Шефовете на служби: Ние сме надпартийни и деполитизирани

Назначенията не се координират с чужди посолства
Обновена: 30 май 2023 14:56 | 30 май 2023 14:38, Камелия Цветанова
57

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шефовете на службите декларираха в парламента като един, че са надпартийни и деполитизирани.

Изслушването им беше по искане на "Възраждане" заради изнесения публично запис от заседание на Националния съвет на ПП и твърденията, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави

"В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурата за председател или заместник-председател на ДАНС да бъдат съгласувани с когото и да е, в това число с чужди официални представителства", отсече шефът на ДАНС  Пламен Тончев.

Според него оценката, която получаваме от НАТО и партньорите в ЕС е "изключително висока". Тончев подчерта, че ще отстоява твърдо и безкомпромисно своите служители и агенцията.

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване" Антоан Гечев припомни, че съгласно закона оглавяваната от него служба е непосредствено подчинена на МС.

"Според член 4 дейността на Държавна агенция "Разузнаване" по точка 6 е политическа неутралност. Държавна агенция "Разузнаване" не е на президента Радев, не е на някоя политическа партия, а е национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване“, отсече той.  

"Никой никога не е изявявал нито официално, нито неофициално желание или намерение да утвърждава, съгласува суверенни национални решения", подчерта той.

Шефът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев настоя, че тя е деполитизирана и надпартийна.

"В този контекст не можем да коментираме действия или бездействия на политически обекти или субекти или политическа партия, която е парламентарно представена. Сегашното законодателство се е постарало да гарантира равна отдалеченост на службата. Като военнослужещи сме в юрисдикцията на началника на отбраната, като служба сме пряко подчинени на министъра, на стратегическо ръководство ни управлява премиера, по командна линия са вече президентът и председателят на НС“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че ква е ползата от вас тогава след като позволявате на чужди посолства да дават заповеди ?
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормален бюрократичен отговор,остана и някой да си признае и да му изгори заплатата.
41
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Ще имат късмет и тримата ако само ги уволнят, защото разследването не им мърда. Как може такива сталинисти в системата. 21 век сме. Имаме поне 50 българи на висши позиции в Интерпол и в НАТО да ги вкарат тези тримата където им е мястото
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
".....национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване". Ама в държава с про-евроатлантически интереси - член на НАТО и ЕС. Не виждам как ръководството и работата на службата ще остане несъгласувана с "основните посолства".
39
1
 
6
 
! Отговори
Една жена каза преди 1 година
Всички назначения на държавни службички са политически.Конкурсите се правят за да се настанят "нашите" правилните калинчици малинчици.Явяването на конкутс за държавна службичка са театрални и циркови постановки.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те досегашните до един са получили достъп до натовски тайни след проучване. Така че доносите на ПП не са хванали дикиш.
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не посолството иска да смени службите, а доносниците от Предадохме промяната искат да си поставят свои хора, за което пишат доноси до посолствата, за да си гарантират нечестни избори. иначе ако са честни и българския народ се представи реално по партии които защитават интересите му пп дб ще имат едни мижави 7 процента максимум 10 процента.
36
0
 
2
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 1 година
ОТ ЗАПИСА НА ПП ИЗЛЕЗЕ ЧЕ КОАЛИЦИОННИЯ ПАРТНЬОР НА ДПС И ПЕЕВСКИ СЕ НАРИЧА ХРИСТО ИВАНОВ БОЙКИКЕВ. АРЕ У ЛЕВО ДЕСАРИ, ПРЕБОЯДИСАНИ КОСТОВАЦИ И СЕДЕСАРИ
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПСИХОДЕСНИТЕ СИ ПОСТАВЯТ ЕДНОКНИЖНИЦИ НО ПОСЛУШКОВЦИ НА СЛУЖБИТЕ КАТО ДИМО ГЯУРОВ, ИЗДИГНАТ ОТ НИЩО ДО ГЕНЕРАЛ ОТ КОСТОВИТЕ ДИКТАТУРЧИЦИ ЗА ЕДИН ДЕН ОТ ЛЕЙТЕНАНТ ГИ ПРАВЯТ ГЕНЕРАЛИ И БЪЛГАРИЯ ПОТЪВА С НИЩО НЕ ДОПРИНАСЯ ЗА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА СИГУРНОСТ.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова животно Нема
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те може да са надпартийни и деполитизирани, но Бойко, който ДБ и ПП искат да изперат още не си е върнал членската книжка на БКП
32
3
 
0
 
! Отговори
!! преди 1 година
Интересно, защо всички про-евопейски партии и европейските посолства искат да сменят шефовете на службите? Явно нещо не-европейско има в тях.
31
0
 
3
 
! Отговори
Африканска версия преди 1 година
африканското посолство за консултациите е винаги готовоЗнакови журналисти познават къро и съмнителни други неща . за дрога конфискации и арест на копеленцата им
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама Вие наистина ли . . . ? При такива изказвания нищо друго не помага освен френското решение - нарича се гилотина!
29
5
 
0
 
! Отговори
... преди 1 година
Мутро.фано.ва не спира публично и до сега да се бърка в вътрешните и външни работи на държавата ни, това не е ли престъпление срещу родината ни ?
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само каскета ще ви оправи, ах ваща мамка !! Гешев , оправи ги, разкажи им играта на тея *** хахаха !! Ураа
27
0
 
4
 
! Отговори
Човек от системата преди 1 година
Ай стига бе
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, и се борите за чиста и свята република
25
2
 
11
 
! Отговори
Защо КирУ преди 1 година
Не е извикан за Разпит в Прокуратурата?
24
0
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Поредния виц хахахаха!Ако е така защо сидят с заврени ръце в дебелите си гъ з о ве и нищо не правят срещу произвола който става в България нашата Родина?