Васко Начев: България ще приеме предложението на САЩ

Според него решението вече е взето
19 авг 2022 11:16, Росен Стойчев
79
Васко Начев: България ще приеме предложението на САЩ
Снимка: БГНЕС

България ще приеме американските танкери газ. Мнението е на енергийния експерт Васко Начев.

Днес в 18:00 часа изтича срокът, в който България, трябва да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, които бяха договорени от кабинета "Петков". Служебното правителство обяви, че ще иска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но вчера от американската компания отказаха тази отсрочка.

"Смятам, че решението вече е взето.

Още по темата
Ако чакаме до 16:49, значи нещо сме се объркали и то много сериозно. Смятам, че ще потвърдим. Ние нямаме полезен друг ход. Да се откажеш за количества от около 1 милиард, значи наистина не познаваш ситуацията и пазара", коментира Васко Начев в предаването "Здравей, България".  

Въпросните 7 танкера представляват 1/3 от количествата, необходими на страната ни. Другата 1/3 – са доставките от Азербайджан, които до 1 октомври можем да получаваме по старата връзка, но по-скъпо, а след 1 октомври цената да е 8 пъти по-ниски от цените на европейските пазари.

Остават още около 20%, които със сигурност ще бъдат по-скъпи. Този остатък купуваме от днес за утре, обясни енергийният експерт.

"Газпром" е нужен на цяла Европа, не само на нас. Но там няма какво да направим, нямаме полезен ход. Ако руснаците искаха, щяха да ни дадат газ", каза Начев.

Споре него всичко останало било политически говорения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
10
 
! Отговори
Сашка Васева преди 1 година
Както и да се върти, нещата отиват на "Доларите в рубли сменям аз", топло за да имам в този час!
22
13
 
14
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Заобиколихме невъзможната за заобикаляне Русия само за 2-3 месеца. Доста добре. До 3-5 години нито газ, нито нефт, нито каквото и да е ще се купува от Русия. Като падне ниския, ще седнем пак да говорим.
21
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложете на бензиностацийте две колонки - с руски газ и с втечнен газ от Америка. Нека русофилите сипват руски, а русофобите втечнен. Така ще се установи какъв газ иска да ползва народа, не какъв искат да купуват политиците!
20
14
 
7
 
! Отговори
Ами,да.... преди 1 година
НЯМАТЕ ИЗБОР--ИЛИ ГАЗА ОТ САЩ И ГЪРЦИЯ...ИЛИ ОТ РУСИЯ СЪС РЕКЕТ ПОЛИТИЧЕСКО ИЗНУДВАНЕ , А МОЖЕ И ПАРИТЕ ЗА ГАЗА ДА ВИ ИЗГОРЯТ..хахаха
19
15
 
9
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Т.е. остава проблем само 20% от нужния газ. Не звучи зле. И това е само за няколко месеца работа. Излиза, че Русия изобщо не ни трябва.
18
8
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Клета малка България, ресурсен и финансов придадък на загиващ хегемон.
17
22
 
13
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Договора със САЩ определя цена в долари. Това е достатъчно за да бъде сключен, предвид че е предвидим. Ако днес сключим с руснаците на една цена, то утре тази цена може да се окаже 10, 100, 1000 пъти по-висока, само защото ниския е решил да забие курс рубла-долар 1:1. Ей така, за да набере малко парици.
16
9
 
25
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Лошо няма - хората искат да слугуват на Вашингтин - ще изпълняват. Демокрация е.
15
10
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Самоубийство е да съобразяваш цената във валута, която не се определя на пазарни принципи. Учи!
14
26
 
17
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
АКО ИСКАТЕ ГАЗ ОТ РУСИЯ--ТРЯБВА ДА СЕ СЪГЛАСИТЕ И НА РУСКИЯ РЕКЕТ И ИЗНУДВАНЕ...това е толкоз просто и логично!!!
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееййй,експерта,поради каква логика азерският газ ще е 8 пъти по-ниска от европейската,то Киро и Ленчето обясняваха,че американската газ била 4пъти по-ниска,а то се оказа по-висока ..
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БългаринЪ е тарикат-модел !Важното е да си направи ''КЕФА'' , а после търси други виновници , за неговото примитивно сътворение , и усещането за О'ЛЕЛЕ , КВО СТАНъ ... по принцип !
11
2
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
и така, кога руснаците са искали 1000 рубли на $?Смешни теории
10
1
 
34
 
! Отговори
Експертът преди 1 година
Васко Начев каза преди време, че цена на бензина от 3,00 лв. е невъзможна. Експертът Иван Хиновски каза преди време, че цена на газа от 2 000 долара за 1000 куб. метра е невъзможна. В началото на юли цената на газа достигна 3892 долара, два пъти над "невъзможната цена"
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, как иначе? Някой съмнявал ли се е, че ще приемаме сащстки предложения от всякакъв род и характер? Така чудесно сме им сме надупили, че даже по соца се държахме по-достойно.
8
7
 
9
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Ноу калоричен, ще да е краварският газ... Над 300 лева мегаватчаса... ==))) то при таз цена файда няма да произвеждаш, не мож го продаиш...
7
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се праИм на тарикати , ПЛАЩАШ -ПОЛУЧАВАШ !Защо България не плати за руският газ , а трябва СЪЩАТА газ , пак руска , да мине през 10 *** /посредници/ !
6
22
 
16
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Русия не иска рубли, защото няма от къде другите да имат рубли. Русия иска валута, която да приема в собствените си банки и да ги върти към рубли по курс, който те си определят. А това е не само смешно, то е трагично и напълно невъзможно да се случи. Представи си, че сключиш договор на примерно 1000 рубли за единица обем. Днес това са да речем $100, но утре кремълския бандит може да ти каже, че курса се е вдигнал и същите 1000 рубли са вече $300. Ти би ли сключил такъв договор?
5
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смеем ли да откажем , с нетърпение чакаме новият посланик от шатите , на мястото на Херо Мустафа , който е бил ГОЛЯМ ЕКСПЕРТ по КО-ЛО-НИ-АЛ-НИ-ТЕ въпроси !
4
27
 
15
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Разбира се, че вземем US газ. Русия трябва един път и завинаги да научи, че не е незаминема и след нападението в Украйна е просто една жалка територия със сбирщина за население.