Военният министър: САЩ няма как да ни предостави F-16 вместо МиГ-29

Той отрече служебния кабинет да не е положил усилия за т.нар. "триъгълни сделки"
Обновена: 17 май 2023 18:39 | 17 май 2023 18:39, Красимир Ангелов
236
Военният министър: САЩ няма как да ни предостави F-16 вместо МиГ-29
Снимка: БГНЕС

Американската страна няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа и усърдно ни препоръчва да продължим експлоатацията на самолетите МиГ-29 докогато е възможно. Ние работим в тази посока, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред Комисията по отбрана в Народното събрание.

Министърът цитира официално писмо от Военновъздушните сили на САЩ, получено в Министерството на отбраната.

Той опроверга твърденията, че служебното правителство не е положило усилия за осъществяване на т.нар. триъгълни сделки, чрез които България да предостави на Украйна техника и въоръжение, като в замяна получи от наши съюзници западни образци.

"Проведох срещи с министрите на отбраната на Италия, Испания, Нидерландия, САЩ, Швеция, с представители на Франция. Въпросът бе обсъждан и с военните аташета на много страни. Единственото предложение дойде от страна-съюзник, която впоследствие се отказа не защото ние нямахме желание, а защото това въоръжение бе директно предоставено на Украйна. За съжаление времето за триъгълни сделки беше изпуснато от редовния кабинет", обясни министър Стоянов, цитиран от БГНЕС.

"Не е вярно твърдението, че по време на редовното правителство не са получавани предложения за предоставяне на оръжия на Украйна", заяви още министърът на отбраната.

По времето на редовното правителство са искани самолети Су-25, МиГ-29, и 122 –мм и 155 – мм боеприпаси и друго въоръжение, но тогава не е имало реакция“, категоричен бе министър Стоянов. Той подчерта, че министерството работи усилено за модернизацията на Българската армия.

На заседанието днес парламентарната комисия по отбрана прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2022 г. Депутатите гласуваха единодушно "за". Предстои докладът да бъде гласуван в пленарна зала.

"Ако не бъде приет държавният бюджет, ще бъде стопирана цялата програма за модернизация на Българската армия“, каза още министърът в отговор на въпрос на журналисти. Според него липсата на нов бюджет ще се отрази негативно не само върху модернизацията, но и върху попълването с личен състав на Българската армия, защото един от мотивите на младите хора е да обслужват нова техника.

"Включително и проектът за бойна машина на Сухопътните войски, проектът за придобиване на нови 155-мм гаубици и нови радари. Всички усилия, които бяха положени в последните девет месеца, отиват на вятъра. Това ще се отрази и върху попълването с личен състав, тъй като един от мотивите за военна служба на младите хора е да обслужват нова техника", изтъкна той.

"Правим всичко възможно изтребители МиГ-29 да летят колкото е възможно по-дълго. Идеята за закупуване и ремонт на двигатели беше точно тази. Работим и по варианта за заместваща платформа, но най-вероятно Комисията по отбрана няма да бъде удовлетворена от цената за нейното придобиване", коментира още министър Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ф 16 не са добри самолети. Проектирани са да летят нестабилно заради което трябва да се намесва компютъра. Първия полет на този самолет е поради тази причина и е бил непланиран. Правели са тест и самолета ако не се е вдигнал високо във въздуха е щял да се разбие. Държат ги само защото Ф 22 и Ф 35 не се оказаха сполучливи.
126
0
 
17
 
! Отговори
До 111 преди 1 година
Защо пишеш Просия, той Зеленски сутрин проси пари, по пладне проси ток, а надвечер оръжия. Аз не съм чел в западните медии Путин поне засега да е просил нещо. Там пишат, че Украйна проси, а и по нашите по-големи телевизии казват същото.
125
0
 
