Трендът на цените на бензина - нагоре

Застрашени ли са доставките на горива у нас заради кризата в Украйна?
15 фев 2022 11:00, Ния Христова
30
 
България  разполага с дocтaтъчнo aвтoмoбилни, ĸopaбни и caмoлeтни гopивa и нe ce oчaĸвa дa имa нeдocтиг в cлyчaй нa нapacтвaнe нa нaпpeжeниeтo мeждy Pycия и Уĸpaйнa. Да очакваме ли обаче покачване на цените?
 
"Цената на бензина се определя от пазара. Виждаме какво се случва с пазара на суров петрол - трендът е постоянно нагоре. Вчера бяха достигнати стойности от $96 за барел, днес са малко по-ниски. Това е ситуация, която е провокирана от това, което се случва в Украйна. Има напрежение там, пазарът се притеснява от намаляване на доставките", посочи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той наблегна на това, че 12% от световната търговия с петрол е руска. Около 60% от доставките за Европа също са с руски произход.
 
"Това, което може да се случи като военна ситуация и като санкционна ситуация, притеснява пазара", подчерта събеседникът.
 
"По европейска директива България трябва да поддържа 90-дневни запаси с нефт и нефтени продукти. В този смисъл разполагаме с тези 3 месеца", уточни Бенчев.
 
А относно това как се образува цената на литър бензин, гостът в студиото отбеляза: "Основната част представлява данъци и акцизи - над 50% от цената. Около 25-30% е стойността на суровия петрол, останалото са биокомпоненти".
 
"Цените в Турция са доста по-ниски заради по-ниския акциз там и сриването на лирата. Но пък виждаме и това как от Гърция идват хора да зареждат бензин от България, защото там е 4 лв., а тук - 2,50 лв.", посочи той.
 
"Това не би било добро решение, тъй като един таван винаги е временен. По време на тавана компаниите трупат загуби. Когато таванът падне, тези загуби ще бъдат компенсирани. Пазарът на горива в страната не е регулиран и когато таванът падне, цените ще се върнат на едни нива, които да компенсират загубите", убеден е Бенчев.
 
"Ако там бъде постигнат някакъв компромис за намаляване на санкциите, има възможност да се влеят нови количества на пазара, които да доведат до един излишък от милион варела дневно. Това ще регулира пазара и ще започнат да вървят цените надолу", завърши Бенчев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До РУСОФИЛСКАТА МАФИЯ..с горивата си играе големия ти брат хамериканеца,ето Путин изтегля войските си ог границата с Украйна,а ние договаряме двойно по-скъпия течен хамерикански гааз, байдън постигна целта си,да видим сега след изтеглянето на руските войски тренда на бензина дали ще падне,украинската криза беше измислена.
14
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
Цените договорени между правителствата са най-добри. Упорката с борсите се видя до къде доведе. Не до свобода, а до монополно ограбване. Сега идва ред на опорката че Русия продава скъпо, а Азебейджан и САЩ евтино. Колко ли милярда ще загубим докато осъзнаят че и това е блъф. Защото като задължиш Газпром да продава на борсата пък купуваш на по-добра цена по договор с Азербейджан лъжеш себе си и собствения си народ. Защо просто не си сключил добър договор с Газпром? Азерите сигурно са ти платили.
13
1
 
2
 
! Отговори
СВОБОДЕН ПАЗАР .... преди 2 години
...ЗА ГОРИВАТА И ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ---ТОВА Е ИСТИНАТА!---ДРУГОТО Е ЛЪЖА И РУСКА ДУПЕДАВЩИНА , ЗА ВАША СМЕТКА И ЗДРАВЕ!!!
12
5
 
1
 
! Отговори
РУСОФИЛСКАТА МАФИЯ.. преди 2 години
...ИМА ИНТЕРЕС ДА СЕ ВКАРВАТ САМО РУСКИ СКЪПИ ГОРИВА И ЕНЕРГИЯ ---ЗА ДА СТЕ ПО-БЕДНИ И НЕЩАСТНИ , И ЗА ДА ИМАТЕ НУЖДА ОТ " НОВО РУСКО ОСВОБОЖДЕНИЕ "---ЗА ДА ВИ ВКАРАТ В НОВА "РУСКО РОБСТВО ПО "БРАТСКИ"....!....ТЕ НЯМАТ ИНТЕРЕС ДА ИМА "СВОБОДЕН ПАЗАР НА ГОРИВА"---ЗА ДА СЕ ЗАДЪРЖИ РУСКИЯ МОНОПОЛ НА ГАЗПРОМ И РОСНЕФТ В БЪЛГАРИЯ И ДА ИЗТОЧВАТ И СЪСИПВАТ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!
11
1
 
