СОС осъжда военните действия на Руската федерация в Украйна

Столичният общински съвет излезе с обща декларация
24 фев 2022 16:08, Ния Христова
73
СОС осъжда военните действия на Руската федерация в Украйна
Снимка: БГНЕС
С 41 гласа „за“, един „против“ и 2 „въздържал се“ Столичният общински съвет излезе с обща декларация, в която осъжда военните действия на Руската федерация в Украйна, съобщи БНР.
 
От БСП се въздържаха и не гласуваха, заявявайки, че трябва да се изчака националната позиция и информацията от ръководствата на службите, които ще бъдат изнесена в Народното събрание.
 
От „Демократична България“ пък заявиха, че „не е сега моментът да се снишаваме“. 
 
Пълен текст на декларацията на СОС:
 
"Категорично осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да започне пълномащабни военни действия срещу Украйна като стъпка от систематичното нарушение на международното право, започнало с анексирането на Крим и  признаването на самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна.
 
Абсолютно неприемливо за нас е посегателството върху териториалната цялост на една суверенна европейска държава. Никакъв исторически прочит не оправдава военната интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби.
 
Изразяваме възмущението си, че Руската федерация еднолично сложи край на възможностите за дипломатическо решение на напрежението между двете страни, а преговорите бяха заменени с едностранни военни действия на територията на съседна суверенна държава.
 
Подобна военна агресия напомня за отминали епохи, които се надявахме да са останали в историята. Възкресяването им в съвременния свят поставя цялото човечество и най-важните постижения на нашата цивилизация от последните 70 години  пред сериозна опасност.
 
Призоваваме Руската федерация да даде шанс на мира и да се върне на масата на диалога, където дипломацията да предотврати по-нататъшна ескалация на конфликта.
 
Обръщаме се към руските граждани да използват всички законови средства, за да спрат безумната война, която започна тяхното правителство. Имперските амбиции и военната агресия нямат място в днешния свят.
 
Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани в региона да бъде абсолютен приоритет и изразяваме пълната си подкрепа за народа на Украйна и неговия европейски мирен избор.
 
Световната демократична общност, към която принадлежи и България, трябва да се обедини около ценностите, изградили европейската цивилизация и не допусне силово прекрояване на границите на една суверенна държава.
 
Подкрепяме заявената от президента и премиера готовност на българската държава да предприеме незабавни действия за защитата на правата и законните интереси на българите, живеещи в Украйна, като им окаже необходимата подкрепа, включително чрез осигуряване на възможности за приемането им в България.
 
Призоваваме българския президент и правителството да предприемат  действия и наравно с  нашите евро-атлантически съюзници да защитят принципите на международното право, да гарантират националния интерес на страната ни и общите ни ценности".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Нищоправещите от СОС протестират с декларации...Работа вършат,ей...
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй ли, че какво не им харесва? Видяха задниците на американци как бягат?
38
0
 
5
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 години
Айше от Кърджали и ромката Цеца от Филиповци също ги осъдиха .....
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато сащ нападнаха либия,сирия,афганистан,защо не приеха такава декларация,мисля,че се гледа нееднозначно,сащ като нападат са добрите и всяка акция се отразява и аплодира,русия като нападне е лоша и победите и не се отразяват
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СОС да мисли какво ще прави когато газта от Русия стане по 2000 и те откажат да продават гориво за Козлодуй.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Куха декларация. Куца още в началото. Къде СОС видя руският президент Владимир Путин да е започнал пълномащабни военни действия срещу Украйна? В Украйна руският президент Владимир Путин провежда светкавична ювелирна и безкръвна специална операция.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво мисли Тутраканският общински съвет?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам председателят на СОС си е играл да слага минусчета на всички коментари. Алоу, за това ли ви плащаме заплати?
32
1
 
9
 
! Отговори
Смях преди 2 години
И селсъвета в Горно Нанадолнище да приеме декларация. Те защо мълчат?
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези защо не си гледат работата и потъналия в кучешки фекалии град ?Всичката им работа в това ли се състои , да коментират световните проблеми ? Защо не направиха една декларация за изгорените живи хора , мирно протестиращи , или ги забравиха?Много бързо забравиха съседите сърби избомбени с обеднен уран .Оправете разбитите тротоари най после !
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. *** ценности ни най-малко не ме интересуват. Интересуват ме интересите на България. Нека сега Столична община да ми плаща тока.
29
1
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
SOS - Това казват и показват Гражданите на София за СОС - Крадци , Нацисти и Убийци .
28
1
 
3
 
! Отговори
гАз преди 2 години
Край СОС /София село/, утрепъ рибатъ по моретата и океаните! Г-н Пу е морално сразен! -)))
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо са забравили декларацията да отидат веднага като доброволци в украйна
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те само с осъждането ще си останат
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не помни историята си рискува да я повтори. За 20 и 30 годишните ще кажа че монархисткото правителство на Цар Борис през 1943 година обяви символична война на краварите и енгилезите. Така направиха че София и други градове бяха сринати от бомбандировки. Американците хвърляха детски играчки бомби които осакатиха хиляди деца. Едно от тези деца беше леля ми която остана за цял живот без китката на дясната си ръка. Няма правителство в последните 32 години които да гледат за народа.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки от СОС е за затвора....за друго ;)
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цирк.....Спомена за стълбовете и се сетих за казаното от Яков Кедми, че украинците щели да душат своите нацита по входовете и да ги окачват по стълбовете /за осветление/!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си спомням за такъв вкиснал СОС, когато престъпното НАТО бомбардираше мирни граждани на съседна братска Сърбия, бомбардира мостове, пътнически влак, болница, посолство! Когато частици от обеднен уран паднаха на наша земя и предизвикаха взрив от ракови заболявания в Белоградчишко! Не помня сосове по повод престъпленията срещу Ирак, Сирия, Либия! Даскалицата по руски, всуе се стараеш, и твоя ред ще дойде, и на сосовците, дето кръщават улици на ултрафашисти!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава само и кмета на Мелник да осъди Русия и Путин ще си направи харакири - гаранция!