Проф. Баева: Само ще задълбочим конфликта, ако изпратим оръжия на Украйна

Според нея изпращането на хуманитарна помощ от България е политически въпрос
31 мар 2022 15:52, Йоана Цонева
112

Докато "Демократична България" започва консултации да дадем оръжия на Украйна, въпреки подчертания напредък, поредният кръг на преговори между Русия и Украйна премина без решаване на конфликта с мирно споразумение.

"Няма никакво съмнение, че не трябва да пращаме оръжия на Украйна, въпреки че трябва да направим всичко възможно да защитим страната, която е нападната. Но с изпращане на оръжие ние само ще задълбочим конфликта. Всички усилия трябва да бъдат насочени към уреждането на мира в Украйна. Европейската общност трябва да се погрижи за мир, а не за продължаваме на войната", каза историкът проф. Искра Баева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според нея изпращането на хуманитарна помощ от България е политически въпрос.

"Всички партии си мислят за следващите избори и за това как да се харесат на своите избиратели. Избирателите на "Демократична България" са склонни да се намесваме допълнително в конфликта в Украйна. Тя е участник в тази коалиция, която взе това решение - да не изпращаме военна помощ, а само хуманитарна. Както се видя от позицията на Министерството на отбраната, България трудно би могла да изпрати военна помощ, тъй като ние нямаме достатъчно сили за собствената ни защита", допълни проф. Баева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ опитът да бъде наказана цяла Русия върви в посока неразрешаване на конфликта, а допълнително задълбочаване.

"Всякакви такива опити да бъдат спрени държави от агресивни действия, обикновено тези санкции, които се налагат, са санкции за народа, а не за управлението. Защото управляващите почти винаги са подготвени и те няма как да пострадат от намаляването на жизненото равнище на народа. Да не говорим за това как страдат децата, болните, тъй като всички тези санкции се отнасят и до здравеопазването", коментира историкът.

Тя смята, че всички преговори, които започнаха от началото на инвазията, са били насочени повече към пропагандната война, отколкото към реално решаване на проблемите.

"Украинската страна често заявява някакви позиции, което прави преговорите трудни. При преговори, особено в състояние на война, трябва да се търсят компромиси. А позициите и от едната, и от другата страна бяха безкомпромисни. Сега достигнаха до най-безкомпромисните проблеми, свързани с границите", подчерта проф. Искра Баева.

И припомни, че едно от основните условия на Русия, преди да започне войната, беше за неутралитет на Украйна.

"През последните 8 години в Източна Украйна се водят военни действия, има сражения между Луганската и Донецката република, които не са признати. И вместо да се разреши този конфликт - и Украйна, и Западът взеха една безкомпромисна позиция спрямо Русия. Вината за тази война я носят и двете страни“, заяви тя.

Проф. Искра Баева се надява това да е последната война в Европа и разчита на това, че всички ще си научат уроците от нея.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаха
36
5
 
15
 
! Отговори
Блъди Мери преди 2 години
Тези стари червени кримки като въпросната "проф. Баева" получили титлите си кълнейки се във вярност на БКП, КПСС във времената на Тошовия СОЦ и "нерушимата българосъвеЦка дружба" ще си баят едно също дорде са живи ... те отдавна са си изпяли песента и сега само припяват частушките от старите зациклили радиоточки настроени на вълна "Гаварит маскава" ... Скрийте тези ретроградни деформирани физиономии да не ни гнусят повече ... !!!
35
0
 
2
 
! Отговори
От Бъкингам преди 2 години
Факт!
34
2
 
3
 
! Отговори
ЛЪОШ ЗАПАД преди 2 години
ПРЕЦАКА МИ ВСИЧКИ ПЛАНОВЕ ЗА ГЕНОЦИД И СЕГА ПРАЩА ПОМОЩ И ОРЪЖИЯ.....ЛЪОШ ЛЪОШ ЛЪОШ ЗАПАД......САЩ Е ВИНОВЕН, ЕС Е ВИНОВЕН, ИНДИЯ СА ВИНОВНИ, АРАБИТЕ СА ВИНОВНИ , ООН СА ВИНОВНИ АНТРАКТИДА И АВСТРАЛИЯ И ТЕ СА ВИНОВНИ...
33
1
 
2
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Орбан е лош и за това Сатанишев политик и в Унгария, нищо че не са чували за него?!?
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хора , които се защитават от бандити е нужно само... оръжие, а не хуманитарна помощ.... Пращайте ракетите, че да не дойде и нашия ред!
31
4
 
6
 
! Отговори
БОЛЕН МОЗЪК преди 2 години
Според нея изпращането на хуманитарна помощ от България е политически въпросЩО ЗА ИНДИВИД ПОЛИТИЗИРА ХУМАНИТАРНАТА ПОМОЩ ???
30
1
 
1
 
! Отговори
Кучков преди 2 години
Аз никога не дудна! Това е възмутително!!!!
29
11
 
8
 
! Отговори
Off преди 2 години
Като не изпращаме оръжие помагаме на руснаците. БСП и всичките креатури около тях са веррни слуги, никога няма да посегнат на ръката щедро раздаваща им рубли и копейки.
28
11
 
11
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 години
Професор Баева, вървете при комунистите на Путин и не ни занимавайте с глупости! Такива комунистически издънки нямат място тук! Кой ви написа дипломата и ви даде титлата професор - такива като вас са срам за България!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анджей Дуда преди 2 години
, Сатанишев като търси Злоанджелина всъщност турси мен, а за курса на злотата вижте по-късно след полекзит
26
2
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Искра Баева, Дудна взе Нобелова награда за медицина преписвайки от руски източници ;(Украйна е просто територия, а Полската политика на станишев днес обговаря "конфликта"
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е добре де - нека да излезем тогава от нато и европейския с. и да видим какво ще се получи ако не стане работата винаги можем да разчитаме на Путьин. НАЛЕ тъй!
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Професор!? Явно другарката Баева вярва, че ако поканим вълка в кошарата, той ще се съгласи да не изяжда овцете. Такива "логици" са всички русофили. Техните "обяснения" защо трябва да се направи това, което Русия предлага и очаква, винаги минават през свръхестествени явления, за които, когато ги попиташ как ще станат, въпросните русофили гледат да сменят темата, вместо да отговорят (има логика да го правят, защото отговори нямат, защото свръхестествените явления са ... свръхестествени).
23
8
 
9
 
! Отговори
Петко преди 2 години
И тоз комунистически бабет преподава на студенти... После защо образованието е такова.
22
6
 
7
 
! Отговори
СТАРИ КОМУНИСТИ преди 2 години
В БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКАМЕ
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тази фенка на Орбан и Вучич, как може да има такива хора все още комунисти в управлението на държавата?
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли преподава на студентите тая!? На такива хора трябва да им се забрани да тровят младото поколение.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Баева, ние искаме да дойде новата 44-та година, Червената армия отново да ни освободи. Да си върнем комунизма, да си създадем отново БКП, отново Белене, Скравена, да сложим ред! Държавна сигурност да набере новите си агенти...и всичко постарому. Спокойствие и рахат!
18
10
 
12
 
! Отговори
Професор!? преди 2 години
Срам ме е че прочетох това. Една видимо на възраст руска робиня не бива да се изявява днес. Вие роб Баева можете ли да се сетите че живеете в България? Че 50 годишното руско робство свърши. Схванахте ли че вашите руски кумири са терористите днес! Чухте ли заплахите на нашите кумири за ядрена воина. Явно не сте! Щом не чувате и не разбирате, защо пишете глупости? Махнете професор, пишете рус-роб Баева. Срам ме е от вас! Срам.