Караджов: Бедствието във Вършец е било с огромни размери

Държавата е длъжна да помага, заяви той
12 юни 2022 19:07, Нели Христова
22
Караджов: Бедствието във Вършец е било с огромни размери
Снимка: Facebook

Държавата е задължена да помага в такива бедствени ситуации. Очевидно бедствието тук е било с огромни размери. Едва ли някой във Вършец е виждал нещо подобно преди. Затова ще настоявам пред Министерския съвет да отпусне средства за неговото възстановяване.

Това каза при посещението си в града днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, съобщиха от министерството.

Заедно с кмета на общината Иван Лазаров той провери щетите от наводнението, причинено от обилните валежи през последните 48 часа.

Във Вършец все още текат огледи.

Преминаващата през града река Ботуня вече се е прибрала в коритото си, но щетите са големи. Голяма част от корекцията ѝ е разрушена

Отнесени са три железобетонни и четири метални моста. В резултат от преливането e разрушен водопровод в кв. "Заножене" и живеещите в него са без вода Скъсани са и други водопроводи. Пътят към една от вилните зони е пропаднал

Частичното бедствено положение в града остава.

Щом имаме отнесени и разрушени основи на мостовете за пешеходци, това означава, че силата на стихията е била невъзвратима. Държавата чрез механизма си за бедствия и аварии ще помогне и поеме разходите, които кметът и общината трябва да направят по възможно най-бързия начин. Необходимо е да се проведат комисии за оценка на щетите и задължителните процедури, за да има прозрачност и яснота за какво се харчи. Общината ще може да разходва тези средства авансово, докато бъдат покрити от държавния бюджет, каза Гроздан Караджов.

Още утре вицепремиерът ще предложи на Министерския съвет да бъде сформирана държавна комисия, която да обследва нанесените от стихията поражения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
в с.Бисер Боко издави невинни доверили му се хора!след което цинично си отпусна едни пари уж за възстановяване и ги откраднаха...всеки може да отиде и да попипа местните!!!
14
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ами славчо да пише на боко да помолят путин...да ги оправи бре...нали крадете и бачкате за него!!!...а Бисер говори ли ти нещо...толкова ли е кърваво...или прейграваш да докопаш едни пари?за Бисер чувал ли си,чичо?
13
2
 
3
 
! Отговори
не Съжалявам ама преди 1 година
До Анонимен 15 Други въпроси ли?!Ще прайдваш ли на 18-ти?
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя нали се измъкна като...., какво се прави на министър сега, когато не зависи нищо от него? Тия от ИТН искат хем да не носят отговорност, хем само да мрънкат, когато има проблем.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Te тези общини са от панти века корумпирани Караджов.. Защо се очудваш? Като не си избират читави кметове ще стоят в калта.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До не Съжалявам ама, да имало е такива ситуации, но те никога не са показвани по телевизията. Други въпроси?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ужким напуста , а пак до кокала.
8
3
 
2
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Навремето бойко обвиняваше Нинова, че тя е виновна за катастрофите по магистралите, дали сега Нинова ще изкара бойко виновен за наводненията? Нещо от рода, че тлъстак си е преместил шкембето и така е отпушил водата?
7
2
 
3
 
! Отговори
Ко?? преди 1 година
Силата на стихията е била невъзвратима...
6
4
 
7
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
Сега е редно помощите на ''бежанците'' да бъдат спряни и пренасочени тук.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера гледах видео от там. Водата търкаляше един камион ЗИЛ като детска играчка.
4
1
 
3
 
! Отговори
не Съжалявам ама преди 1 година
До Съжалявам ама Хубаво съжаляваш, но ако си бил жив преди примерно 35-40 години, дали е било такова положението?!
3
2
 
3
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 година
Браво това е доста сериозно ''умозаключение".............!
2
1
 
3
 
! Отговори
Съжалявам ама преди 1 година
Като строиш къща до река особено пък планинска трябва да си наясно с рисковете. Тия реки като придойде водата може да станат и 100 пъти големи от "нормалното" им по положение и това е нормално. Природа. Да, едно време селата са ги правили до реки защото не е имало помпи и водопроводи. Ама някой съвсем ги е мързяло та са си построили основите на къщите направо в речното корито та водата да е до тях. Сега в днешно време извинения няма. Има само невежество.
1
1
 
9
 
! Отговори
Да преди 1 година
Сега няма от къде да се вземат пари.Ако обаче трябваше да се помага на бедстващи в друга държава и хуманитарна помощ ще се изпрати и средства и всичко както си му е реда.