Край на безкрайните такси и комисионни за колекторите

Ще събират само дълга и законна лихва
55
Край на безкрайните такси и комисионни за колекторите
Снимка: Dnes.bg, архив

Парламентът прие на първо четене законопроект за събиране на вземания по потребителски договори, внесен от Министерския съвет. Целта му е да се въведат строги и ясни правила за дейността на дружествата за събиране на вземания.

Проектът предвижда създаване на регистър на колекторските фирми, въвежда изисквания към дружествата за минимален внесен паричен капитал, не по-малко от 500 хил. лв., както и в ръководството им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства.

Още по темата

Вицето Корнелия Нинова обяви, че за пръв път се урежда статутът на фирмите, които могат да събират вземания.

„Уреждаме правата на потребителите, които досега бяха абсолютно беззащитни срещу това своеволие“, коментира тя.

„За първи път се намери мнозинство, което има куража да се изправи слещу 4 млрд. лева“, заяви Корнелия Нинова.

Според нея част от депутатите смятат проекта за несъвършен, но те могат да направят своите предложения между първо и второ четене.

От ГЕРБ се обявиха категорично против проект, които според тях цели съдаването на монопол.

„Вие не се изправяте срещу никакви 4 млрд. Този законопроект е една пълна лъжа, защитавате една много малка част от задълженията, които се прехвърлят“, коментира Дани Каназирева от ГЕРБ.

„Извън обхвата сте оставили банковите, ипотечните, потребителските, бързите кредити, което оформя над 80 процента от задълженията, които се препродават от колекторските фирми“, допълни тя.

„Преди да дискутираме един закон, поне да го бяхте прочели“, отговори Нинова.

„Прочетете доклада в секретно деловодство. Ако не вярвате на мен, повярвайте на българските служби, те са описали кой колко краде, изнудвайки българският народ по села и паланки“, допълни Нинова.

По думите й години наред български граждани са подлагани на рекет, на изнудване и НС може да сложи край на това.

„Сега уреждаме правата на потребите, които десега бяха беззащитни срещу това своеволие. Ако този проект стане факт на второ четене, никой няма да има право да си слага такси, комисионни, а само определената лихва“, отсече тя.  

Тя отговори на критиките на опозицията, че това било намеса на държавата в свободните отношение с репликата: „Видяхме докъде водят тези отношения - да плаче половината народ от тормоз  и побой“.

Филип Попов от БСП посочи, че дълговете са нараствали в пъти.

„Когато дължиш на едно лице 100 лева, изведнъж се оказва, че са станали 200, 300 лева и това се случваше много често и тормозът започва – по телефон денонощно, търсене на адрес. Лихварството е стара професия, но не законна“, коментира той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
20
 
! Отговори
Име преди 2 години
Сега остана и ЧСИ-тата за озаптят.
24
4
 
11
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Не знам, кои сте вие, руски п0дл0ги, но ДПС създаде Герб, а герб създаде Възраждане. Преди това герб създаде атака, вмро.... Възраждане е проект на прокремълските партии ДПС и Герб. Сега отивайте да носите кученца на путин и да му строите тръби.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"край на безкрайните" - добро е като мисъл.
22
3
 
2
 
! Отговори
До16 преди 2 години
Няма некоректни платци има некадърни банкови служители той гледа прави справки търси поръчители преценява и чак после одобрява и така или иначе има пари които се взимат за застраховки и за процент кредити които се знае ,че ще са необслужени --въобще не е правилно вината да се хвърля върху хората които губят възможност да връщат заема ! Както се казва банката още преди ти да си мислил за кредит е мислила и решила какво ще става !
21
3
 
14
 
! Отговори
Убий чси спаси много преди 2 години
Хора!
20
8
 
3
 
! Отговори
Kiro преди 2 години
До АнонименТака говориш сега, но като дойде време за море друго ще думаш. А и може да отидеш в чужбина за 10-тина дни на почивка, какви филии ще ручаш там? Без кредит ще е трудна работа.
19
2
 
4
 
! Отговори
бай ставри преди 2 години
импексова отново издига лозунги ,,,,ама неподготвена :)
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До KiroПо добре да мажа филии с лютеница на плажа от колкото да храня алчни човечета.
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане били с Герб, та ние ги забранихме бре човек, ако има някои койото е с тях това е Радев, те се разрграничиха от него да не го излагат пред хората този предател.Иначе хората като не са учили математика и не четат текстат със звездички така ще е, тука е рай за бързите кредити и фирмите за залагания поради тази причина, риби бол.
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ги измисли тия ''БЪРЗИ КРЕДИТИ И ТИЯ КОЛЕКТОРНИ ФИРМИ " ? Камов , или Кутев беше ?Теглиш бърз кредит , и на третата седмица , ХОП -200 % лихвичка , после ако не плащаш , колекторите те притесняват ДЕНОНОЩНО !
15
5
 
5
 
! Отговори
Серхи преди 2 години
Нали не си мислите, че това няма да се отрази на бързите кредити и лихвите и таксите по тях? Все някой ще трябва да плати за некоректните длъжници и това ще са коректните такива. Защо трябва да го отнасяме коректните вместо нарушителите? По-добре нарушителите да си плащат, а не сега да ни вдигнат лихвата на всички коректни ползватели на бързи кредити.
14
2
 
2
 
! Отговори
Логиката говори ! преди 2 години
Задлъжнял си със пари и не можеш да ги върнеш ,за да се храниш не трябва да работиш във белия сектор ,скриваш се и си кюташ ДА , не е добре все едно си извън закона А някой пита ли от един милион такива които не внасят и един лев защото са вечни длъжници държавата колко е загубила и още колко ще загуби Нека се правят на луди и този закон да не важи за банките и да влезе след 10г един ден ще се сетят ! Вижте ,че не искат да признаят до сегашната изтекла давност искат от сега нататък да важи
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2 - забрави - друго си казал, ама аз реагирах бързо :)
12
14
 
4
 
! Отговори
Kiro преди 2 години
Сега ще вдигнат лихвите на бързите кредити, че да си покрият разходите. Не е добре да се отнеме последната глътка въздух на народа. Идва лято, ще стане време за море, откъде пари ако не се вземе някой кредит?
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2ри Не познавам законопроекта - но чисто на теория - става и без комисионни. В общи линии принципа е следния - ти ми дължиш 1000 лв и си в просрочие отдавна. Аз решавам да препродам дълга си на някой друг, но той ще ми плати 950 лв вместо хиляда. А той от своя страна щче си търси от теб пълните 1000 лв + законовата лихва.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държава на мафията, мутрите и обръчите на дпс.
9
19
 
4
 
! Отговори
радомир преди 2 години
Грешка е да се затяга положението. Сега бързите кредити ще станат по-недостъпни и хората ще вземат вече масово не бързио кредити, а кредити от лихвари. До сега си беше лесно - трябват ти пари - отиваш и вземаш един бърз кредит за 10 мин. работа и пей сърце. Другия месец ако пак ти трябват пари, пак се уреждаш. А сега ще стане зле.
8
4
 
12
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Още от турско има начин за справяне със султанските изнудвачи - елиминация!
7
10
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Очаквайте нови протести от герб, разбира се за това ползват пуделчетата на възраждане. Секват им парите за купуване на избори. Няма пари за дпс, герб и ***.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на банките и държавните институции кога?