Колко е реалното повишение на заплатите?

Коментар на Щерьо Ножаров и Ваня Григорова
11 окт 2022 07:25, Росен Стойчев
30
Колко е реалното повишение на заплатите?
Снимка: БГНЕС

“Бизнесът желае много по-ниска цена. Това е нормално, ако имахме реална диверсификация. Една интерконекторна връзка не е достатъчна”, категоричен бе Ножаров. Това коментира д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник на Българската стопанска камара в студиото на Нова Нюз.

По думите му таван на цената на газа от 300 лв. за мегаватчас е мярка, която ще мотивира бизнеса да увеличи енергийната си ефективност.

"Да се позиционира таван на цените не е най-добрата мярка, но в кризисни периоди е допустимо.

Още по темата
Проблемът за България е, че досегашните правителства не са си свършили работата - от 2 години нямаме енергийна стратегия, няма диверсификация на газта”, поясни Ножаров.

Заедно с икономиста от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова коментираха и увеличението на средната работна заплата.

По думите на д-р Ножаров СРЗ за първото полугодие се е увеличила с 8%. Ако следва същия темп, тя ще стане 16% до края на годината.

Григорова обаче отрече увеличението на заплатите да е значително поради високата инфлация и поясни, че увеличението е било еднократно, а не двукратно, както по-рано заяви д-р Ножаров.

Григорова увери, че прогнозата му за 18% увеличение на СРЗ на годишна база, ще бъде изпълнена посредством стачни действия на синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
НД преди 1 година
Това, което прочетох никак не ме кефи. Обаче вида и на двамцата е страхотен- дамата като богородичка с панделчица , а левента с вид на травестит с направени вежди и бръснат. Ужас!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ножаров и Григорова пак избиха рибата- от къде ги намират тези самозвани специалисти?????
26
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Увеличенията на заплатите не могат да компенсират по никакъв начин реалното поскъпване на живота във всики негови аспекти: храна , горива , транспорт и всичко по веригата до недвижимите имоти. Един кв. метър застроена площ в София - 6000 евро!!! 12 000 лева значи....Как вече може да се придобие жилище - със 100 годишна ипотека ли - като в Швейцария. На какво отгоре - за хубавия живот в БГ - че всичко е подредено, мирно , спокойно , има премного работа и високи заплати... Няма такъв дисбаланс
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2020 нищо не са вдигали, къде ги видяхте тези увеличения на заплати.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При мен заплатите ги вдигнаха с 10% - от 1000 на 1100 лева
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щерю Ножаров е останал на ниво специалист по политикономия на социализма - какъв таван на цените , какви пет лева. Ами почнете пак да управлявате централно икономиката , национализирайте . Съветник на стопанската камара , колкото са по некадърни , толкова по кресливи
22
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Има голяма разлика при заплатите и повишаването им в частния сектор и в обществения сектор. Като цяло преди доста години заплатите в частния сектор изпревариха тези в обществения сектор и продължават да се отдалечават от тях. Това обаче е с плащанията на ръка, които не влизат в статистиката. В обществения сектор увеличенията са минимални - около 5-8% на година, докато в частния сектор са доста по-високи.
21
0
 
5
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
И при нас имаше това лято актуализация на заплатите с 50%, нямаше друг вариант защото хората започнаха да напускат. Кой ти работи за 2000лв.? Сега за 3000лв. вече е долу-горе добре положението.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Яяяя, грешката ти е, че сравняваш заплатите в две държави! И това е фундаментална грешка! Зашото и потребителската кошница е различна, както и стандарта в двете държави. И пак казвам, гледате в паничката на другите :) И не, в България производителността не е два пъти над другите(освен, ако другите не са африкански държави). Повече от 20 годии наблюдавам хора в различни сфери... в България и Западна Европа. Българите нямат никаква мотивация и поризвеждат по-малко. БВП е доказателство!
19
1
 
4
 
! Отговори
Дааа преди 1 година
Актуализации се правят само при нужда, след като работниците масово започнат да напускат. На 2к лв. хората се махаха, но сега при 3к лв. се задържат, не че идват нови работници, но поне старите стоят. Всичко е пазар, понякога трябва да се актуализират заплатите.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле Григоровица, с костюмчета за 10000 лева дава акъл....
17
2
 
2
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
При нас имаше повишение на заплатите във фирмата с 40% това лято. Като цяло не е нещо същестено, но пак е по-добре от нищо или от някакви мизерни 20% например.
16
4
 
7
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Българите са много по-богати, отколкото се изкарват. Обичат да хленчат и да крънкат от държавата. Освен това са много мързеливи, особено когато бачкат в БГ. Навън се натягат много повече. Стига хленч. Никой не е стигнал до просешка тояга. Кръчмите са пълни. колите се движат и при 3,5 лв за бензин.
15
1
 
7
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
До Заплатата е функцияОт 10 г. работя в международни фирми където трансферират продукти от Запада при нас. И така през мен минават и данните за производителност, норми, себестойност и т.н. В някой случай ние правим до 2 пъти по-голяма производителност и при това заплатите са ни средно 4 пъти по-ниски.
14
3
 
0
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Божидар Имаме "интерконектор" с Румъния и Турция в момента. Строи се подобен и със Сърбия и щеше да е готов отдавна ако не бяха дошли променистите про100Киро и кокорчо на власт. В действителност по тръбата на т.н. "Турски поток може да тече всякаква газ. Тя има капацитет 15 млрд кубика годишно от които 90% са блокирани от Газпром. Не знам дали това е все още валидно, но останалите 10% са свободни, а това са цели 1,5 млрд кубика, т.е. повече от договореното с Азербайджан.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван, браво Ванка! Изходи се! Хайде отивай да ринеш, че следващият път няма да е с толкова увеличението.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за Радомир но такива проценти са абсурдни за дерибеите държащи бизнесчетата в страната...Всичко питаво е София и два-три града останалото кучета го яли...Даже големи вериги предлагат смешни заплати в провинцията на фона на двойните и тройни заплати за същите позиции в софийските им клонове...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5, щом задаваш въпроси, значи не ти е дадено да знаеш. Щом смяташ, че не вършат нищо, а само прибират грантове подай си документите и потривай съзецо по цял ден. Научете се да не гледате в паничката на другите. Гледай своята продънена бохча.
10
9
 
5
 
! Отговори
радомир преди 1 година
При нас актуализираха заплатите в началото на годината с 20%, и от 1.Август с още 30% заради инфлацията. Работя за частна фирма. Като цяло тези 50% не са нещо особено, масово актуализациите са с нещо подобно.
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В частния сектор в повечето случаи, реално увеличение няма...В страната масовите "увеличения" при частника са средно с 10% ! Което е едно голямо нищо на фона на инфлационния натиск...На другия край са държавните служители с тлъстите ороценти увеличения и бонуси помпащи средното за страната...Парадокса е, че тия които ги хранят мизерстват, работейки и плащащи данъците..