Радев: България постави темата за Западните Балкани във фокуса на ЕС

Президентът се срещна с министъра на външните работи на Босна и Херцеговина
12 апр 2023 19:17, Анисия Иванова
13
Радев: България постави темата за Западните Балкани във фокуса на ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

С активни усилия България върна темата за европейската интеграция на Западните Балкани във фокуса на дневния ред на ЕС. Босна и Херцеговина може да разчита и занапред на българската подкрепа за присъединяването на страната към ЕС и изпълнение на необходимите реформи, заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков" 2 с министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, който е на официално посещение в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българският държавен глава поздрави Босна и Херцеговина за статута на страна - кандидат за членство в ЕС, който й бе предоставен през декември миналата година, както и за водената конструктивна и активна външна политика. България първа призна преди повече от 30 години независимостта на Босна и Херцеговина и ще продължава да подкрепя суверенитета, единството и териториалната й цялост, увери президентът Радев.

Държавният глава заяви готовността на България за задълбочаване на партньорството в сферата на сигурността и възможността за военно обучение и образование в контекста на евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и сътрудничеството с НАТО. Министър Конакович изрази признателност за последователната подкрепа на България за европейското бъдеще на Западните Балкани. Той запозна президента с напредъка на страната и предприетите стъпки и реформи по пътя на европейската й интеграция.

Държавният глава Румен Радев и министър Конакович откроиха значението на регионалното сътрудничество за постигане на просперитет и сигурност на фона на глобални и европейски кризи, които намират пряко отражение на Балканите. „Колкото повече надграждаме нашата свързаност във всеки аспект, толкова по-подготвени ще са държавите ни за предизвикателствата, пред които се изправяме", заяви Румен Радев. В това отношение президентът открои активната политика на България в сектора на енергетиката за развитие на междусистемната свързаност със съседните ни страни и повишаване на енергийната независимост в целия регион и Европа. Принос в тази насока имат пуснатият в експлоатация миналата година интерконектор с Гърция, споразумението за свободен достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската компания „Боташ", по което днес пристигна първият танкер с втечнен природен газ, както и инициирания от България проект Solidarity Ring за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан. Очакваното до края на 2023 г. откриване на газовата връзка със Сърбия може да допринесе за енергийната независимост и на Босна и Херцеговина, допълни Румен Радев.

Перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, инвестиционния сектор, туризма, образованието също бяха обсъдени по време на срещата. Министър Конакович покани президента Румен Радев да посети Босна и Херцеговина в близко бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушат лицемерен позьор!
7
1
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Срам ме е че това е президент
6
1
 
7
 
! Отговори
Мънго джери преди 1 година
Радев, кога оправхите България че си тръгнал да се занимаваш със Западните Балкани. Затова народа ви мрази от сърце вас политиците.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само правителство на ПП с ГЕРБ ще оправят този кремълски престъпник!
4
8
 
0
 
! Отговори
По цял ден преди 1 година
Радев... Слави... Радев... Слави! Искаме Медведев!
3
14
 
1
 
! Отговори
реалист преди 1 година
добре ,че е президента ,защото държава нямаше да имаме след опустошенията на ГРАБ
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 Вземи го у вас тогава!
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушатият лицемерник,уреди България с"промяна",уреди Украйна със самолети,уреди Русия,сега гледам тръгнал да урежда и балканите!