добросъседство.  Заради обвиненията на съседите ни, че отричаме македонската идентичност, външно министерство е предложило протокол към договора, в който да бъдат разрешени подобни въпроси.

„Напредък можем да отчетем тогава, когато българските искания станат неразделна част от правно обвързващите документи, така, както до сега сме поставяли условието“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ заместник-външният министър Георг Георгиев по повод поредните искри между София и Скопие.

„От една страна - за пътната карта по изпълнение на Договора, от друга – за езиковата клауза, от трета – за отказа от национални малцинства на територията на Република България. Да, раздвижиха се нещата, ние никога не сме затваряли вратата за диалог“.

Какво иска България да залегне в преговорната рамка?

„Всъщност, това са трите български искания, които са крайъгълният камък за да дадем съгласието си по тази преговорна рамка. Нашата позиция е тези искания да не бъдат заобиколими, искаме те да бъдат нормативно определени, да бъдат включени в официалния диалог и да са официален залог за това, Р Северна Македония да се придържа към някаква правно установена и ненарушима клауза, която да бъде не само между нашите страни, но да бъде приета и на ниво ЕС“, каза Георг Георгиев.

Според зам.-външния министър, преговорната рамка е важен, обвързващ документ, не само някаква декларация, която да бъде пожелателна и да няма правна стойност.

„Съвсем задължително и императивно тези три клаузи – пътната карта за изпълнение на Договора, отказа от претенции за национално малцинство и езиковата клауза, да бъдат включени“, категорично заяви Георг Георгиев, като добави:

„Р Северна Македония трябва да се съгласи да приеме тези клаузи. Не вярвам, че другите европейски страни биха имали някакви обструкции по тях“, убеден е зам.-министър Георг Георгиев.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“ в събота, 12 декември, от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Јосип Броз Тито преди 3 години
Do komentar 64🖕
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека политиците поставят въпроса пред ЕС за Реципрочност на Визите със САЩ, но няма смелост .... а във случая със Македония се вади сопа на умрял заек , нека вадят сопа на озъбил се Вълк :) ето това е позиция !
58
4
 
4
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
Ами когато ще има официално преброяване на населението в България, нека да дадат шанс на хората да си кажат кой какво е и как се чуства - българин, сърбин, турчин, ром, итн. пак да видим от кои по колко има. Така ще си гадаем само.
57
3
 
12
 
! Отговори
Астор преди 3 години
Македонците са една нация от необразовани селяни, която си е въобразила, че е нещо значимо. Едно голямо селско - нищо!!!!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Ооо,за макед.малцинство не си познал ,това е болна тема в Македония.Бройката на македонците в България варира от 200хил.до 2млн..Тук вода в мелницата им наливат и от България.Наши историци и политици твърдят ,че имало 2млн. бълг.от Македония.Някой си имал прабаба от Македония и той моментално става македонски българин.
55
14
 
3
 
! Отговори
Аз преди 3 години
1. Македония абсолютно никога не е имала претенции към малцинство във българия, никога, и официално от Скопие са го повтаряли 1000 пъти премиери и претседатели2. Трябва да има твърдо испълнение на Договора, от македонска и от българска страна, за любов и приятелство тряжва двама3. Езика е македонски, които е кодифициран от 1945г и продължава да бъде такъв до ден днешен. Това е факт.Така че мисля че нямаме проблеми.
54
2
 
15
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
И на кой му пука, че щели да ни мразят? Една плюнка, чукариста страна. Седят си вън, спираме да купуваме селскостопанските им продукти, вдигаме цената на тока който изнасяме, започваме да подпомагаме финансово Албания и Косово, строим хубава магистрала през Видин и Румъния, и затваряме темата сърбо-македонска Титова Югославия. Разбира се паспорти на нашите хора.
53
0
 
7
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
А случайно да правиш връзка с корумпирания преход,ограбването на хората,двете финансов катастрофи ,когато тръгна миграцията поради липса на работа,затворени заводи продадени за скраб или умишлено фалирали с цел ограбване.Това се случи заради алчността и безхаберието на група акули ,безразличие за бъдещето на държавата плюс грешни политики.Чак последните години БГ живна и малко си надигна главата.И сега акулите отново пречат,когато губят ограбеното.
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56Има видеа как са ни посрещали като освободители, явно тогава не сме били "окупатори", разбира се сърбите им таковаха мозъците след ВСВ, все пак сме им най големия враг, дори турците не са им на първо място :)
51
0
 
