Експерт: Руският газ поскъпна многократно

По думите на Георги Ангелов в момента руският газ е най-скъпият в света
29 апр 2022 22:50, Росен Стойчев
54
Експерт: Руският газ поскъпна многократно
Снимка: НОВА

"Ако намерим дългосрочен договор за втечнен газ, може да ни падне цената. Отделно от това, ние имаме 1 млрд. куб. м. азерски газ, който не получаваме.

Още по темата
Ако го получим спокойно можем да имаме цена на микса, по-ниска от сегашната, но това няма да стане за един ден", обясни икономистът от института "Отворено общество" Георги Ангелов пред НОВА.

"Има схващане, че руският газ е евтин и на стабилна цена, но  той постоянно поскъпва. Беше евтин преди година и половина, днес е 10 пъти по-висока – около 900%”, каза в студиото на "Здравей, България" старши икономистът от института "Отворено общество" Георги Ангелов. По думите му в момента руският газ е най-скъпият в света.

Междувременно вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова призова правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с „Газпром” по настоящия договор. Освен това Нинова поиска да се замразят цените на газа, такива, каквито са сега, а оскъпяването по алтернативни доставки да се поеме от държавата.

"Правителството казва, че има ясен план, който ние, а мисля, че и цялото общество, не знаем в какво се състои. Говори се в бъдеще време. Забелязваме, че всяко ново нещо, което ни се предложи, винаги е на по-висока цена",  алармира главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров. По думите му бизнесът предполага, че газът, който ще дойде от Гърция, също е руски.

"Правителството ни вкара в Параграф 22. Министър-председателят не отговаря на нашето писмо. Получаваме отговор от министъра на финансите, който ни препраща към министъра на енергетиката, а той ни казва да се обърнем към министъра на финансите, защото въпросът касае плащания". Така коментира Васил Тодоров въпросът с дългосрочните договори за цената на електроенергията у нас.

Хлебопроизводството в страната също може да бъде засегнато от спирането на газовите доставки. Производителите вече обмислят алтернативи, за да могат да гарантират месенето на хляб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За този богат народ нищо не е проблем. И 50 -100 % да поскъпне ще си плащаме.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли ще ни лъжете вече за да направите договрки за по скъп газ!При вас мама ви като кажете добро утро човек трябва да гледа навънка дали не е нощ!
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя институт е на Сорос, само продажници има там.
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето не е на САЩ , а на Азия. Русия е източник на суровини и зърно . Всичките ни правителства са проамерикански, затова нищо добро няма да видим
15
2
 
15
 
! Отговори
мак преди 2 години
Руски газ стана като кисело грозде.
14
3
 
15
 
! Отговори
нали преди 2 години
До Анонимен 20===България трябва да скъса с абсолютно всичко свързано с фашистка украйна...
13
3
 
14
 
! Отговори
Би било .... преди 2 години
...полезно да се вслушаме в съветите на експерта Ангелов, да спрем вноса на скъпия руски газ, а после да си внесем евтин втечнен. След това хора, като споменатия експерт и разните други простокировци ще се изнесат в посока САЩ/Канада/Харвард качени като та ли ба ни на колесниците на излитащи самолети!
12
11
 
26
 
! Отговори
А,ся,де... преди 2 години
А, защо поскъпна, бе, другари от НПО "Открито общество"? Нали ЕС се отказа от дългосрочните контракти с фиксирани цени от 250 долара и реши да освободи цената на газта и от 250 долара за по-малко от месец цената на Газта скочи до 3,000 долара за 1,000 куб.м газ! Днес се отказахте от единственото условие на Путин : плащане в Рубли, а в договора ни с Газпром дори има включена такава клауза!!! Втечвен газ??? Откъде, бе, Турция не пропуска танкери с втечнен газ през Босфора!!!
11
2
 
17
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Щом поскъпва и се купува, значи така е определил пазара. От липса на конкуренция по света. Основното е че Байдън направи САЩ от най-голям износител както бе при Тръмп, обикновен огромен консуматор, който купува и от Русия. Дори източва резерва си за да помага на героичните ЕС.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинска наглост -- Русия продава на различни цени, правителството ни вкара в недружеския списък на Русия, където са високите цени, за това трябва да се потърси отговорност на напереното смешно премиерче. А това не са никакви експерти, а послушковците, на които се плаща да заблуждават. Отбелязваме си имената, сметките ще дойдат по-късно.
9
2
 
12
 
! Отговори
Социаглиcт преди 2 години
Хе хе, Корнелия искала замразяване на цените на газа! Ше ги бутне у фризера и те ше замръзнат.
8
2
 
15
 
! Отговори
д преди 2 години
До ЕКСПЕРТ"КУПЕТЕ СИ МАГАРЕ ДОКАТО НЕЕ ПОСКЪПНАЛО МНОГОКРАТНО" - е де то на наденици отиде в зоопарка само има :))
7
0
 
17
 
! Отговори
д преди 2 години
Я да видим сега в Азерския какви съучастия има
6
6
 
21
 
! Отговори
Харесва ли ви ??? преди 2 години
Виденовото правителство ще ни се стори , като девически хор пред Продължаващите с Простотиите. Ама сами си ги избрахте, алал да са ви.
5
9
 
28
 
! Отговори
ДО СОФИАНЦИ преди 2 години
И ДО ВАС ДОЙДЕ СКЪПОТИЯТА. ЗИМАТА ЩЕ ПЛАЩАТЕ ПО 1000-2000ЛВ САМО ЗА ПАРНО ТОПЛА ВОДА, ЗАЩОТО КОГАТО ПП ВЪЗРАЖДАНЕ ПРАВИ ПРОТЕСТИ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА ВИЕ СЕ ПОДХИЛКВАТЕ ОТСТРАНИ И СЕ ИМАТЕ ЗА БОГАТИ ХИТРЕЦИ. ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ НИ УДАРИ ВСИЧКИ. СОФИЯНЦИ, ВРАЗУМЕТЕ СЕ И СЕ ВДИГНЕТЕ С НАС НА ПРОТЕСТИ, ЗА ДА ПРОГОНИМ ПРОКЛЕТОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ТОКУ ЩО-ГАЗТА 40% НАГОРЕ, А НЕ 20%, КАКТО НИ ЛЪЖЕХА - И КОЙ ЩЕ ПЛАЩА???
4
0
 
23
 
! Отговори
Точен преди 2 години
ОтРОвено общество = Мустафата. Грант получен.
3
1
 
34
 
! Отговори
Не е ясно преди 2 години
Тези експерти дали не са манипулатори. Вече съвсем през просото го подкараха. Пропаганда и нищо друго .
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпнал гринци Орбан се отказва от Евро фондовете заради руския газ даде червен картон на Брюксел хаха
1
7
 
40
 
! Отговори
Kак тъй? преди 2 години
Нали Русия беше бедна "бензиностанция с ракети"?