Борисов: Майка му жална на следващото правителство

Пазарите видяха, че България не е платежоспособна, че е в тежка криза
16 сеп 2022 11:55, Нели Христова
308
Борисов: Майка му жална на следващото правителство
Снимка: БГНЕС

На вчерашната емисия обявиха, че външният дълг ще стане 1 млрд. Това, което държавата ще работи, ще плаща лихви. А чувам, че още 1,2 млрд. лв. другата седмица искат да вземат. Ако върнете назад във времето, когато предупреждавах, че Асен Василев, за да излъже, че има излишък в бюджета, не тегли заем. Това е капан за служебното правителство. Те заради това го теглят - защото нямат пари да си платят пенсиите, нямат пари да си платят заплатите, за инфраструктурни проекти въобще не става въпрос. Това заяви на посещение в Етъра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Кой разумен човек ще повярва на Асен Василев, че е оставил излишък в бюджета, като 15 дни по-късно се теглят 5 млрд. лева за да му плащат по 4,75% лихва. Ние сме правили такива емисии за 0,3%-0,4% лихва и то в COVID кризата го направихме, за да компенсираме бизнеса. Това на финансов език означава, че вчера пазарите са видели, че България вече не е платежоспособна, България е в тежка криза, България се лашна по пътя на популизма и затова ни набиха високите лихви, които ще плащаме ние години наред. Това е капан за всяко следващо правителство. Те вече отиваха на тавана на дълга. Това, което те наричат "социална политика" ще доведе до фалита от 97-ма", каза още Борисов.

"Следващото правителство - майка му жална", категоричен бе лидеръг на ГЕРБ.

Борисов отново изведе графики, с които показа, че БВП на страната е 2%

"С думи прости - ще изкараме 2,1 растеж, плащаме 4,47 лихва. Къде ще ни излезе сметката? Държавата е в спирала на дългове, които трябва да се връщат. Ето инфлацията, на графиките си личи, тя минава 20% и ще продължи, инфлация на всичко", каза бившият премиер и подчерта, че ГЕРБ не обещават нещо без да изпълняват.

В следствие на Киро и Асен инфраструктурните проекти стават невъзможни да се решат, пресече той въпросите на местните медии за забавени проекти. И все пак заяви, че тунелът под Шипка ще стане, защото е геостратегически. Магистрала "Хемус"  също е задължителна.

"Без един капиталов проект, мост, магистрала, голямо нещо не направиха. Нямаше да е лошо да кажат: "Теглим 5 млрд., правим седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", след години ще започне да се изплаща. Правилно щеше да е", смята бившият премиер. А ексфинансовият министър Кирил Ананиев добави, че в момента се теглят заеми, за покриването на текущи нужди и обвини Асен Василев, че е „най-неадекватният в правенето на годишни финанси. Според него тегленето на заем е закъсняло и е на по-висока цена от тази, която е могло да се постигне.

"Ако искате, гласувайте пак за тях. Ако след 2 октомври тази политика продължи, март - април аз виждам международния валутен фонд да дойде и да започне да управлява финансите. Държава така не се управлява. Популизмът е хубаво нещо, да обещаваш е хубаво нещо, да даваш даваш парите на данъкоплатците и да не се вижда нищо зад тебе... За съжаление - див популизъм", каза още Борисов и добави, че идват военни делегации от други държави, което ще ни направи страната с най-интересна авиация.

"Лично аз не съм оптимист за нищо хубаво, което може да се случи за България", заяви той. "Единственото оптимистично е да сме живи и здрави и Господ да си ни пази. Това, което причиниха Киро и Асен на държавата, е тежко поправимо, но с къртовски труд на всички Българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Не му е работа на Борисов да коментира бюджета и заемите - неговата работа е да си седи в затвора! Обаче много гербери съдии и прокурори и а в системата за да го оправдаят !Борисов се е окопал за да не го осъдят !
229
2
 
0
 
! Отговори
нов запис преди 1 година
Вчера изтече нов запис с Боко , вкойто се чуди как да угоди на газпром. Да припомним ,че Боко помогна да се случи войната с трите милиарда които подари на газпром за продълженето на руско-турският поток и с който русия реши ,че може да заобиколи Украйна.
228
1
 
3
 
! Отговори
Мата Хари преди 1 година
Разбрахме... Ако не е Борисов и ГЕРБ, сме умрели на място. Само той може да ни спаси. Все пак да попитам: защо такава саможертва, г-н Борисов? Нали ,,жална му майка на следващото правителство"? Ами след това какво ще правите? Може би ще се замонашите в някоя запустяла обител? Или ... в емиграция? На някое по-слънчево място?..
227
3
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Държавна сигурност все още манипулира изборите като в Русия и се получава винаги "правилния" резултат. Така че няма значение как ще гласувате - ПП ще спечелят защото такива са указанията Бай Дън и Камила Харис.
226
3
 
3
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Майка_му_жална на Борисов! Ако върне всичко откраднато България ще стане по-добре от Швейцария! Американците ще изринат руската к'очина и в Русия и в България.
225
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мата хари от спалнята му се оказа мъж
224
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eдно нещо е сигурно ... ако десните сили не могат да се споразумеят да съставят стабилно управление и този път, може би наистина ще е по-добре да идва Путин/възраждане и да започват масовите загробвания.
223
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре, Лоения,разкарай се,бе
222
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя паткан стига е заплашвал,най лощото свърши ,той вече не е на власт
221
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойче, защо не се разходиш нощно време из софийските квартали? Обаче сам, без охрана. Страх ли те е?
220
1
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Този изпечен лъжец, защо не казва за милярдите , които той зарови в турски поток , в американските рисунки на самолети, в руските реактори, които остави да ръждясват. Това са много повече хвърлени пари на вятъра, докато българите продължават да са просяците на Европа. Тези заеми за които този мошенник, плаче поне са в полза на хората и макар и малко, но ни приближават към стандарта на ЕС.
219
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 32 години капитализъм и либерализъм не живеем по-добре,ама сме в Нато и ЕС.Това мен не ме топли.Да му мислят тези,които са на квартира.Отделно от това ни заливат с реклами,в които почти няма български думи.Единствената е ВЗЕМИ!?!
218
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мутрата от групировките е за затвора!!!!Кюлчета, кюлчета, кюлчета , а работа за балъците.
217
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само един олигарх може да плати дълга.Споко,като се върне соца ще национализира индустрията.То ЕС върви към комунизъм с човешко лице.Затова ни правят забелвжка за нашите олигарси.Ние 19век ли сме или 21.Държавата е най-важна баце,от пазари не се е родила култура,държавата я прави.
216
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом боко съжлява следващото правителство защо ходи из страната да агитира за герб. Какво ще направи за да се плащат тези заеми - ще намали заплати ли, ще намали пенсии, ще увеличи производството на рухналата ни икономика ли? да си седи в зайчарника и точка.
215
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати егоиста и наглец-"Майка му жална на следващото правителство"-верно ли? А Българския народ кучета го яли.
214
1
 
10
 
! Отговори
вервайте преди 1 година
Българи радвайте се на днешното благоденствие и светлото бъдеще!
213
15
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И без да ги казва Бойко тези неща, то фактите оставени от злополучното 7 месечно управление ще ни избодат очите. И в най-кошмарните си мисли българинът не е допускал такъв черен сценарий за страната ни. За сега не се усеща осезателно , но има време, ще опъваме здраво каиша.
212
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е,че ако си ти ще е майка ни жална.Увеличение на заплати и пенсии ше забравим.Само мазохисти и герберски лапачи ще гласуват за теб.
211
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахах тоя пак започна с лъжите