6
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Добре ще е да имаме обща граница с Албания - ще бягат в Албания или България, но няма да ги ириемат - ще поискат автономия и самоопределение на ПСМ (Пиринска Северна Македония) и признамането че Алексавдър Албански е северомакедонец. Гърция също няма да ги пусне, и баба Меркел ще ги отхвърли.
50
10
 
3
 
! Отговори
До преди 3 години
Аз изводите си за омразата ни към съседите я имам от изказванията на мнозинството, какво ли не писахме срещу турци,сърби,гърци,румънци.Да не говоря за нашите съграждани роми ,турци и други.Освен това изводите за мнението на хората от Западна Европа за нас го имам от хората наши съграждани които живеят там.Французи,англичани,белгийци и останалите европейци никой не ни харесва.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога македонизма ще се обяви за престъпление към човечеството,какво ги молим само културно?Станахме"фашисти" въпреки ,че сме били парламентарна монархия ,за да им бъде удобно да създадат собствена версия на антибългарска основа,да избият хиляди българи които не са искали да са македонци.Те продължават изобщо не са спрели да търсят лобисти срещу нас ,че били сме националисти и тем подобни и то нашатата държава която направи най много,че имали "червени линии" за идентичността.А как е създадена?
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гледам мънкедонски историци и недоумявам - ние сме дошли от азия (татарстан, волга са в европа). а всъщност славяните идват на балканите от абсолютно същото място - сърби, хървати и предходните племена; отгоре на всичко идват и по същото време. та, и на теория да допуснем, че мънкедончани са 'словени', реално те идват по същото време, по което кубер е създал другата България във вардарско, че даже направил и крепости, а славяните нито една. та пак няма да излезе кривата югославска сметка.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 51Ние не мразим съседите си, те ни мразят, стига глупости :) Слушаме сръбско, гръцко, кючеци разни, повечето българи не осъзнават че съседите ги мразят :)) Макетата сами си търсят провокация с нас, какво сме им виновни не знам, да ходят при сърбите да се молят :))
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
маджарите и 'пра-българите' по директна линия идват от атила. има доста хубави книги (не балкански), в които ясно е обяснено как след първите нападения и заселвания на хуни на балканите, втората вълна заселници са вече групи маджари, прабългари и славяни; обсаждали са редовно солун и околностите. едва обаче 2 века по-късно българите успяват да получат и признание от византия. което ми напомня на истеричните крясъци на вардарци, че били местни - а славяните се заселват тук 70 години преди аспарух
45
10
 
1
 
! Отговори
До преди 3 години
Освен това най-много мразим всички съседи.В Западна Европа никой не ни харесва и уважава,на първо място в контрола на медиите и на последно в Европа в свободата на медиите,с две думи трябва да се радваме че сме все още живи,ако някой не ни е прегазил,пребил,обидил.Поздрави на всички ,пожелавам ви да сте здрави и щасливи
44
8
 
4
 
! Отговори
До преди 3 години
С въпроса за Македония ние забравихме че умират наши съграждани,че сме най-бедните в ЕС,на първо място по смъртност с и без ковид,че сме най-корумпираната държава в ЕС,че сме на първо място по престъпления,на първо място с детска смъртност, с най-ниски заплати и пенсии в ЕС,на първо място с аборти в ЕС,с най-високо ниво на домашна агресия,с най-много жертви от катастрофи,с най-лоши пътища...
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
договор, който в последствие се нуждае от анекс, е лош договор.каквото и да се дъвче сега. надали ще ги накарате да го подпишат. отсега ви казвам, че ще отлагат; после за да си измият ръцете, ще си направят реферевндум и ще кажат - ами народът ни не го приема.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Ами не съм много наясно с маджарите, тоест унгарците, но е факт че ни симпатизират :) Имали сме две държави с името България, едната в днешна Унгария, в другата на хан Аспарух живеем и сега, даже след повече от 1300 години :)) Унгарците са били страховита сила навремето, не ги подценявай :)
41
6
 
2
 
! Отговори
До преди 3 години
Аз има три искания към управляващите и всички политици:1.Спрете да крадете от българския народ2. Оправете здравеопазването,образованието и съдебната система3.Увеличете пенсиите на хората,за да спрат да мизерстват