1
 
! Отговори
РУСКИТЕ ГОРИВА... преди 2 години
..УБИВАТ БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС И ИКОНОМИКА!----ВРЕМЕ Е ДА БИЕМ ШУТА НА РУСКИТЕ РЕКЕТЬОРИ , ПРЕДИ ДА СА НИ ДОКАРАЛИ ДО "КОМУНИСТИЧЕСКА КРИЗА И ГЛАД"!РУСОФИЛИТЕ ДУПЕДАВЦИ --ВИ ДАВАТ "ОТРОВНИ СЪВЕТИ" ЗА ДА ВИ ВКАРАТ В РУСКОТО "КРЕПОСТНИЧЕСКО РОБСТВО " И МИЗЕРИЯТА НА РУСКАТА ИКОНОМИКА ЗА ДА СТЕ "БЕЗПЛАТНИ РОБИ НА ТРУДА" НА РУСИЯ..!
10
2
 
2
 
! Отговори
НЕ УСЕЩАТЕ ЛИ..? преди 2 години
КАК "ЕНЕРГИЙНИЯ МОНОПОЛ", ВЪРХУ ГОРИВАТА И ЕНЕРГИЯТА, БАВНО НО СИГУРНО ПОТОПЯВА ДЪРЖАВАТА В БЛАТОТО НА ИНФЛАЦИЯТА И ТОТАЛНАТА КРИЗА, ПОЧТИ ВЪВ ВСИЧКИ СЕКТОРИ НА ЖИВОТА У НАС ??!!....ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ---ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕМАХНАТ , ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ , ВНОС И ПРОИЗВОДСТВО НА ЕНЕРГИЯ И ГОРИВА!!!!!.БЪДЕТЕ АБСОЛЮТНО СИГУРНИ И ЗНАЙТЕ , ЧЕ НИКОЯ ПАРТИЯ НЯМА ДА ВИ СПАСИ --АКО НЕ УБИЕ "МОНОПОЛА" В БЪЛГАРИЯ , ОЩЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ..!
9
2
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е: преди 2 години
ПАДАНЕ НА ВСИЧКИ ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪРХУ ВНОСА, ПРОИЗВОДСТВОТО, ДОБИВА И ТЪРГОВИЯТА С ГОРИВА!!!.. ДЪРЖАВАТА - - - - МОЖЕ САМО ДА Е ПОСРЕДНК В ТАЗИ ТЪРГОВИЯ ИПРОИЗВОДСТВО!!!!!!
8
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 2 години
твърдо са се насочили към 3 лв/литър не знам какъв е прага на търпение на хората ,лично за мен е огромно перо от бюджета на месец харча 100л не за келешлък а за да ходя на работа там където работя няма градски транспорт
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама не че нещо но да кажа. В САЩ се вдигна "драстично" бензина. От 80 цента литъра стана 1,05 долара. При техния стандарт на живот. Пък вие си ревете как загивали.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да приемат вече този план за възстановяване, че нямам търпение да наредя соларите на покрива.
5
1
 
11
 
! Отговори
МЕЧ преди 2 години
Кирето ще уреди евтини горива от Канада!!!Той какво ли не оправи до сега та това ли ще го затрудни!!!Момчето обеща ПП и я изпълнява,е малко се видоизмени и стана ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОСКЪПВАНЕТО,ама нас това не ни плаши!!!Важно е да се дрънкат глупости и да се отвлича вниманието точно от това повсеместно поскъпване !!!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължава ли сега промяната?
3
1
 
16
 
! Отговори
МЕЧ преди 2 години
През 2012г. цената беше 120 долара /барел!!!Сравнете тогавашните цени на дребно и сегашните!!!Нещо не се връзват нещата !!!???
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По този начин,като дрънка оръжие Русия държи високи цени на газ и петрол,единствената стока която може да изнася. Всички се вързаха на нейната игра и за това си плащаме.
1
2
 
14
 
! Отговори
Така така преди 2 години
американците ще ни дадат. Колкото искаш, ама друг път.