16
 
! Отговори
Ton преди 1 година
Поръчайте грипени шведите са сериозни,не като тези използвачи,всички намериха и купиха само ние не можем,нас ни третират като територия ,не като държава!
124
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толупа да връща народните пари.Винету е за затвора.
123
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народе, ще се събудиш ли някой ден!!!
122
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От самото начало беше ясно, че самолети няма да дойдат.
121
1
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Тате ша ми купи колело, ама...Излагация! САЩ не е държава, на която може да се разчита за нещо. Лошото е, че политическия бооокклук трудно може да бъде изметен. Както намеква полк. Марков, това може да стане само по въоръжен път. А българина никога няма да хване оръжие и да изчисти ббоооккклллука. Обаче ако вземе кирки и лопати и пред парламента, знаете ли колко бързо ще се оправят нещата в страната ни? Аз не знам, но искам да видя. :)
120
2
 
25
 
! Отговори
ъцз преди 1 година
САЩ могат да дадат 60млрд. долара за Украйна, а за нас не може да дадат нищо... ние като партньори трябва да си плащаме и да слушаме, и изпълняваме каквкто ни кажат...
119
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 117:Напълно си прав!Но най-ужасното нещо е нашата,на целият народ вина,за сегашното ни и последващото самоунищожително състояние.Защото през целият този 33 годишен период на тотално разграбване на държавата ни и унищожаване на народа ни,ние стояхме като стадо овце и блеехме в унисон с унищожителите ни,или,както е напоследък,стоим мълчаливо и гледаме като отровени,кощунството,което се върши с нас..и позорно мълчим и стоим,топейки се в небитието.Не сме народ,а мъ рша!
118
0
 
20
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Хитри тоя американци, ей. Ремонтирайте си самолетите, после ще ви кажем кога да ги подарите на Украйна. Отремонтирани, готови за сваляне от руските Су 35.
117
2
 
22
 
! Отговори
ветеран танкист преди 1 година
в старо време, като вляза в хангара, танковете наредени по конец, на трупчета, прах нямаше по тях, заредени с пълно бойно снаряжение, всеки струваше милион и половина.....и всички бяха подарени от братска русия! и това беше в една танкова бригада!
116
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самолети няма да получите до 2030г. а може би 2050г. Тази война за новия световен ред ще е дълга . Чакайте самолети след войната .. А войната САЩ ще загубят защото не могат да се бият с 2/3 от човечеството.. Така че при всички положения , самолети няма да видим , това е все едно да заложиш на куц кон.
115
1
 
19
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Искайте парите от герб - те ги дадоха предварително за индугенции
114
16
 
1
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Поредният русофил национален предател на снимката горе. Другите Просто Киро, Асен Кокор, Корни варненския библиотекар, Атанасов комбалите.
113
2
 
23
 
! Отговори
До 141 преди 1 година
Кремъл,Кремъл -но ако не беше Кремъл кяхме да летим с метли българскити пилоти ;) Защото от САЩ самолети и след още 30 години няма да получим!!
112
19
 
7
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Забавянето е безумно голямо! Хитреците намазаха, глупаците останаха с празни ръце. Това се случва, когато върховншят главнокомандващ е слабоумен кремълски слуга!
111
2
 
24
 
! Отговори
САЩ ще дадат преди 1 година
По скоро Ф-16 на Украйна и то безплатно отсалкото на нас, дори да пратихме 8 мириарда за тях...
110
3
 
20
 
! Отговори
Ма каква ще ни преди 1 година
Предоставят самолити в триъгърна сделка? Къде са тези дето ги платихме преди 3 години?????
109
3
 
27
 
! Отговори
Значи преди 1 година
САЩ отказват да ни дадат тези Ф-16 които купихме за 8 милиара, но съща отказва да ти даде други Ф-16 в замяна на нашите Миг-30?Ето това се нарача добър бизнесмен и партнйор ;))
108
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз викам да предостави заплатените вече F16, пък на окрите квот има,все пак сме в НАТО,съюзници,партньори.